Slávnostná fazuľová torta
Zdenka Mlynarčíková
šéfkuchárka hotela Amália v Novej Lesnej, 20. marca 2011
šéfkuchárka hotela Amália v Novej Lesnej, 20. marca 2011
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
200 g uvarená a pretretá |
|
5 ks |
|
180 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
|
|
Plnka: | |
3 dl |
|
30 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
100 g, uvarená a pretretá |
|
200 g |
|
|
Postup
-
1
Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do peny, pridáme vychladenú pretretú fazuľu a zamiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a spolu s orechmi ho primiešame k žĺtkom.
- 2
Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pomaly pečieme. Upečenú a vychladnutú tortu prekrojíme napoly, pokvapkáme rumom, natrieme plnkou a spojíme. Povrch a boky natrieme plnkou a ozdobíme šľahačkou a orechmi.
- 3
Plnka: V mlieku rozmiešame cukor, múku, vanilkový cukor a uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Maslo vymiešame s pretretou fazuľou, rumom a po malých množstvách pridávame vychladnutú kašu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@nessy dúfam, že ti niekto zodpovedne odpovie, ja potrebujem podobný prepočet do jednej polievky :)
Naviac je to krasna torta pre tych co nemozu lepok, lebo muka v plnke sa da lahko nahradit.
Dnes sa uz pecie velmi vela kolacikov tak, ze sa nahradzuju rozvarenymi duzinami ovocia a zeleniny a patria medzi speci pochutky. Rozbehli to "smajmekri" ktori sa stali cukrovkarmi a pritom potrebovali aj nieco take sladke, lebo casto nahradzuju aj samotny cukor...
Niekedy pred mesiacom som v komentári spomínala , že moja mamička nám piekla fazuľovú tortu, spomínam si, že to nebolo z bielej fazule , ale z veľkej hnedej a strakatej, takých aké sú na obr. Recept mala zo starej kuchárskej knihy , ktorú mala od babky ( tak z dvadciatych rokov minulého storočia), v ktorej bola kapitola receptov z vojny, mýslím, že sa to volalo vojnová kuchyňa, orechy tam nešli, myslím, že sme tam dávali pomleté jadierka z marhuľ a vrch bol potretý
marhuľovým lekvárom, ktorý sa varil z neošúpaných marhúľ a zo šupiek. Z mäkkých ošúpaných marhuľ sa varieval džem.
Pardon, som to spotvorila, má byť - Zvoncek.