Fazuľová torta
Fazuľová torta

Fazuľová fit torta

sdb - fotkasdb, 1. októbra 2017
Fazuľová fit torta
Foto: sdb

Už sa o tých fazuliach toho popísalo. Každopádne, je to naozaj fantastický recept, čím viac krát ho objavíte, tým skôr sa k nemu prepracujete a zistíte, že je naozaj super!

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g konzervovaná
200 g (alebo brezový, kokosový, prípadne 150g namočených datlí)
1 ČL
5 ks
125 ml
5 PL
1 ČL
1/2 ČL
2 ČL
1/4 ČL
200 g
50 ml (alebo kokosový olej)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozohrejeme rúru na 180 °C a pripravíme si tortovú formu vyloženú papierom, podľa potreby potrieme zľahka olejom. Očistenú a prepláchnutú konzervovanú fazuľu vsypeme do misy a pridáme dve vajíčka. Rozmixujeme na hladkú kašu. Rozhodne odporúčam ostať pri konzervovanej, namáčaná je stále trochu cítiť.

    Fazuľová fit torta - obrázok 1
  2. 2

    V miske vyšľaháme cukor s 3 vajíčkami na dvojnásobok. Ak používame variant s deň vopred namočenými datlami (alebo čerstvými), ďatle bez vody môžeme rozmixovať priamo s fazuľami a vajíčka extra. Pridáme vanilku (alternatívne vanilkový cukor a znížime cukor o toto množstvo), kokosový olej (alternatívne rozpustené maslo), škoricu a zmixujeme s fazuľovou zmesou. Pridáme kakao, prášok do pečiva a sódu so soľou.

  3. 3

    Hotové cesto vylejeme do formy a pečieme 40 - 45 minút, otestujeme kolmým vpichom špajdle do stredu torty (ak vyjde čistá, je torta upečená). Necháme dôkladne vychladnúť. Už takto hotová je fantastická, ďalšia výzdoba je na Vás. Rozrezať a potrieť džemom, krémom alebo naplniť ovocím, poprášiť cukrom, čokoládová poleva, maslový krém, marcipán...

    Fazuľová fit torta - obrázok 3
  4. 4

    My sme sa rozhodli pre čokoládovú polevu. Čokoládu (čím kvalitnejšia, tým lepšie) rozpustíme v šľahačkovej smotane alebo kokosovom oleji. Tortu polejeme a polevu rozotrieme tak, aby zakryla strany a cez mriežku stečie prebytok. Tortu pre efekt môžete poprášiť kokosom, syn si vybral navyše i čučoriedky :) Samotná torta je zdravšia ak sa použije kokosový olej v ceste i poleve. Fantastická pre deti od 2 - 3 rokov (čokoláda ani jedlá so sladidlami akéhokoľvek druhu sa mladším deťom s tráviacou sústavou vo vývoji neodporúčajú), vhodná pre športovcov pre vysoký podiel vlákniny a zdravé tuky. Koláč je možné piecť na plechu, potom treba znížiť čas pečenia na 20 - 25 minút podľa hrúbky a nakrájať na štvorce vo forme "brownies".

    Fazuľová fit torta - obrázok 4

Diskusia k receptu

48 komentárov k receptu
Na pohľad veľmi dobré...kým nevidím celú ozdobenú. Mám rada také fit recepty ale tento má ďaleko aj k fit...veľké množstvo cukru(aj keď nie bieleho), prášok do pečiva - katastrófa, veľa oleja. Stačí si vymyslieť pre ňu lepší názov a bude všetko OK, lebo musí byť na chuť výborná. No a ten pán Sacher sa isto "v hrobe obracia" keď vidí svoj názov na niečom inom. Je to taká choroba ľudí privlastňovať si názvy aj na "falzifikáty". Tie originál zákusky si to vôbec nezaslúžia.... čudujem sa, že rakušania Vám to dovolia tak pomenovať ...
Zajímavý receptík. Kočkování na téma "zdravé" a "Sacher" může probíhat klidně i několik tisíciletí, nejen na Vareche a nejen pod tímto receptem. Místa je tu dost. Recept se mi líbí, ráda bych dala testovací vzoreček. Jsi šikulka!
@Redakcia (2.10.2017 15:11)
Bože, ještě šup pryč diabetické recepty - cukr. Tagy se nějak splašily pod týmto receptom. Ještě by to chtělo oko odborníka na dělenou stravu, bo dělená strava - rastlinná skupina je též podivná kombince, v receptu je vejce a to je, prosím pěkně, živočišná záležitost.
@Redakcia (2.10.2017 15:11)
Nechci vás honit, to bych si nedovolila. Tak prosím, pomaloučku, polehoučku... Hezké pondělní odpoledne přeji všem! U nás krásné babí léto, fajn počasí.
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
@Dadanova1 (9.10.2017 11:45)
Ja som pouzila 24cm, pokojne pouzite aj sirsiu, alebo vylejte na plech. Nakolko kazda rura ma aj svoje specifika pri peceni, odporucam priebezne sledovat pri prvom peceni. Ja som si cas pecenia upravovala podla mojich skusenosti s mojou :)
Prave nazov "fazulova" zaujme. Hned som si na nu klikla zo zvedavosti. To je najlepsia reklama. A zo zvedavosti ju aj vyskusam -). Mame rodinnu slavnost , kde su alergici na muku alebo mlieko a toto bude fajn-). Dakujem za napad.
mám podobný recept a celá rodina túto tortu milujeme.....zdobím ju jednoduchšie a hlavne, aby to bolo jedlé, inak fajn
@Redakcia (27.10.2017 07:18)

To je síce fajn (každému sa niečo páči a niečo zase nie), ale na  varecha.pravda.sk/recepty/...
hovorí nadpis jednoznačne "Najnovšie recepty", nie "Výber redakcie" ani "VIP varecháči". Keďže ste tam pretlačili tento recept, tak ste radenie podľa dátumu dosť narušili.

Čiže rozumiem tomu tak, že medzi používateľmi máte svojich chránencov, ktorých uprednostňujete na úkor iných.
@Hadik (27.10.2017 09:24)

Posobite nejako vystrasene :) Nemusite sa obavat, nic sme nenarusili a radenie receptov dame pekne do poriadku. Torta patri medzi novsie recepty, a to, ze je na druhej alebo ze ma byt na dvadsiatej pozicii na tejto podstranke ( varecha.pravda.sk/recepty/)...
asi naozaj trapi len Vas.

Celkom by nas zaujimalo, z coho rozumiete, ze mame nejakych chranencov. Pokial vieme, ziaden clen redakcie nikdy nemal rebricek VIP Varechacov. Zeby ste mali zaujem sa stat prvym VIP? Vsak zacnite pridavat recepty a mozno sa nim stanete.
Ja som sa rozhodla okamžite ju skúsiť , prvá , keď som ju vyklopila sa mi po bokoch pooddeľovala ,nebola kompaktná , momentálne pečiem druhú, nedala som do nej prášok do pečiva ,aby sa mi tak veľmi nenadvihla ako prvá a nedala som ju piecť do formy s papierom na pečenie ,zdalo s mi ,že sa zbytočne zaparila ,aj keď som ju hneď vybral von , vymastila som formu a vysypala stúhankou , uvidíme ,musíme vychytať grífy ,le musím povedať ,že chuťovo je fantastcká ... a ešte jedna otázka , pri 5 lyžiciach kakaa ,by mal ten korpus byť tmavší ako je na obrázku ,ja používam pravé kakao a dala som len 3 lyžice ,aj to sa mi zdá dosť ....ďakujem za skvelý recept ,ak sa vydarí tak ako sa má pridám aj foto neskôr....pekný deň všetkým...
@Danja301 (27.10.2017 12:50)
Kdy se ti roztrhla při okrajích - po vyklopení? - vyklápěla jsi vychladlé? - měla jsi papír i po okrajích, nebo jen naspodu? Je tam plno možností - písni, k něčemu se dobreme. Určo se ti ozve i autorka.
Odporúčam namočiť večer farebnú fazuľu, najlepšie tú veľkú, strakatú. Na druhý deň uvariť do veľmi mäkka, poriadne scediť, rozmixovať. Chuť sa nedá porovnať s tou z konzervy, stojí to za námahu.
S ohľadom na skúsenosť @Danja301 som tiež vynechala PDP a ubrala kakao, olej nahradila voňavým roztopeným maslom. Tentoraz bola torta (resp. u nás rezy) len tak narýchlo z 1/2 dávky, ale nabudúce už bude z celej, chuťovo je veľmi dobrá. Nie je suchá ako občas tieto strukovinové sú, iste aj vďaka maslu. U nás spokojnosť. Vďaka za recept @sdb , prajem ti príjemný deň :-)


a ešte by som dodala, že som sa s tým moc nepaprala,/v jednej mise to, druhej ono.../ nahádzala som to všetko do mixéra rad radom a len vyliala na plech..a vynikajúce je to
odskúšané: fantastická a šťavnatá. Plnená domácim džemom a čerstvými malinami. Poliata ganache polevou (trochu som z nej dala aj dovnútra), ozdobená malinami a mandľovými lupienkami. Piekla som cca. 10 minút dlhšie ako je uvedené v recepte.


Výborný recept,koláč chutí fantasticky ;-) Ja som robila v plechu,ako brownies.Dala som 1 velkú konzervu velkej bielej fazule a aj 1 malú konzervu červenej-také boli doma :-) Za 3kopcovité PL kvalitného tmavého kakaa,olej rastlinný.1/2 PDP-sódubicarbónu som doma nemala :-) a osladila stéviou a medom. Esteraz vdaka @Sdb za vyborný recept.Budem robit často :-)


58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
@Janespenou ano, daju, zavisi, kde hladate, ja zijem v zahranici, kupite ich v kazdej sieti, urcite ich ma Penny a Spar, ak Vam to pomoze. Skusala som recept podla doporucenia hore s velkymi strakatymi fazulami dopredu namocenymi a uvarenymi a bol tiez super ;)

@Afataga (2.10.2017 09:53)

Tie hnusné modré veci sú čučoriedky - asi ich nemáte rada, ale aj nám chutia. Tortu som piekla už niekoľkokrát, nik neuhádol, že je to z fazule :) Výborný recept - odporúčam Vám vyskúšať (tie "hnusné modré veci vynechajte) :)
odskúšané: po 3x, teraz pre zmenu s jogurtovo-šľahačkovým krémom, ovocím a želatínou. Použila som rovnaké množstvo surovín ako pri torte a vyšiel z toho korpus na veľký plech.



Pridaj komentár k receptu: