Fašírky

dorenika - fotkadorenika, 3. januára 2013
Fašírky
Foto: dorenika

Priateľ ich miluje takže ak nechcem aby jedol Mcdonal a podobne lakocinky tak mu ich doma pripravujem,a málokedy odolám aj ja :D

3
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g mleté
2 plátky
2 ks
3 strúčik
1 ks
 na vysmážanie
6 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Pomleté hovädzie si dáme do misy pridáme 2 PL strúhanky,vajce,nadrobno nakrájanú 1 cibuľu,pretlačený cesnak.Vo vode namočený celozrnný chlieb nakrájame čo na najmenšie kúsočky a pridáme k mäsu.Celú zmes osolíme,okoreníme a pridáme bylinky.

  2. 2

    Vypracujeme placičky približne také veľké ako že žemla a obalíme v strúhanke a vysmažime.Žemlu rozkrojíme a dáme opiecť na suchú panvicu a medzi tým si na troche oleja osmažíme na krúžky nakrájanú cibulu.

  3. 3

    Potom už si to len naukladáte na seba,ak chcete môžete pridať šatát,rajčinu alebo aj syr a opečenú slaninku.

Diskusia k receptu

honestka
nuz veru ziadalo by sa premenovat na FASIRKY, pretoze od hamburgera je to daleko aj ked verim ze chuti fajnove.
dodo46
@dorenika
či je to hamburger, alebo fašírka na tom nezáleží. Dôležité je , že si to robíš sama doma podľa tvojej chuti , vieš z čoho si to spravila a neješ ten humus u donalda.
mesiar50
@dorenika
Hamburgerov je nespočetné množstvo druhov. Líšia sa len tým,že aké maso sa používa a samozrejme koreninami čo je večšinou výrobné
tajomstvo.Opíšem vám ako som to miešal v jednom sro.keď
som pracoval na slovensku.:
bravčové + hovedzie sa premiešalo ľadovou vodou pridali sa koreniny,sušená cibula,cesnak,rýchlosoľ a nakoniec solamil zemiakový
škrob
Potom sa to mlelo na 4 mm doske
Už takto zomleté dielo sa plnilo do špecialných umelých salámových
čriev .Následne sa to varilo pri 75 stupňoch v udiarni v pare 3 h.
Samozrejme po varení to šlo pod sprchu a potom do chladiarni na celú noc pri 5 F. c.Pred opekaním sa umele črevo stiahne z výrobku nakrája sa na kolieska a rýchlo sa upečie.Povedzme dalo by sa to spraviť aj doma no už len tie
špecialne koreniny by asi chýbali ja sám neviem aké tam idú toľko
penazí nemám aby som si od rakušanov kupoval licencie.Takže DOMÁCE HAMBURGERY možu obsahovať hocičo čo si tam človek
namieša.Záleží ozaj len na chuti kto aké rád a na fantázii človeka.
Dorenika dnes robím akurát sekanú keby som bol vedel tak to
skúsim podľa teba ,ale recept si uložím kedže v KK nemám takýto.Páči
sa mi to ,že ako surovinu si použila maso z hovedziny čo je zdravsie a
samozrejme po vymiešaní drží lepšie po kope.Prajem ti pekný deň
dorenika
@honestka a @atafage ja viem ze v hamburgeroch by malo byt len maso ale nam to takto chuti viec,no akchcete moze sa to volat aj fasirka v zemli:)
dorenika
@mesiar50 preco sa do masa pridava zemiakovy skrob?inakk tym mojim hambacom,ja viemze to neni to najlepsie na svete ale stale mam z toho lepsi pocit ked viem co am davam ako ked to niekde kupim :)
2010
@honestka uplne s tebou suhlasim aspon v anglicky hovoriacich krajinach je hamburger presny termin velmi jednoduche mlete maso cim drahsia restika tym kvalitnejsie a vsetky ochuteniny ,syr, chilli ,salat , uhorky ,kapusta, majneza atd.(Cheeseburger, Chili burger,with lot atd. ) sa pridavaju dookola nie do mleteho masa preto sa povodne volal Hamburger steak . Ked sa do masa pridava vsetko mozne a nemozne tak v anglictine sa to vola RISSOLE , na Slovensku hamburger ako jedlo nexistovalo a to co robia fast foody nie je hamburger preto aj ten zmetok s fasirkou = rissole.


marijanka712
OK ako hovorí @mesiar50 aký kraj taký mrav a ďalšia vec 100 ludí 100 chutí ja som v lete bola na fantastickej opekačke nikdy ma nelákali vo fasfúdoch tie mleté mäská , ale tu som sa tešila, že môžem ochutnať takú špecialitu okrem hovedzieho mäska a korenin nič iné tam nebolo držalo to po kope vraj fígel je v tom , že mäsko sa pomelie dobre premasiruje miešaním aj s koreninami /primerene/ a nechá sa oddychnuť na chladnom mieste aspon 12 hod a potom tvarovať a opekať na grile a k tomu fantasitické domáce žemle, domáci kečup, zo záhrady zeleninka, radšej končím , lebo mi nebude chutiť môj dietný obedík....ixixi
toto si uložím ako variant B na vždy sa zídu receptík , ked človek nevie čo pripraviť .Ja som túto opakačku v lete potom zopakovala s bravčovým mäskom ,postup ten isty ako pri hovädzom a môžem povedať že to tiež bolo výborné .... len upozorňujem mäsko sa masíruje cca 1/2 hod , aby malo taku konzistenciu, že sa nerozpadáva,
mesiar50
@dorenika
Zemiakový škrob sa dáva ako lepiaca ingrediencia ktorá pri varení
výrobku vlastne ten výrobok drží po kope.
Keďže výrobok čo som hore vyšie opísal neobsahuje hovedzí prát
pridávali sme solamil-zemiakový škrob.
Hovedzí prát je na jemno vykutrované hovedzie maso pridaním buď
to z ladovou vodou alebo suchým ladom.
KUTER----MIXER Z OSTRýMI NOŽMI
Na prát sa používa hovedzie zadné ,pripadne hov.predné z lopatky
Používa sa do polosuchých tepelne opracovaných výrobkov ako napr,
čingovská saláma atď.


mesiar50




Marijanka len teraz čitam tvoj príspevok opísala si to jasne a správne
vedel som že si umná a šikovná. Do mesiarskych tajov a technológii ako sa to robí v mesopriemysloch málokto dovidí.Máš moje sympatie
mesiar50
@marijanka712
chceš sa naučiť tie animácie ? choď prosím na recepty @lusinkab
tam pri tej jej novej torte som napísal po lopate ako sa to robí ovšem
ak chceš PÁ
honestka
@dorenika : O TO viecej, kedze VIES! v com je rozdiel.....

ale asi by som uz nemala komentovat vobec pretoze to zrejme nema vyznam, clovek chce upresnit NIE kritizovat hlavne v tom, co je vo svete uz zauzivane.
Nerozumiem, preco sa voci tomu branit a "bastardit" vsetko tak ako ma rozculuje citat v nasej tlaci poanglictene vyrazy ked pritom mame take krasne slovenske slova, ktre podstatu vyjadria ovela lepsie.
Ale pravda tu plati ze:

HAMBURGER nie je slovenska FASIRKA a odlisuje sa KVALITOU Hovadzieho MASA. Je rozdiel, ci si na hamburger kupim dobre zaplatene a kvalitne maso, alebo pomlety mix;

Vsetko ine okolo ako koreniny a prilohy uz nie su podstatne - tieto su menlive.

Alebo inac? ked nieco poviem JA, alebo @2010 je to diskutabilne...
evanaaa
Približne to, čo hovorí @honestka , som chcela aj ja povedať hneď na začiatku, lebo som bola aj zvedavá ako sa hamburger robí, aj ke´d vlastne viem, a čím jednoduchšie, čo sa týka prísad, tým lepšie sa obohatí prílohami. Lebo aj ja si občas urobím fašírku do pečiva alebo chleba, chutí mi to, ale nie je to hamburger, dokonca už ani z bravčového mäsa by som o ňom nehovorila, aj keď, ako sa tu spomína, aj to je dobré. A aj @marijanka712 opisuje postup ako sa má mäso "masírovať", čiže miesiť, aby držalo, prípadne aj bez Solamylu. Ale aj tak, aj onak sa dá.
mesiar50
či je to faširka,alebo hamburger mne je to srdečne jedno hlavne ze je to domáce a nie volaká umelina spýtajte sa
slovenských ludí kolko hovedzieho mesa skonzumujú za mesiac určite majú na drahú sviečkovicu alebo hov,zadné,a ja si spravím hamburger aj bez solamilu totižto 12 r som robil technika miešača výrobkov a doma si určite uvarím a dám tomu taký názov aký ja chcem
honestka
@mesiar50 : tentoraz si ozaj vedla, aj ked si obhajil vyrobu masa predtym;
tu nejde o to ...."kolko hovedzieho mesa skonzumujú za mesiac"...

precitaj si moj posledny koment ete raz. Nikoho tu nechcem "STAVAT do laty!" iba konstatujem zrejme.

ale stacilo! odpajam sa.
mesiar50
@honestka
ty si prečitaj čo som písal ak si to nestihla prečítať
či je to fašírka,alebo hamburger je mi to srdečne jedno
honestka
@mesiar50 : rozumiem, ze TEBE je to jedno, ale nie je to jedno co tento recept kaze robit KEDZE NAZOV ma "hamburger" aj ked domaci.

a uz neodpisujem nech Ty alebo ktokolvek argumentuje cimkolvek.
babav
Ide o princip,ze hamburger nie je fasirka .Pravy hamburger je zobrazeny na foto od @2010.Nikto tu nepochybuje ,ze tvoje jedlo @dorenika je chutne .....
mesiar50
@honestka
a ešte niečo z vysoka kašlem na tvoje upresňovania a v budúcnosti
nepodkopávaj autoritu mladým ľuďom
dorenika
no uz som to premenovala na fasirky dufam ze ma kazdy srdce na pravom mieste:)
dorenika
@tiginko preco? ja som to nemyslela zle,ako pridala som toto jedlo ako hamburger pretoze to ja tak volam a jem,ale kedze to nieje spravny nazov pre tento technologicky postup tak dobre chyba,premenovala som to...nechapem preco treba byt hned utocny ja so to zle nemyslela
tiginko
Mohla si si kľudne stáť za svojím. Len málo je tu "dokonalých", pred ktorými mimochodom aj ja často skláňam klobúk, ale každý nech si pomenuje jedlo ako chce. Nie sme tu samí profíci a keď ty to jedlo považuješ za hamburger, tak si ho tak volaj. Lepšie je ale dať mu možno nejaký prívlastok, aby bolo jasné, že to nie je ten "pravý" hamburger. Nabudúce skús niečo originálne vymyslieť, ako napr. Dorenikin hamburger a uvidíš, že potom to nebude tak klať oči. Ľudia jednoducho vyjadrujú svoje názory, nemusia to vôbec myslieť zle. Lepší bol podľa mňa ten pôvodný názov ako tento, ale nevadí. Len sa nedaj....
havino
@dorenika mne ťa je aj ľúto, ked to tu čítam,ale páči sa mi, že si pochopila, nie si tvrdohlava, si pokorná. Vážim si u teba, že si mala snahu a s radosťou tu podať svoje majstrovstvo, ktoré podávaš svojmu milovanénu. V tvojom veku by som iná asi ani nebola.
S hrdosťou by som prispela svojím hamburgerom, ktorý je len a len váš. Kedže je len váš, tak si ho volajte po svojom,ale ked ho dávaš von, do éteru, ako sa povie, najdi svoj názov,ako ti @tiginko radí. Stoj si za svojím, že je to váš hamburger, ale na spôsob fašírky, lebo taký máte radi a radíš to varecháčkam v tvojom veku. Kolko je tu receptov, @tiginko určite vie na ktoré myslím, nemá s ničím nič spoločné, nie sú použiteľné a nik ich nekomentoval. Naozaj tu záleží na názve receptu, lebo však originál hamburger nepridávaš. Len nech ťa to neodradí od pridávania receptov.
marijanka712
@dorenilka si šikovná a konečný výsledok je bombastický a myslím si , že je to zdravšie ako sa napchávať v tých fas-fúdoch s tými miešaninami , presne si to vystihlá je to tvoje dielo a cení sa ja som to len preto trocha rozviedla ,aby bolo jasné rozdiel ale nemyslela som vyvolať polemiku , k tvojmu receptu len tolko hodila som si ho do kk a skúsim urobiť v záhrade na grila bude to dobrá obmena pre mojich hostí.
dorenika
@honestka ak chcete sposob sukromnej korespondencie uz davnejsie a pretoze je Vam po chuti pisat si s ostatnymi sukromne,fajn napad ale ak je to reakcia na to ze som dotknuta koli tomu ze ste ma opravili tak to nemusite mat zly pocit nijak ste mi neuskodila ani sa ma nedotkla,nazov nebol spravny takze ste mali pravdu a ja s tym nemam ziaden problem,tie fasirky su dobre tak ci tak :D
mijaita
Tak. A u nás tomuhle zpracování říkáme karbanátky. Co ted s tím ? :-)
honestka
@dorenika , v kazdom pripade je to fajn;
asi som to potrebovala tak napisat a ze to bolo v suvislosti s tebou je asi len nahodne, ze reakcia bola prave pod tvojim receptom. som si vedoma, ze to nebolo zle myslene ale rozviedlo sa to do dalsich vrstiev zbytocne a ver mi, ze ked tu budes dlhsie pochopis, preco obcas ludia neudrzia svoje nervy na uzde a radsej zdrhnu do svojich blogov na ine stranky.
skoda lebo bolo tu dobre a verim, ze novi ludia / aj mladeznici ako TY/ to znova vratia do dobrych kolaji.
dakujem!
radost
prosííím-mám radu:
berme sa trošku =z nadhľadu=...
beriem-a som vdačná-vysvetleniu-čo je a nie je hamburger..
ale..
jedno je mi-či fašírky..a či inak..to mi ver..:-)))

..nech mier zostáva v našej duši..a radšej s úsmevom=to nám sluší..:-)))
marianne
@mijaita ved uz premenovala hamburger na fasirky,zeby dala este pomlcku-karbenatky?:-)))))))) sranda tu niekedy... @dorenika vidno,ze si rozumne dievca,ale zase vies,nevyhovies kazdemu....prajem Ti pevne nervy,sikovnu varesku,mas pekne receptiky,len tak dalej...niekedy je treba ustupit a Ty s tym evidentne nemas problem,sa mi rata Tvoj pristup,palcek hore...
evusik
@dorenika máš moje sympatie, nie každý by ustál takúto diskusiu s kľudom ako ty :-)
sneica
@dorenika ,domaci hamburger s fasirky ,mnam...musim aj mojmu pripravit uz davno sme nic take nemali...:}
veronika353
Moji synové taky mají rádi kabanátky v žemli a říkají tomu hamburger,co teď s tím?
tiginko
tak som už nechcela sa k tomuto prípadu vyjadrovať, ale kedže názov tohto receptu opäť spomenula @marianne pod Laskonkami (a tam som sa nechcela vyjadrovať od témy) a vyjadrila názor, že TENTO recept nemá nič spoločné s hamburgermi, tak musím oponovať. Práve preto prevažná väčšina ľudí nazýva tieto "fašírky" hamburgerami, lebo pod tým názvom si predstavujú akokoľvek ochutené opečené mleté placky z akéhokoľvek mäsa, v akejkoľvek žemli. Aspoň všetci hneď na prvé počutie vedia, čo si majú pod týmto receptom predstavovať. Tak ako plnených paprík je nepreberné množstvo, gulášov, kapustníc atď. Je to proste zaužívané a s tým nikto nič nespraví, ani siahodlhá diskusia. Howgh!
marianne
@tiginko tak ked to tvrdis,tak OK.Mas pravdu.Pravy hamburger. Si to pre mna za mna volajte aj cevabcici....alebo ako na svete len chcete..ja som jedla hamburger od anglickeho kuchara z hovadzieho masa a tam sa ani vajcia,ani chleba,ani proveslanske bylinky nedavali,bol to kamarat s ktorym sme robili grilovacky a z ktoreho som sem-tam tahala rozum.Tiez som to nevedela.Najlepsie by vedeli povedat,co je to hamburger varechaci zijuci v anglosaskych krajinach,alebo si to vygooglit.Ale maj pravdu..Je to hamburger,spokojna?,koncim.
tiginko
@marianne vôbec nikto tu nehovorí o pravom hamburgeri, kde si si to prečítala :-) A inak vieme ako opatrne treba narábať so slovom "pravý". Aj tých je niekoľko u každého jedného tradičného jedla. Ja by som si v živote nedovolila o žiadnom recepte povedať, že je ten pravý.
dorenika
@marianne no ja zijem v anglicku takze to asi smerodatne nebude :D ale uz to nerieste ved su to fasirky v zemly tak pokoj a mier:)
frezia
@dorenika ,tvoje jedlo vyzera krasne a je urcite aj velmi chutne.Varila si ho s laskou pre svojho priatela.
Tie linky,ktore tu davaju na podobne jedla si nevsimaj.Komu sa tvoj recept nepaci,moze si vyhladat iny,ale nemusi upozornovat na recepty,ktore sa prave jemu zdaju byt lepsie.Vidi sa mi to neseriozne.Je dolezite,ze tebe chuti,co navaris a ked zase nieco vymyslis,len pridaj smelo recept.Si mlada,ty toho este vela uvaris.
ankad
Ja zijem v Canade. Je jasne, ze vacsinou Kanadanov a Americanov robia hamburgre z hovadzieho mleteho masa. Ale nie kazdemu to tak chuti, tak si ludia robia podla svojeho a volaju to Hamburger aj tu medzi rodenymi Kanadanmi, Nemcami, Madarmi, ale aj Czech a Slovakmi a nikto sa tu tymto nepohorsuje, aj ked v mase je zamiesana cibula a ine koreniny podla svojej chute. Preco tolko nedorozumeni okolo tohoto na Slovensku? Ked takato fasirka sa podava v zemle, tak to ludia aj tu zvyknu volat Hamburger, pretoze sa na to podoba. Aj niektore restauracie tuna si robia Hamburgery podla svojej chuti a volaju to Hamburger. Tak nech sa vola "Hamburger trosku inak".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia