Fazuľová torta

Fazuľová fit torta

Autor receptu: sdb

Už sa o tých fazuliach toho popísalo. Každopádne, je to naozaj fantastický recept, čím viac krát ho objavíte, tým skôr sa k nemu prepracujete a zistíte, že je naozaj super!

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozohrejeme rúru na 180 °C a pripravíme si tortovú formu vyloženú papierom, podľa potreby potrieme zľahka olejom. Očistenú a prepláchnutú konzervovanú fazuľu vsypeme do misy a pridáme dve vajíčka. Rozmixujeme na hladkú kašu. Rozhodne odporúčam ostať pri konzervovanej, namáčaná je stále trochu cítiť.
  2. V miske vyšľaháme cukor s 3 vajíčkami na dvojnásobok. Ak používame variant s deň vopred namočenými datlami (alebo čerstvými), ďatle bez vody môžeme rozmixovať priamo s fazuľami a vajíčka extra. Pridáme vanilku (alternatívne vanilkový cukor a znížime cukor o toto množstvo), kokosový olej (alternatívne rozpustené maslo), škoricu a zmixujeme s fazuľovou zmesou. Pridáme kakao, prášok do pečiva a sódu so soľou.
  3. Hotové cesto vylejeme do formy a pečieme 40 - 45 minút, otestujeme kolmým vpichom špajdle do stredu torty (ak vyjde čistá, je torta upečená). Necháme dôkladne vychladnúť. Už takto hotová je fantastická, ďalšia výzdoba je na Vás. Rozrezať a potrieť džemom, krémom alebo naplniť ovocím, poprášiť cukrom, čokoládová poleva, maslový krém, marcipán...
  4. My sme sa rozhodli pre čokoládovú polevu. Čokoládu (čím kvalitnejšia, tým lepšie) rozpustíme v šľahačkovej smotane alebo kokosovom oleji. Tortu polejeme a polevu rozotrieme tak, aby zakryla strany a cez mriežku stečie prebytok. Tortu pre efekt môžete poprášiť kokosom, syn si vybral navyše i čučoriedky :) Samotná torta je zdravšia ak sa použije kokosový olej v ceste i poleve. Fantastická pre deti od 2 - 3 rokov (čokoláda ani jedlá so sladidlami akéhokoľvek druhu sa mladším deťom s tráviacou sústavou vo vývoji neodporúčajú), vhodná pre športovcov pre vysoký podiel vlákniny a zdravé tuky. Koláč je možné piecť na plechu, potom treba znížiť čas pečenia na 20 - 25 minút podľa hrúbky a nakrájať na štvorce vo forme "brownies".