Rôzne

1/ Otazka pre Tomasa; 2/ Dovod....

honestka - fotkahonestka, 5. januára 2013

Nemozem si pomoc ale ani dnes mi neda reagovat na vcerajsi koment este raz a takto verejne a prave v Diskusnom prispevku, pretoze inu moznost nemam a preto aj ta otazka na Tomasa.
Velmi ma totiz rozcarovala ci lepsie povedane rozladila? diskusia okolo "Fasirky - Domaci Hamburger"

1/
Chcem sa opytat Tomasa znova na to o com sme tu uz v roznych diskusiach hovorili ked padla otazka "ako vylepsit tuto stranku" ...
Ci naozaj pracujete na tom, aby sa medzi diskutermi dali vymienat informacie ako je tomu na roznych inych blogoch vnutornou korespondenciou bez toho, aby vsetci nezainteresovani nemuseli citat prispevky, ktore sa ich
v podstate ani netykaju, alebo nechcu o nich citat verejne
v diskusii pod receptom, aj ked tato moze byt casto velmi zaujimava. Takto by sa tie odlisne nazory dali vyriesit iba medzi tymi, ktorych sa to bezprostredne tyka.
A pretoze skusenosti z minulosti ma upozornili na to, aby som uz nezverejnovala svoju email v profile, velmi by sa mi to obcas hodilo a /verim ze aj dalsim varechacom/, keby takato moznost tu pre nas bola.

2/
Tentoraz myslim priamo iba medzi mnou a @Dorenika o to viacej ze je tu uplne nova!

Ak som vsak dobre citala jej riadky, vidim, ze pochopila rozdiel /snad od inych nazorov/ velmi dobre O com a KDE diskusia pod jej receptom smerovala.
Ved nie vsetko musi vzdy byt len o urazkach alebo poucovaniach - naopak zdokonalujeme sa medzi sebou prave na praktickych skusenostiach a informaciach inych prave v tom co prinesu ci uz su ziskane osobnou praxou, z domova, zo sveta, cerpanim z inych zdrojov, alebo novym poznatkom mladeze, ktora sem prichadza, pretoze ich rebricek hodnot stravovania je oproti tym nasim a tradicnym uz dnes mnohokrat nevyhovujucim.
Avsak zauzivane originalne svetove nazvy a meritka vo vsetkom - aj ked sa jedna len o GASTRONOMY by mali ostat nezmenene, nech si ich uz doma menujeme a robime akymkolvek sposobom chceme.

Kto ma pozna z davna, vie ze som tu uz troska dlhsiu dobu a neviem, ci je medzi varechacmi vela ludi, ktori by ma mohli obvinit, alebo zaradit medzi tych, co tu vyryvaju, alebo klabosia o tom, o com nemaju velakrat potuchy....
Vzdy som sa snazia svojimi vedomostami a radami /ak ich mam/ pomoct k zlepseniu nikdy nie naopak!

Avsak obcas sa aj tu najdu "rytieri, ktori bojuju s veternymi mlynmi" tentoraz pre mna ten, ktory je tu registrovany kratku dobu aj s cestou iba par mesiacov /aj ked pocitam staty, ktorymi prechadza/ a ON co ma absolutne nepozna mi bude doporucovat, alebo radit co mozem a co nie pisat v komentoch lebo, ze podkopavam moralku?
= To je snad troska odvazne ci lepsie povedane smiesne aj na takejto "kuchynskej show" nie?

Tak si prosim ta ty ne - "menovany" vyhod z hlavy, ze ak nebudem reagovat v kometoch, ze nedajboze si bol uspesny a zabranil si mi robit tak ako sa mi paci.
Ja zijem v demokracii uz par rokov a ak sa TY tomu zacinas vo svete LEN priucat, tak spomal malo a radsej si daj povedat od tych, ktori nejake tie skusenosti uz maju hoci aj len z vlastnej praxe a nekritizuj ich za to, ze sa snazia posunut to dalej...
Nemienim si robit tu nepriatelov, malichernostou som nikdy neopvlyvala a neboj sa, ked uverejnis recept a bude stat ozaj za zmienku alebo pochvalu odomna ju iste dostanes.

Dlho som tu na stranky nechodila z dovodov, ktore uvadzat nebudem a velmi som sa tesila navratu medzi vas, pretoze tak ako pre davnych skalnych tato stranka bola pre mna akousi "barlickou" k sprijemneniu si volnych chvil.
Ale teraz pravdu povediac sa uz snad ani velmi nedivim, ze tu nenachadzam mnohych stalych fanusikov z pred davnych cias, ktori sem prispievali fantastickymi receptami, radami, zazitkami, komentom z ktoreho ficalo caro a jednudocho ako by sme povedali TU mali sme FUN. //Pôžitok, zábava, alebo potešenie //, lepsie sa mi to uz vyjadrit neda.

Skoda ak by tomu nemalo tak byt prave teraz, ked sme zacali novy rok s takou vervou a chutou vsetkeho dobreho, pretoze stranka Varechy je nielen receptami ziva - prave naopak oproti inym blogom bola vzdy vysoko hodnotena aj - alebo lepsie povedane prave pre tie jej "vedlajsie ucinky" spolupatricnosti ludi, ktori pouzivali rovnaky jazyk a tak sa aj chapali a ostali uz teraz nielen virtualnymi priatelmi prave kvoli nej...

Takze Tomas, ozaj nechcem naliehat ani pripominat stare diskusie, viem, ze stale pracujete na vylepsovani stranky aj beztak, ale ak je to v silach redakcie, skuste dat hlavy dohromady a urobit nam takuto schranku.

Dakujem.

PS/ okrem jednej odpovedi ani velmi necakam ine z roznych dovodov...

@zareaguj


Diskusia k téme

mariaklara
@honestka , som rada, že si sem napísala tieto riadky pre @tomasa , aj mne tu chýba taká osobnejšia komunikácia, keby som chcela niekomu niečo súkromne povedať. Bolo to, keď sa nás tím redakcie pýtal, čo by sme chceli na zlepšenie, ja som to vtedy navrhovala, ale odpoveď som nedostala. Napr. na " Torty od mamy " to existuje a nieje to žiaden problém. Nemusí predsa každý vidieť, čo niekomu potrebujem súkromne povedať. Napr. potrebovala som adresu, keď som chcela niečo posielať niektorej varecháčke. No a to už bol problém, lebo to videli všetci. Verím, že sa z tým niečo určite bude dať urobiť.
michsamant
Ja som stratila akosi iluzie. Nemam uz pocit, ze sa tu urobia nejake tie slubene vylepsenia, ktore budu k uzitku. Naposledy to dobre okomentovala @alena45 S fasirkou si mala pravdu, aspon si to napisala priamo a nie ako sarkasticky posmesok, ze clovek nevie, ci to je sranda alebo otazka alebo o co ide.... a urobila si podla mna spravne.
cistinka
Diskusií tu bolo neúrekom a nič sa nedeje. "Podobné recepty" nefungujú, lebo nie sú podobné, "tabuľka nutričných hodnôt" nefunguje, takže je zbytočná...a "najviac klikané recepty" zrejme tiež nefungujú...........takže je to zavádzajúce. Ja som len zvedavá na tie vynovenia a vylepšenia - do akej miery sa budú týkať varenia a gastronómie. Lebo varecha bola, je a mala by ostať o varení...No a dať sem po Vianociach rubriku "Vianoce" zrejme k ďalším Vianociam....? Tiež nechápem.
evusik
ja sa podobným diskusiám ako je pri recepte Haburger-Fašírky vyhýbam v poslednej dobe celkom zámerne, možno je to pštrosia politika, ale keď nevidíte význam, poviete si načo?
keď sme chodili do školy učitelia nám vtĺkali do hláv vedomosti, potrebné aj nepotrebné... keď sme prestali chodiť do školy odrazu mnohí ako keby všetko vedeli, už sa nič nemusia učiť, na všetko sú experti, nedajbože aby ich niekto poučoval ako sa čo robí.... názor, že učíme sa do smrti je pre niekoho abosolútne cudzí... tak čo sa potom čudujete, že tu vznikajú také hádky, keď niekto si nechce pripustiť dobre mienenú radu a nevie prijať názor druhého...
ja mám už dosť rokov a niečo odvarené, ale za tých pár rokov čo som na Vareche som sa naučila veľmi veľa užitočného a dovolím si tvrdiť, že sa stala so mňa lepšia kuchárka.... stačí mať len oči otvorené a byť prístupný všetkému novému čo je okolo nás... ale to asi nesúvisí z vekom :-)
a povedzme si to otvorene blbec ostane blbcom aj keby ste mu rozum nalievali do hlavy lievikom....
tomas
@honestka ďakujem za dlhú správu, teraz nestíham reagovať na celý text (skúsim budúci týždeň).
evanaaa
@tomas , všimni si aj iné ä ostatné) pripomienky, nielen v tejto diskusii, je ich dosť, vďaka.
evanaaa
Práve som si všimla, že "Trochu podobné recepty sa zmenili a už sú ozaj podobné, pri pár receptoch, no prišla som k receptu Jemné pečivo, asi dva napravo podobné boli, všetky sa začínali slovom Jemné...až zrazu vidím Jemný -neviemaký perkelt a ešte niečo mäsové, takže ten vyhľadávač opäť zlyhal a je to tam, kde to aj bolo. A už som chcela chváliť.......
dorenika
ak by som to tu mohla vyuzit na otazku,ak si niekoho pridam do oblubenych (pretoze sa mi pacia skoro vsetky recepty) kde ho potom najdem?dakujem
evusik
klikni na Môj profil vpravo hore a potom na Moji obľúbený....
evusik
alebo hore na lište klikni na Moja varecha a potom na Moji obľúbení...
mijaita
Do techto diskuzi neprispivam, ale nekolikrat jsem napsala vsechny pripominky a navrhy Tomasovi. Pred rokem zareagoval s tim, ze soukr. zpravy se chystaji na srpen lonskeho roku a dalsi zmeny na podzim. Od te doby na moje maily jiz nereaguje. Posledni jsem poslala do redakce, ktera ho Tomasovi predala. Obavam se, ze je to bolest vsech fungujicich webu. Jednou jedou, neni duvod ani zajem je vylepsovat natoz podle uzivatelu. Penize jdou z reklam a ty jsou dulezite. Praci na strankach podle prani jim nikdo nezaplati. Tak proc by to delali. Jsem tu mnohem dele nez mam v registraci, tehdy jsem mela jiny nick. A tak i ja vim, ze krome kalendare, ktery tu pribyl se nezmenilo nic i kdyz se po upravach tolik vola.
2010
@honestka ,@evusik , @mischmant ,@mijaita , vy vsetky dievcata ste tu dost dlho na to ze viete ze sa nic nestane , je to zakladna funkcia kontaktovat sa sukromne , lebo ludia reaguju uplne inac medzi dvoma ocami -dvoma klavesnicami ako na verejnosti pod tlakom dalsich mudrakov .Ale zaciatku tejto stranky ....to uz nie su ani vyhovorky jednoducho
redakcia odmieta dat tuto funkciu .
mijaita
@2010 na druhou stranu se domnivam, ze kdo ma zajem o moznost soukromeho psani, muze si do profilu dat kontaktni mail. Ale je dost jinych celkem zasadnich a potrebnych uprav. Ale proc by se mely delat a navic zadarmo....
mijaita
Znam jeden web, neni o jidle, je pro mnohem sirsi okruh uzivatelu a je mnohem rozsahlejsi. Zmenili ho a komplet a nasledne upravili behem kratkeho casu tak, jak si uzivatele prali. Bez slibu, bez odkladu se snazili vyhovet potrebam. Web je krasny, funkcni a navstevovany myslim mnohem vic nez Varecha, spokojenymi lidmi. Takze to jde kdyz je chut a vule.
honestka
vsetkym dakujem za vyjadrenie sa v tejto diskusii k tej hlavnej otazke;

z jednej vety sa vyvynula situacia o ktorej sa mi ani nesnivalo, ked som koment pisala a viem, ze nie je lahko na to reagovat.
rybarkuchar
Som na Vareche krátko asi tak rok a pol. Na druhej strane dosť dlho, aby som mohol povedať, že v redakcia nič zásadné pre vylepšenie neurobila a strácam ilúzie, že niečo urobí. Tých návrhov na zlepšenie bolo kopu a výsledok? Dnes mám hroznú náladu - kašlem na to.
frezia68
Súhlasím so všetkým a hoci tu chodím veľmi nepravideľne a len rýchlo zisťujem čo je nové a zaujímavé,strácam prehľad.Lebo pre mňa zaujímavé recepty síce väčšinou registrujem,ale nie všetko komentujem.A ak čítam,že na dobre mienené rady,či pripomienky niekto reaguje precitlivelo( akože vyrývanie),tak to obídem,lebo mám radšej zábavu,vtipné komenty a nie podráždenú reakciu.Ak k môjmu receptu niekto pridá pripomienku,aj kritiku,radu....nevadí,veď týmto si recept vylepšíme vzájomne.Ale tiež nerada vychvaľujem,ak ma nezaujme a nebudem chváliť(máš to krásne a pod.)keď výsledok nie je taký,aký by mohol byť a radšej obídem.Ten,kto tu recept pridá,chce sa s ním podeliť,fotí a dá do toho kus radosti a čaká reakcie,načo kaziť radosť?Ak chce radu,každý pridá.A tiež budem čakať na reakciu redakcie so záujmom.Väčšinou sa tu už dobre poznáme a od @honestky som ešte nečítala nekonštruktívnu kritiku,vždy prispela radou ( a niekedy si myslím,či nemá vysokú hotelovú :-))))) ),lebo s vareškou sa vie obracať mimoriadne zručne.Zdravím do tej diaľky a posielam želanie krásneho dňa :-)
michsamant
S tym vyryvanim by mozno tiez redakcia mohla mat pevnejsiu ruku, aby to tu ludi neodradzalo. Ked si nevedia urobit poriadky na stranke, koho to potom bavi. Ked sa vyskytne nejaky problem, mam vzdy pocit, ze redakcia hra mrtveho brouka. Vsak ono sa to ututle nejako. Je rozdiel medzi konstruktivnou kritikou podanou normalnym "tonom" a posmeskami a poznamkami, ze tu nema ktosi cosi robit s nejakym receptom, pretoze sa vymyka slovenskej "tradicii". Potom jasne, ze to radsej zabalim, nez to tu dokola citat. Nerozumiem tiez funkcii oblubenych uzivatelov. Ak sa mi niekoho recepty pacia pridam si ho do oblubenych, ale po case aj zabudnem ci som si ho pridala a pod jeho fotkou v profile mi stale ponuka pridat si ho. Nemoze to byt urobene tak, ze ak som si ho uz pridala, tak uz ta ponuka nebude vysvietena? Pomohla by aj moznost priameho tlacitka pri recepte na prepis, ak niekto urobi niekde chybu a nie zlozito cez moje recepty a tam ho najprv stranku po stranke vyhladat. Dalej, ked hladam nieco a kliknem na "naspat", vzdy to skoci na prvu stranku a nie na predchadzajucu, kde som skoncila, to uz myslim aj @evusik niekde pisala. Tabulku nutricnych hodnot by som radsej celkom vyhodila, lebo... Som registrovana od roku 2010 ale tych slubov tu bolo za tu dobu viac, nez toho vykonaneho mam pocit. To, ze hore na liste, kde su zalozky miesto rovneho okraja zalozky je teraz sikmy, podla mna nie je uprava stranky, ktora je k vseobecnemu uzitku...
julica
Co som ja postrehla po personalnych zmenach, su chyby. Nemyslim malichernosti, al echyby v nadpisoch, napriklad Vianoce s malym "v", v Austrálií namiesto v Austrálii a tak... všetko v titulkoch, pôsobí to mimoriadne neprofesionálne. držím palce pri náprave
wevewe
VELKY SUHLAS! A ak mozem aj ja nieco dodat: nerozumiem, preco recepty nie su publikovane hned po pridani. Pochopila by som, ze redakcia si ich chce precitat a posudit, ale pravdupovediac pochybujem, ze to robi. Ved kolkokrat sa stalo, ze samotni pouzivatelia prisli na to, ze ide o drzo skopirovany recept alebo fotky, a to ani nehovorim o receptoch, ktore su tu publikovane uz x-krat (bez toho, aby tam bolo cokolvek zmenene, inovovane).... a recepty napisane prisernou slovencinou (ziadny rozdiel medzi i a y a pod.). Je jasne, ze uzivatelia su tu rozni a v ziadnom pripade ich nechcem kritizovat za neznalost pravopisu, ale taky recept pustit....niekedy to je na plac. A to si nemyslim, ze je tu denne pridavane take obrovske mnozstvo receptov, ze by sa to nedalo LEPSIE ustriehnut.
mijaita
Ve jednom bych se redakce prece jenom zastala. Poslala mi soukromy email z dotazem, zda fotka na jinem webu je moje, nebo zda si ji nekdo "nepujcil". Takze alespon fotky v redakci hlidaji. Za to jim dik.
radost
...a ja tu chodím-na varechu-pre to-čo sa mi páči...a čo sa mi nepáči-prejdem s nadhľadom...sama som nedokonalá...:-(
/napriek koncu sveta-raj nenastal..:-)))/
tomas
Síce je dnes nedeľa a mám iné povinnosti a tu vôbec nemám dnes byť, ale odpíšem vám, ale do pondelka by ste ma ukameňovali. Viac než 2 roky bola Varecha na bedrách dvoch ľudí, od každodennej komunikácie, kontrolovania a upratovania receptov, ktoré sú často zle zaradené, mazania nevhodných tém, starostlivosti o súťaže, reagovaní na hádky, obvinenia, kontrolovania diskusií, mazania nadáviek a vulgarizmov, písania článkov, príprave materiálov do novinovej Varechy, ktorá vychádza každý piatok v Pravde až po niekde nakonci - chystaní noviniek.

Novinky celú dobu pribúdali. Síce nepribudli hneď po tom, ako sa ocitli v diskusiách ale pribudli. Pýtali ste si poznámky k receptom, pribudli, pýtali ste si komentáre na hlavnú stránku a iné veci pribudli. Pýtali ste si, aby ľudia MOHLI mazať komentáre, stalo sa, potom ste si pýtali, aby ľudia NEMOHLI mazať komentáre, stalo sa.

Mne je trochu ľúto, že ak si niečo ľudia v diskusiách vypýtajú a my to nespravíme hneď do mesiaca, tak sme automaticky tí zlí, čo to "nechcú urobiť", že nemáme chuť vylepšovať. Keď sa tu začnú robiť hádky a chceli sme zaviesť smsky do registrácie, tak polka ľudí je nadšená, druhá polka sa vyhráža, že sem prestane chodiť, ak to spravíme, že ideme dolu vodou, a náslende sa ďalšia časť ľudí vypytuje, kedy to už bude, že "nám nezáleží na ľuďoch", lebo pred mesiacom to bolo v diskusií a ešte to nie je na webe.
Viem, že som pani @mijaita niekedy začiatkom jesene na jej otázku, či chystáme niečo také, áno chystáme, a chystali sme súkromné správy a mali byť niekedy v septembri-októbri, lenže medzičasom sa pani Sandra rozhodla odísť, tak som riešili urgentne nových adminov, hľadanie, výber, kontrolu, vysvetlovania, učenia. Čiže sa novinky odložili.
K veciam, čo vraj nefungujú:

"Možno trochu podobné recepty" fungovali na báze rubrík a snažilo sa to nájsť podobné recepty v rovnakých rubrikách, čo nebolo veľmi spoľahlivé. Preto sme to zmenili na "Pozrite aj toto", čo vôbec neznamená, že musia byť podobné, v 95% prípadov to bude dávať dobré recepty, dobré tipy, kontroluje to viac slov z nadpisu, ak nenájde, kontroluje jednotlivé slová. Samozrejme @michsamant pri niektorých receptoch to nájde niekedy nie ideálnu kombináciu.

@cistinka nevidím dôvod prečo by najviac klikané recepty nemali fungovať, je to jednoduchý výpočet toho, čo sa najviac na vareche otvorí (je jedno či cez email, hlavnú stránku, vyhľadávač, alebo tam veľa ľudí diskutuje a tým pádom veľa krát otvoria a skontrolujú recept), tam sa nemá čo pokaziť.

@2010 súkromné správy nie sú základnou funkciou webu na varenie, väčšina návštevníkov si len pozerá recepty.

@wevewe najnovší recept má poradové číslo 35304 (vidíte to v linke) -  varecha.pravda.sk/recepty/krkovicka-na-smotane/35304-rece...
(mimochodom pozrite aj tzv. podobné recepty)
a na hlavnej stránke varechy je napísané, že máme zverejnených 27399 receptov. Viete, čo to znamená? Že takmer 8000 receptov je nezverejnených neschválených, cca tretina z toho sú rozpísané recepty, ktoré neboli dopísané alebo ich ľudia sami vymazali. A zvyšok sú neschválené recepty. Ak by sa recepty zverejňovali samé po publikovaní, neviete si predstaviť, aký by tu bol neporiadok. Redakcia kontroluje texty, občas prepisuje suroviny (lebo sú ľudia, čo napíšu ako surovinu "poch. smot" a potom sa ten recept nedá nájsť pri receptoch so smotanou, toto sa snažia admini opravovať, občas upravia nadpis, často sa skontroluje zaradenie receptu (rubriky) a samozrejme, ak recept nespĺňa kritéria, alebo sú tam hlúposti, taký recept sa rovno neschváli. Tak ako nejakí ľudia píšu škaredé reakcie do komentárov, tak si neviete predstaviť, aké recepty niektorí "zákerní" ľudia pridávajú... Tisíce receptov odfiltrujeme. Snažíme sa pritom odhaliť aj "drzo skopírované" recepty, ale snáď uznáte, že to nedokážeme pri tisícoch receptov vždy 100% odhaliť. Adminky si robia svoju prácu dobre, to že pri tisícoch receptov týždenne občas niekoľko prekĺzne nie je až tak zlé... Skutočne sa nedá ustriehnuť úplne každý recept, vždy keď je nejaké podozrenie, tak sa snažíme zistiť pravdu. Čo samozrejme ľudia nevidia, ľudia nevidia mravčiu prácu a kontrolu, ľudia vidia len, že "tu a tam" prekĺzne nejaký recept a zrazu je zle, zrazu my si neplníme povinnosti.

Čo sa týka "zlých ľudí" v diskusiách. Už je asi 40-50 ľudí zablokovaných. A keď sme začali uvažovať o preventívnych smskách, tak sme dostali do emailu toľko nahnevaných reakcií. Nevieme 100% uľahodiť všetkým.

Súkromné správy, ktoré mali byť na sklonku septembra/októbra a kvôli odchode Sandry sa odložili (lebo som musel riešiť prioritnejšiu záležitosť), som plánoval pred vianocami spustiť, žiaľ som ochorel. Tak som si povedal, že prvý pracovný týždeň po vianociach. Teraz síce veľa ľudí bude mať pocit, že keby ste nás nevyhrešili, tak by sa lady nepohli... Teraz neviem, či to radšej neodložiť.

Celú dobu sa snažíme robiť Varechu, čo najlepšie. Ale nikdy nevyhovieme všetkým. "Podobné recepty" (už sa volajú "Pozrite aj toto") sa snažili byť inšpiráciou, prerobili sme ich znova, nikdy nebudú na 100%, len mi je ľúto, že miesto toho, že pri 95% receptoch to funguje relatívne dobre, tak budete poukazovať na tých pár percent, kde to nefunguje najideálnejšie a zas nám oznámite, že sme "nič poriadne nevylepšili".

Viac nemám silu teraz napísať. Najbližší týždeň budú súkromné správy (ak nenastane nepredvídateľná udalosť).
michsamant
Tak prva cast prvej vety je fajna. Chudera Sandra, co tu makala aj nedele, soboty, zverejnovala este aj v noci, aj ked bola chora a pravdepodobne sa nestihala venovat kvoli vikendovemu, sviatkovemu, 24hod. adminovaniu ani vlastnej rodine, ani svojmu zdraviu.... posledna veta ma asi vyvolat pocit previnilosti a sucitu..... za seba dakujem za reakciu.
veronika353
Já navrhuji,aby ste to tak neprožívali,vždyť nejde o život,jsou horší věci......
alena45
@tomas , viem, že väčšina Varecháčiek a Varecháčov Ti Tvoje slová uverí, no ja medzi nich rozhodne patriť nebudem.
Ani nie preto, že na vylepšeniach sa nepracuje tak, ako si to druhí predstavujú. Pre mňa Varecha začala byť zaujímavá vytvorením Kuchárskej knihy a moje potreby boli uspokojené, hoci poznám aj iné stránky a viem, že veci môžu fungovať lepšie a lepšie.
Ak máš toľko práce s Varecháčmi, tak ich to jednoducho nauč. Neuverejni recept dovtedy, kým si autor sám chyby neodstráni. A to sa týka ako názvov receptov, surovín, ale aj gramatiky, hoci sa to mnohým nepáči. Ak zistíš, že diskusia sa uberá zlým smerom, tak ju ako admin usmerni, alebo zruš a nepozeraj na ňu ako na niečo, čo zvyšuje počet klikov. Ak sa jedná o čo len jedno jediné vulgárne slovo, tak zruš autora bez výstrahy.
Úroveň Varechy upadá a to je fakt. Možno by sa dalo vysvetliť niektorým novým varecháčom, že ak si chcú vytvárať kuchársku knihu na Vareche, nemusia každý svoj recept uverejniť, zvlášť, ak je tu tých receptov už príliš veľa. Čo povedať na tých, čo sa zaregistrujú a behom víkendu prelejú množstvo receptov z jednej stránky na túto, lebo je tu Kuchárska kniha. Už pri zadávaní nového receptu by sa mali objaviť podobné recepty a mohla by tam byť výzva na zváženie uverejnenia. No aj tak, vždy sa nájde mnoho Varecháčov, ktorí sa tešia z každého napríklad pridaného pagáčiku.
A práve kvôli tomuto fenoménu je klikanie receptov pre hodnotenie nevhodné. Mňa ako autorku síce možno zaujíma, koľko ľudí si môj recept pozrelo, ale to je všetko. Nepotrebujem, aby sa moje kamarátky prihlásili a poklikali na moje recepty. Veď sme to všetci robili s tou tortou, či čo to bolo na inej stránke.
Si dospelý muž a hovoriť, ako sa stále snažíte ? Snaha sa hodnotí u detí do troch rokov, potom už nastupujú skutky. Je to Tvoja práca a viem, že nie je jednoduché každému ulahodiť, no hovoríš o snahe, akoby to bol len Tvoj koníček. Varecha žije z Varecháčov, hoci je tu ďalší fenomén - Varecháči sú presvedčení, že Varecha je to najlepšie, čo ich mohlo kedy stretnúť. Snaž sa preto jednoducho viac !
irenaw
Myslím, že úroveň stránky tvoria prispievatelia, nie admini. Admini by mali viac času na technické vylepšenia, keby nemuseli strážiť všetky príspevky. Je na Varecháčoch nevhodné komenty nahlásiť, rovnako agresívnych a vulgárnych prispievateľov, tak ako aj recept uverejnený s chybami. Admin posúdi konkrétny prípad a urobí opatrenia, hádam rozozná konštruktívnu kritiku od vyrývania. Nemuseli by preventívne hľadať "pokazené vajce v celej krabici". Človek môže robiť, ako najlepšie vie, ale druhý má inú predstavu, ako to "najlepšie spravené" má vyzerať. Kto sa chce zapáčiť každému, sa väčšinou nezapáči nikomu, staré známe - koľko ľudí, toľko názorov.
mijaita
Mozna, po precteni Tomasovy reakce, kde s mnohym jeho vysvetlenim nelze nez souhlasit, by bylo konstruktivnejsi, tedy z meho pohledu, aby se zalozila zvlast diskuze, kde kazdy napise co by se mohlo, nebo melo udelat, podle jeho nazoru. Jen body, nic kolem toho. Aby to bylo prehledne. Bez omacky kolem. Pak uz bylo jen otazkou, jak se k tem bodum jednotlivym vyjadri redakce.
evusik
ak má byť na Vareche poriadok musia admini zaviesť pravidlá a dbať na ich dodržiavanie.... a nie napísať, že napr. 50% bolo za SMS a 50% bolo proti tak alibisticky neurobíme nič veď čo keby sa niekto nahneval... nuž na každom fóre platia pravidlá či sa to niekomu páči a či nie ....
rybarkuchar
@tomas , prikláňam sa k @alena45 - mňa si nepresvedčil. Nápady, ktoré varecháči žiadali zrealizovať - pri všetkej úcte, robota na týždeň. Vyhovárať sa, že polovica chce to, iná ono - si šéf, rozhodni. Dosť ma zarazilo, že Varecha je na pleciach dvoch ľudí.
viceroy
To, že varechu spravovali vyše dvoch rokov len dvaja ľudia zarazilo aj mňa. Jedným bola predpokladám Sandra a druhý zrejme ty @tomas . Teraz už sa pani Sandre vôbec nedivím, že s tým sekla a má môj obdiv, že to všetko čo píšeš musela zvládať na úkor voľna, rodiny, sviatkov, víkendov a hlavne zdravia. Je to smutné, ale aj vás niekto platí a niekto je váš šéf. Keď niečo neviete splniť, tak to radšej nesľubujte, predídete zbytočným problémom. V tvojom komentári ma zarazila prvá a posledná veta. Myslela som, že si šéf.
45678
@evusik úplne súhlasím s tvojim názorom, ale rovnako aj s názorom @irenaw a mnohými inými.Varechu tvoria jej členovia a admini by mali určovať pravidlá a nie "sa snažiť".hop sem, hop tam, komu sa čo páči, komu čo vyhovuje. Ak sa niekto zaregistruje, súhlasí s pravidlami a podmienkami Varechy. Prepáč Tomas, zo snahy ešte nikdy nič nebolo, treba konať, robiť. na vytváranie novostí a zlepšovanie Varechy by ste sa mali radiť admini navzájom, výhovorky že niekto odišiel, alebo niet čas neobstoja. predpokladám, že nie je vôbec možné, aby sa medzi takým množstvom Varecháčov našla zhoda názoru taká, aby obstála ako pravidlo pre všetkých.
Nemám úplnú predstavu ako to presne je, ale myslím si, že prispievatelia receptov prispievajú aj prevádzkovateľom stránky, ktoerí zverejňujú recepty od Varecháčov, za čo majú určite v denníku Pravda odmenu.Takže skutočne by nemali správcovia-admini brať koordinovanie ako zábavu, lebo je to práca, ktorá ich predpookladám aj živí. Ak sa mýlim, ospravedlňujem sa a celkom rada si prečítam, ako to v skutočnosti je.
Prvotná myšlienka, ktorá vyvolala túto debatu , ak sa nemýlim, bola žiadosť na adresu Tomasa, aby umožnil niečo také, ako súkromné správy medzi užívateľmi a člemni Varechy, čo považujem za celkom reálne, pretože túto možnosť by nemali tí, ktorí si Varechu.sk iba prezerajú, ale iba prihlásení, registrovaní.
Funguje to aj na iných portáloch a je to služba verným členom, aj keď je nadrámec pôvodnej myšlienky.
tiginko
je to presne tak, ako v bežnom živote: mnohí ľudia si myslia, že majú právo hodnotiť a kritizovať prácu iných aj napriek tomu, že do nej absolútne nevidia, nerozumejú jej a vôbec netušia čo všetko obnáša. @tomas držím vám všetkým palce, práca s ľuďmi je tá najťažšia, obdivujem vašu trpezlivosť s tak rôznorodou komunitou. A večne nespokojným by som odporučila viac nadhľadu. Ja tiež nedokážem vždy odignorovať hlupákov a tlčhubov, ale robiť z nich až taký problém sa mi zdá prehnané. Viac ma sklamávajú prispievatelia, ktorí kvôli pár zanedbateľným negatívnym reakciám oproti nesmiernemu množstvu tých pozitívnych, zoberú svoje recepty, ktoré sme si napríklad obľúbili a budú nám dosť chýbať. Napríklad to je môj malý varecháčsky sen, aby sa mi nestrácali v mojej kuchárskej knihe recepty.
zirafninka1
Mna tato diskusia prekvapila. My spokojni asi mlcime, ale verim, ze je nas dost. Ja tu spokojna som, to co potrebujem tu mam. Ak som nieco potrebovala vediet, pomoct, opravit , ludia z redakcie boli ochotni vzdy. Aj pred aj po personalnych zmenach. Pacia sa mi aj funkcie, grafika Varechy. Pre mna je tato stranka na zverejnovanie receptov idealna, zaroven jednoducha. Davno som zacinala aj na inych strankach, ostala som len tu. Dalsie vylepsenia privitam a tesim sa na ne.
jarunka
Ja suhlasim s @zirafninka1 som spokojna a velmi vdacna za vsetky vyhody a vylepsenia co sa doteraz urobili a tesim sa aj na nove vylepsenia, ktore casom pridu.
michsamant
Nuz @tiginko mozno ludia tusia a vedia co to obnasa. Prave preto som vyjadrila svoj nazor. Prvykrat, uprimne a myslim, ze mam nan pravo, tak ako vsetci. A co sa tyka tvojho sklamania, ja som tiez sklamana, ze je zablokovanych 50 ludi, o ktorych ani neviem, ze by tu nejak otravovali ostatnych, ale jeden tu otravuje stale. Takze, radsej odidem a ustupim ako si nechat otravit den. Kazdy vnima veci inak. Uz som ticho, zmeny tu netreba robit.
jozka2
redakcia ma pravdu,ze je tu tisic receptov na vanilkiove rozky pod nazvom a to je moj recept/uvazam tie rozky ako priklad/co sa da na takom recepte vylepsit a pokazit,nemali by sme pouvazovat nad tym ci tento recept tu patri,nemali by sa pisat za kazdu cenu recepty,ktore su uz tu nehovorim ak je na recepte nieco zaujimavo zjenodusene alebo vylepsene tek to anmo.
klotilda
Súhlasím s @tiginko a @zirafninka1 , som tu spokojná a je to dobrá stránka. @tomas držím vám všetkým palce a teším sa na ďalšie vylepšenia tejto stránky. Večne nespokojných, tých tu bude stále.
daniela1
Je to dobrá stránka, držím palce. Ináč je možnosť si vytvoriť vlastnú "varešku" a tam dokazovať a prejavovať svoje požiadavky, schopnosti, riadiť to podľa svojho. Toto nie je sociálna sieť.
marianne
Nemozem najst diskusiu,kde, ked sa uvadzali novinky ako:,kucharska kniha,zviditelnovanie komentov a ine...Tomas bol velbeny do neba.Karta sa obratila a je zle nedobre.Nieco vyslo,nieco nie a tak to v zivote chodi..Je pravdou,ze sukromna posta medzi varechacmi by sa zisla ako sol,ale hadam pride redakcia na to aj sama.Aj ked ja si nepotrpim na gramatickom okienku,na to su tu ine paky a tiez sa mi podari napisat niekedy haluz,ale admin by v profile nemal mat hrubky,to je fakt.Je to jeho job.A vadi mi plagiatorstvo,nemozem si pomoct,fotky by mali prejst sitom.Inak suhlasim so @zirafninka. Pamatam,ake tu bolo strasne haloo, ked @zuzliak zbalila vsetky svoje recepty.Kolko kriku sa znieslo na jej hlavu.A tej bola tiez skoda.Mala jedinecne neokukane recepty. Tiez to bolo pre nejaky dovod ,zeby vrtanie?.Teraz sa maze,schovava,a zase pridava a stale dookola....tak to bolo,je a bude.V podstate toto je jeden z najslusnejsich webov ake poznam.Nikde nie je nic idealne a ani tu nie je,je to aj na nas nielen na Tomasovi,ako to tu bude vyzerat.Drzim mu palce,nech to nie je len o pocte klikov,ale aj o kvalite...
afataga
s mnohymi nazormi v tejto diskusii suhlasim, s niektorymi nesuhlasim, nebudem to podrobne rozpisovat, lebo o to teraz vobec nejde, ide o to, ze cela tato diskusia (aj mnohe ine) iba potvrdzuju stare zname mudro, ze nikdy nevyhovies kazdemu, sto ludi, sto nazorov, hadkami a vycitkami sa nikdy nic nevyriesi, robim s ludmi, tak viem o com hovorim, @tomas prajem pevne nervy, ved nejde o zivot
radost
...a ja tu chodím s radosťou...a tú si nedám zobrať žiadnymi nedostatkami..:-)
marianne
A tiez som za to,aby s komentarmi v receptoch,ktore nemaju s konstruktivnou kritikov nic spolocne, ale urazaju,podpichuju,dehonestuju a su ustipacne, redakcia nalozila razantne,pretoze kazdy mame iny prah citlivosti a skoda kazdeho jedneho sikovneho varechaca,ktory je prinosom pre varechu.Nejde len o to kolko je tu receptov ci 27 000 alebo viac,ale aj o to ake...takze ak na taketo komenty narazite varechaci,netreba vahat a nahlaste adminovi,nebudme nevsimavi a to co tu je dobre a bolo dobre,a drzalo urcitu uroven Varechy brante,lebo potom,aj ked su to vyborne jedla budeme jest len segediny,gulase,parene buchy,halusky...treba aj nejaku roznorodost nech je v com vyberat a nie hlupo komentovat,len zato,ze kto to kedy videl robi tak a tak....trochu tolerancie, miesta je tu dost pre kazdeho...
marianne
@nazarboncuk Ja narazam AJ na to,ze je obrovskou vyhodou,ze ludia su roztruseni po celom svete a moze byt len prinosom pre tento web,ze sa podelia aj o ine kuchyne ako o tu nasu,inak vybornu...ved ju nemusim varit,ked nechcem,ale komentov,ktore nicim konstruktivnym neprispeju,si odpustit mozem...Je tu miesto aj pre Indiu,Aziu,Belgicko a co ja viem aku este kuchynu,ved na to tu boli tie tagy pre medzinarodnu kuchynu vytvorene...a recepty,ktore tu pridala @zirafninka su pastvou pre oci,umelecke dielka milovat ju musi kazdy nielen vegan...esteze aspon ta je tu spokojna:-)...naozaj prajem vsetkym najst spolocnu rec.Ak nie, bude to skoda.
elixir
Mne sa táto stránka tiež pozdáva, pri mojich receptoch som zatiaľ mala len konštruktívnu kritiku a pozitívnu. Netreba každú poznámku interpretovať v zlom... či už kritizovaný, alebo ostatní ľudia v diskusii. Vďaka ľuďom na tejto stránke sa moje varenie neustále zlepšuje a odozva je od všetkých v okolí, ktorí u nás čosi ochutnali. Je to práve kvôli radám, poznámkam, mojim hlúpym otázkam a trpezlivým odpovediam skúsených kulinárov.
Ďakujem za Varechu :) A ľudí, ktorí nepotrebujú byť silou mocou "politicky korektní".
miamia
ja som uz v inej diskusii podakovala adminom za bdenie nad tymto webom, som tu kratko, tak nebudem hodnotit co bolo v minulosti, co sa povedalo a co dodrzalo..ale, kazdy ma pravo odist a osobne si myslim, ze ak adminovia zareaguju na moju poziadavku, otazku, prosbu do hodiny-dvoch a to aj v noci, ako sa mi zoparkrat stalo...ide o "zivy web"...a urcite nadpriemerny. je mi smutno, kam az sa moze zvrtnut diskusia o zapase..."hamburger proti fasirke za ucasti karbonatkov", ktora spustila tuto neprijemnu atmosferu. treba si mozno v niektorych pripadoch radsej uvedomit vlastnu nediplomaciu a mudrovanie o nepodstatnych veciach. lebo mne je to naozaj jedno...verte mi, ci to je hoci karbonatok. bol to recept mladej kucharky a nazvala ho podla seba. ma na to pravo...nie sme neomylni, a aj kritika moze byt ustretova, konstruktivna a komentare sa daju robit aj s citom, aby nikoho neodradili, ale skor laskavo povzbudili ... @Tomas robis to dobre, davas do toho vela...a ty sam vies, ci je to maximum. mne to co robis bohate postacuje...
zirafninka1
@marianne :))) az take ruzove to somnou nebude:) Ale potesila si ma. dakujem:) Ja by som este dodala, ze som moj nazor pisala z pohladu bezneho pouzivatela. .Ja neviem co sa stalo "za oponou". Ak to bolo zle, mrzi ma to. A drzim palce tym co odisli aj tym co prisli. A snad bude lepsie na oboch stranach.... Som velmi za zmeny aj vylepsenia. Mne napriklad vobec nechyba sukromna posta, ale celkovo to vylepsenie urcite bude. A mozno nakoniec aj pre mna :) A @michsamant mrzi ma ze je to teraz tak...ja si tvoje recepty. Najdem a vzdy budem sledovat Tvoj blog..a kasli na hrnca... On vzdy pise nejakym varecham, o nejakych varechach. To nie nam:, nie o nas..) to je len medzi kuchynskymi pomockami :) A keby nahodou, fotka 2kg cukru a 15 g cierneho korenia ho bezpecne odozenie.
babidka
Mila @honestka , chapem ako si to myslela a suhlasim s tebou .Ked nieco okomentujem s umyslom posunut vec do skutocnej reality a niekto mi za to obucha hlavu doslova hlupymi a primitivnymi "mudrostami" tak aj mne zhorkne slina v ustach /obrazne/. Myslim si , ze autorka toho receptu tiez pochopila tvoj dobre mieneny komentar tak ako si ho napisala. Paci sa mi to dievca a verim , ze na Varechu da este vela dobrych receptov :-)
Mne Varecha osviezila zivot , nasla som tu vela-prevela krasnych receptov a milych ludi . "Naklast " Tomasovi za vsetky chyby co sa narobili ... bez ohladu na to , KTO a PRECO sa mi zda trosku scestne . Suhlasim s @evusik ,@irenaw ,@marianne aj s @freziou . Nie vzdy a za kazdych okolnosti musime s niecim suhlasit alebo nesuhlasit , cakat okamzite vylepsenia a riesenia . Ano - je tu vela veci co by som osobne uvitala . Ale zivot ma naucil trpezlivosti a pokore a zda sa mi , ze mnohi tu riesia malo dolezite veci . Neznasam vulgarizmy , "fuj " komentare a podobne veci . Toto sa aj podla mna musi riesit ihned - a mam dojem , ze sa aj riesi .Samozrejme , ze obcas niekto nieco prehliadne .Ale aky je tu problem od nas varechacov kliknut na kolonecku "upozorni admina"???? Sama som uz tak urobila viackrat a veruze sa VZDY stala naprava . Ja som vesela osoba a mozno obcas "tresnem " nieco , co sa mi zda neskodne a vesele . Ale su ludia , co su citlivejsi a dotkne sa ich to . Tymto ludom sa ospravedlnujem ...
Mne osobne najviac vadi miznutie receptov z kucharskej knihy .Od ludi , ktorych som si vazila a mala/mam/ rada .Takto by sa to riesit nemalo ...
jarunka
Mne tiez vadi miznutie receptov z kucharskej knihy. Uvitala by som taku zmenu, ze ak chce niekto odist a zobrat si recepty so sebou, nech ide ak to nevie vyriesit inac, ale recepty ktore sa ulozia do kucharskej knihy nech zostanu :-) ak sa to da.
evusik
táto diskusia vznikla na podnet @honestka ktorá upozornila na nepresnosť názvu Hamburger-Fašírka-Sekaná.... a zosypalo sa na ňu kopec ľudí, že načo vlastne mudruje... ja k tomu len toľko.... ak si niekto nazve recept: "Jemnučké mäsko pod zemiakovou perinkou a prikryté syrovým obláčikom" tak je to jeho vec, ak sa mu to páči, tak prosím... ja takéto recepty väčšinou obchádzam ale nevadia mi... každý podľa svojho...
iná vec je ak autor napíše: "celé to zalejeme bešamelom..." a bešamel podľa autora je kyslá smotana zmiešaná s lyžicou múky... a tu nastáva kameň úrazu, v dobrom upozorníte autora, že toto nie je bešamel a pekne popíšete ako sa robí bešamel.... a to ste nemali robiť... strhne sa vlna protestu, samozrejme väčšina zastáva autora, väčšina napíše že je im to jedno, že je fuk ako sa to volá, že dôležité je ako to chutí a načo vlastne vyrývate a hráte sa na múdru, že na názvu nezáleží.... ale záleží, veľmi záleží, všetko má svoje pomenovanie.... mrkva je mrkva a nie petržlen, bešamel nie je kyslá smotana, stratené vajce nie je vajce na tvrdo atď. atď.
a ak niekomu vážne na takýchto veciach nezáleží nech napíše nabudúce recept na palacinky, ktoré robí zo strúhanky... prečo zo strúhanky? lebo u nich doma sa múke hovorí strúhanka :-( a je to!!!
P.S. miesto bešamel si dosaďte hamburger, blanšírovanie, alebo hocičo iné možno aj z vlastnej skúsenosti ....
honestka
Moj podnet som uz sice vyjadrila ale teda este raz:
/v 1. bode/ ako som napisala bolo to z pohladu, ze som na svoj diskusny prispevok chcela reagovat inac a inde - nie verejne.
Kedze to tak nie je a diskusny prispevok bol z mojej potreby dat von - co a preco k tomu prislo som rozviedla /v 2. bode/, kedze myslienky sa nedali prehlusit ani spankom a preto rano /aj ked nevhodne a vo sviatocny sobotny den Tomas prepac/ som to napisat musela....

Zrejme pocas mojej nepritomnosti tu som ozaj vela premeskala, ale vzdy som reagovala otvorene a tak ma ani nenapadlo, ze tato jedna veta urobi tolko rozruchu, ked to autorka pochopila uplne jednoducho a hned. Naviac ked nebola zle mienena ani vysmesna aj ked je tu niekolko reakcii, ktore ozaj nemaju co hladat na takejto stranke, naviac nemaju absolutne do cinenia s varenim-receptom nic spolocne....

Precitala som si dnes vsetky diskusne prispevky.
@ miamia , dnes 16:56 = to zaklincovala - je ti to jedno!
A prave v TOM bola pointa tej vety v originalnom recepte, ze predsa len je v tom veliky ROZDIEL bez velkeho mudrovania, ako som sa snazila povedat a tiez preco.
A kedze tu je a bolo vela varechacov, ktorym by sa takato sukromna vymenna schranka hodila prave preto, ze funguje dobre a spolahlivo na inych mediach.

To ze sa diskusia rozprudiila tymto smerom podla mna ani nie je na skodu.
Cele toto nemala byt KRITIKA na Varechu a jej pracovnikov; sme tu preto, ze sa nam stranka paci, a ked su navrhnute riesenia, preco sa neopytat?
Som rada, ze reakcie boli vyjadrene volne a slobodne kazdym co potreboval povedat, ved to nikoho neposkodilo.
Mnohi sa nevyjadrili z "onakych" dovodov, co bolo asi preto, ze niekto tiez radil: .... "nevšímat si tých ktorí píšu "zlé" komentáre v diskusiach"...
A teda tym, komu vadia "kriticke" pripomienky, ktore pomahaju pri rozsirovani obzoru snad len tolko, piste si dalej recepty 100razy rovnake a hladajte vynimky v com JE rozdiel ci v tom, ze pouzijete oregano alebo ho nahradite majorankou... potom ozaj budete opakovat iba tie, ktore spomina @ marianne , dnes 12:51

Ja som tu aj preto, aby ma dalej nadchynali krasne stare a originalne recpety, ktore sa vytracaju z repertoarov dnesnych kucharok a nahradzuju sa novinkami v progrese zivota;
dalej aj preto, aby som sa priucila niecomu novemu, pretoze kazda kuchyna ma svoje poklady.
A ked, tak sa ich chcem naucit s tymi spravnymi surovinami a vyrazmi, aby ked nahodou budem bludit webom som vedela rozoznat, ze ano toto musi byt prave ten "zdomacneny" recept co vsak vobec neznamena ze nemusi chutit ci byt dobry, ved inac by sme ho nevarili...
Velmi pochybujem ze je tu malo takych, ktorym nepomohli rozsirit kulinarsky rozhlad recepty od @ @ michsamant alebo 2010 a od dalsich, ktori tu uz mozno ani nie su; /preco/? alebo z domacej slovenskej kuchyne recepty uz davno zabudnute.
Alebo ozaj to ma ostat cisto iba stranka ?slovenskej kuchyne? varit to na co sme zvyknuti aj co sa tyka surovin, kedze momentalne vsetko nedostat v obchodoch?
Na to by som tiez odpovedala OK fajn, ved je tu @ @ cistinka, jerica, babi, sovka babidka, alena, evusik a ine tu nemenovane;
Ale ked nahodne vycestujete von, nie je dobre vediet ze to co si objednavate v restike je to co ozaj ocakavate, lebo uz o tom nieco viete a ze Gyros bude chutit inac ako ten domaci a v Taliansku urcite nedostanete pizzu s kecupom a kukuricou a koktail vam bude podany ten pravy Baileys...
Zadostucinenie pre mna prislo v podobe odpovede @ 2010 pod receptom a potom niekolkych tu, ktore sa vyjadrili elekventne bez zastavania stran;

Velke poucenie pre mna: zrejme odteraz budem k diskusnym prispevkom pristupovat ci reagovat velmi rezervovane.

Zelam teda peknu a tvorivu pracu vsetkym kuchtikom vo svete a zaroven dakujem za prislub od Tomasa, ze sukromna schranka je uz na ceste.
Kto ju ako vyuzije uvidime - mozno tu bude dalsia diskusia....

PS/ lutujem, ze moja odpoved bola zase dlha.
michsamant
Mimochodom pripomienky k technickemu vylepseniu stranky, su len pripomienky na vylepsenie z pohladu uzivatela (z mojej strany). Admin nech sa rozhodne sam, ci su k veci alebo od veci. Ak mu take pripomienky a poziadavky nevyhovuju, nemal by sa potom v diskusiach pytat, ake vylepsenia by uzivatelia chceli ako to bolo v minulosti, ale jednoducho urobit ako uzna za vhodne s tym, ze uzivatel to musi prijat a basta. Ale ak vacsine vyhovuje stranka ako je, nie je o com.
nazarboncuk
@evusik @honestka pekne napisane. ak niekto povie že "je fuk ako sa to volá, že dôležité je ako to chutí " je podľa mňa ignorant a mal by sa nad sebou zamyslieť či vôbec publikovať na stránke o varení...
alena45
všimli ste si, že väčšinu hádok vyvolávajú varecháči, ktorých sa to netýka ? Ak niektorý skúsený varecháč upozorní neskúseného, že niečo s jeho receptom nie je v poriadku, tak ďalších 20 varecháčov má potrebu vyjadriť sa, hoci tí prví dvaja by si poradili aj bez nich. Nemyslím, že by to malo byť obsahom súkromnej pošty, aj ja sa chcem priučiť, veď preto som tu. Ak mám recept v KK a idem podľa neho variť, vždy si prebehnem aj komentáre. Je to veľmi užitočné. A ak niečo uvarím, tak vtedy pridám komentár. Najmä preto, že upozorní ostatných na tento recept, lebo teraz je to tak, že na nový recept je 20 odoziev typu - ukladám do KK, vynikajúci receptík a pod., receptov denne je cca 15-20, a tie poklady, ktoré sú tu už pár rokov, upadajú do zabudnutia. Možno by noví varecháči zistili, že recepty ktoré tu pridávajú, sú tu oveľa podrobnejšie, krajšie nafotené, jednoducho oveľa kvalitnejšie. Očakávala by som od adminov viac dôraznosti pri schvaľovaní receptov.
pacik
... a stačilo by tak málo, iba si predtým, ako sa rozhodnem, že niektorý recept dám na varechu, pomocou vyhľadávača pozrieť, či už takýto recept na vareche náhodou nie je. Ja sa tým riadim už dva roky. Veď nejde o to, koľko receptov pridám, ale ako tu už bolo niekoľkokrát napísané, či ten môj recept bude aj na niečo dobrý, alebo len do počtu...
viera1
@pacik niektorým tu ide naozaj len o to,koľko receptov pridajú...
Niektorí si z toho robia súkromnú zbierku svojich receptov bez ohľadu na to,že sú tam neskutočné hlúposti,
keď má niekto názor,že "mu je to jedno,aký názov má recept" tak pravdepodobne v živote nebol v reštaurácii a nepozná jedlá,ktoré sa spravidla pod určitým názvom rozniesli ďalej ako ich chotár.
Ja osobne posudzujem recept hlavne podľa toho,či neskúsený vareškár poľa neho navarí:či už je to množstvo na osobu,technológia a výsledný efekt na tanieri.Každý,kto tu dáva recept,by si mal uvedomiť,pre koho je určený .@honestka si vážim za jej konštruktívny prístup a verím,že mnohým pomohla a súhlasím aj s názorom @alena45 .
2010
@alena45 , vsimla si si ze vacsina hadok nezacne ked dakdo okomentuje vulgarne ako grc atd., ale ked dakdo slusne upozorni na chybu bud v postupe , nazve ... sodoma gomora zacne. Najlepsie je na vsetko komentovat jaj, aka mnamka :-)
slavka2012
@alena 45: novy varechac nemusi byt neskuseny kuchar a naopak. Ppodla mna treba vediet prijat aj dobre mienene rady ci kritiku, inak sa Vareche hrozi, ze sa stane klubom navzajom si pochlebujucich neuprimnych pokrytcov. Pre mna ma napriklad vysoku vypovednu hodnotu o kvalite receptu aj to, ked pod nim nie je ziadny komentar. Navyse, chceme ci nie, nasa povodna kuchyna nie je velmi bohata, v minulosti sme nemali moznost cestovat, exoticke koreniny a suroviny sa k nam tiez nedovazali, takze sme carovali s falosnymi treskami, kaviarmi, svieckovymi , slovenskymi cinami a hovadzim na indicky sposob... Nemali by sme zazlievat tym prispievatelom, ktori mali moznost cestovat ci zit v cudzine a poznat tie prave jedla, ingrediencie, postupy, prave naopak, mali by sme im byt povdacni za ich snahu podelit sa s nami o svoje poznatky a kusenosti.
mesiar50
Ja zo stránkou nemám žiadny problém.V zahraničí vďaka nej prekonávam stresové situácie keď tu surfujem.
Aj ja mám svoje zlé dni a ani ja nie som svätý.ale verte mi aj hádka patrí k životu samozrejme od-do.A s Tomasom už vôbec nemám žiadny problém
Pozdravujem Tomas
slavka2012
@alena45 , Prepac , to je asi nedorozumenie, svojim vyjadrenim som nemala v umysle krizovat tvoj prispevok v diskusii, chcela som nadviazat na tvoje slova.
arasidka
ihaaa... až ma zimomriavky preskočili, to je veru diskusia , nad rámec všetkých ostatných.
Aby som aj ja prispela, tak píšem - som rada na Vareche, som spokojná, že sa sem môžem vraciať, že si tu nájdem recepty na také jedlá, alebo sladkosti, ktoré doma nerobievam, ale ich ináč ľúbim. Svoju kuchársku knižku si nezakladám, mne stačí, keď si kliknem na ten recept, ktorý som si vyžiadala - teda - ak chcem linecké pečivá - mám ich množstvo na výber , atď.
Tomáš, veľa trpezlivosti, nie je to ľahké miešať takou veľkou varechou v takej veľkej kuchyni, v ktorej je toľko kuchárov a cukrárov - a čo človek, to iná nátura.
Prehlasujem, že ja som tu s nikým nemala doteraz žiadny problém, akurátne tak sama so sebou. Práve naopak, našla som tu veľa priaznivcov, s ktorými si rada popíšem a veľa som sa tu naučila a možno aj tak trochu cez Varechu nakukla do ďalekých krajov, kde žijú naši krajania a z ich rozprávania som viac poznala život Slovákov ďaleko od nás.
Len pekne píšte, nech mám čo "kukať", a skúsiť niečo nové, čo sme ešte nevarili.

Zostávam s pozdravom.Pokoj s Vami, Varecháči!
palokuchki
@honestka , konecne som sa dneska dostala k pocitacu a stihla som si precitat co sa vsetko udialo na Vareche pokym som tu nebola. Rozumiem ti ako si sa citila, ked si bola po tom svojom komentari napadnuta a v buducnosti by si to radsej riesila sukromnou postou. Hanka, ale ja si myslim, ze by bolo dobre aby kazdy videl ten tvoj komentar a videl aky je rozdiel medzi fasirkou a hamburgerom. Autorka receptu @dorenika to hned pochopila a normalne zareagovala. Len skoda, ze niektori druhi, ktorych sa to vobec netykalo do toho skocili. Dobre si urobila, ze si ten komentar napisala. Napisala si ho slusne s citom na upresnenie pre @doreniku , ako aj nas vsetkych. Dufam, ze ta tato neprijemna udalost neodradila a budes aj nadalej pridavat, kde to bude potrebne upresnujuce komentare. @doreniku obdivujem ako prijala tvoju radu. Nevidiet to tu casto. Tvoj komentar bol uplne namieste. Horsie je to s komentarmi ako fuj, hnus, kukuricovy strk. Taketo komentare tu naozaj nepatria a ich autori by mali urcite rozmyslat predtym co napisu. Varecha bude taka, aku si ju jej clenovia urobia. Ak budeme k sebe citlivejsi a ked aj treba napomenut, alebo nieco upresnit urobime to takte bude radost sem chodit.
honestka
@palokuchki , som rada ze mi rozumies, ale prave teraz som sa vratila sem na stranky a znova na komentar odomna pre @mimka946 ,
/jej laskonky/ som dostala zaucho a tak uvazujem, naco mam davat prispevky ked nie su pochopene tak ako su napisane a kazdy si pod nimi vylieva svoje nazory, ktore su uplne od veci mojho zameru.

Rozumiem, ze mladych tu treba podporovat, ale nech su aj velkodusni natolko a daju si poradit ako to bolo v mojom pripade a Doreniky, ze si to nechaju povedat - preco ten koment bol tak ako bol...
Jednoducho som zitilia, ze konstruktivne poznamky sa TU vysvetluju tak akoby boli urazajuce pre autora a to je pre mna nepochopitelne.

Sukromnou postou som myslela napisat vtedy, ked chcem osobne povedat nieco, co UZ nemusi byt pod komentom lebo sa tyka osobne napisat tomu, kto nepochopil preco... ale po dnesku vidim, ze je to uplne zbytocne!
Samozrejme ze koment v mojom originalnom pripade by som znova napisala rovnako, ale uz potom, co sa vyvynulo v konverzacii dalej by som bola chcela riesit inac a kedze to nie je mozne preto moja otazka na Tomasa.

Na to, ze som sa sem tesila prist spat, vyplyva pre mna zrejme znova sa len odmlcat.
UZ chapem dnes, preco miznu recepty od varechacok, ktore uz tu nieco dokazali a myslim, ze to bude pokracovat dalej, lebo kazdy z nas ma svoje medze trpezlivosti a hranicu co chce publikovat a co si chce ponechat pre seba.
dakujem Danka!
2010
@honestka , nic si z toho nerob, ja som bol prekvapeny ako odtrhnuty od reality je @tomas , ( toto nie je socialna stranka ) , je to len socialna stranka s receptami - lebo na strankach o vareni sa konstruktivne rozoberaju problemy a riesia... tu sa len mnamka a krochka.
honestka
Dakujem vsetkym tym, ktori pochopili moj koment spravne a podporili ma-ozaj to padlo dobre;
ostatne: nepomoze to povedat uz inymi slovami ci vysvetlovanim, konecne som to pochopila pri citami dnesnych receptov ku ktorym sa postupne vraciam do minulosti ako stiham. Kontraverzne komenty vyjadruju niekedy vsetko okolo, len nie to, o co sa v podstate jedna a preco su nazory odlisne. Vela ich je ticho, aj ked viem, ako sa prejavovali v inych komentoch pri takychto receptoch, nevadi...
nahodne som si dnes precitla aj koment od @radox1 pri "sanghajsky koktail", uz sa prestavam divit - zrejme je tu viac ludi, ktori sa radsej nebudu vyjadrovat - ved aj tak k comu je to dobre?

Naposledy som dnes napisala aj koment k receptu Laskonky od @Mimka946 , ktoru som vraj tiez urazila...

Mam UCTU k tebe @2010 , ze aj ked toto vsetko vies si stale pokojny a snazis sa zveladovat tuto stranku nadalej umnym sposobom ako dat na javo videom alebo inym slovom vtipne, ze sa mylia v pochopeni danej veci...
Ja to uz po dnesku nebudem robit zianym sposobom.
pozdravujem a dakujem za podporu v boji proti tymto "veternym mlynom", hlavne po mojich 2 poslednych komentoch...
alena45
ja teda vôbec nemám vo zvyku sa doprosovať, priam to neznášam, ale Vám, niektorým, aj Tebe Honestka, musím povedať : Čo bláznite ?
Je tu trochu dusno, akosi sa to vymklo adminom z rúk, mnohým starým varecháčom sa jednoducho nepáči, čo za recepty sa tu vkladajú a ako sa vkladajú, niektorí noví sa mi javia ako obete príliš pozitívnej motivácie, potom to dopadá ako na konkurze na Superstar alebo X-Factor. Podotýkam, že som to videla s dcérou len raz a bolo mi trápne za nich.
Ja len dúfam, že sa to utrasie, bola by škoda tejto stránky.
alena45
doplnenie - od vetou Čo bláznite ? mám na mysli odchody a rozlúčky a podobne, často aj s receptami.
2010
@honestka , dakujem ale ja som zistil vekom ze daako malo o vareni viem, asi tak ako to povedal Oscar Wilde:
I am not young enough to know everything.
Cheers , take it easy
lucylee
V poslednej dobe tu moc nechodim, ale nechapem, co sa to tu deje. Ved @honestka je uplne nekonfliktny clovek, ktory vzdy poradi svojimi skusenostami a jej komentare su k veci. Ako mozu niekoho urazat? Ja som si presla par receptov, kde napisala svoj nazor a ma pravdu a ludia zacali vyskakovat uplne zbytocne! Moja skusenost je, ze kritika sa na vareche nenosi. Ja som tiez raz napisala, ze tiramisu nie je tiramisu, ak sa tam nepouzije mascarpone. Autorka receptu to zobrala uplne v pohode a ostatni zacali vyskakovat. Mne vadi, ze ak niekto odide, maze recepty, potom zase pride, da ich spat atd. donekonecna. Ak chcete, nechodievajte tu, alebo ticho pozorujte, ale recepty nechajte zverejnene. Ved nove pridavat nemusite, ak nechcete. Co som si presla nedavno pridane recepty, kvalita a uroven sa naozaj vytratila. Aj preto, ze stari dobri varechaci uz nepridavaju. Ak sem dam recept, musim ratat s tym, ze nie kazdy napise mnam a KK.
lusinkab
@honestka nie som tu sice tak dlho ako ty a mam (neviem posudit ale asi aj o polovicu menej rokov) ale za ten cas kedy som tu som sa nikdy nestretla s tym aby si ty do niekoho rypala,jedine co som si vsimla je,ze sa snazis pomoct a usmernit.Vies ono sa to stalo aj mne,ze som napisala pod recept svoj nazor aj s tym,ze recept je prebraty z inej stranky,dokonca aj ta dotycna pani z ktorej stranky to bolo odkopirovane napisala komentar a ten recept je tam este stale v plnej krase ...a mne sa dostalo,ze rypem....a tak to bolo pri viacerych receptoch ak o niecom neviem radsej nepisem ale ked viem o com hovorim tak si svoj nazor vyjadrim a potom uz je zle nedobre.Teraz nehovorim o veku lebo su tu niektory mlady sikovny varechaci ale niektore recepty co prida akoze 13 rocne dievca tak ja neviem,ano chodia tu aj zaciatocnici ale mne to niekedy pripada tak ako keby ty co chodia na topky.sk a pisu tie uzasne komentare pod clanky sa hlasili na varechu a robili si s nas vsetkych srandu.A nech sa niekto co i len opovazi nieco negativne napisat pod ich recept tak uz tu kazdy kazdeho ide ukamenovat a vznikaju zbytocne konflikty..... tak ako to @honestka bolo napriklad pri tych laskonkach ... tu nejde o to,ze niekto chce zhodit 17 rocne dievca,tu ide o to,ze ked sa to niekto rozhodne robit,postupuje podla receptu a nakoniec co sa stane??? vsetka namaha a peniaze idu do kosa :-( na co je to dobre??? ale nie radsej sa obujeme aj ty nezainteresovany do niekoho co len vyjadril nedajboze svoj nazor (lepsie povedane vysvetlenie a pomocnu ruku ako sa to hovori ) ... a tak budeme chvalit,chvalit,chvalit a pride zase nejaka neskusena zienka co sa rozhodne robit podla receptu a sup ho sklamanie je na svete.Niekto pomoc zoberie tak ako ju ma zobrat a niekto ako rypanie,to uz je asi na kazdom ale nech sa aj ten co pridava recept pripravy na to,ze mu ho jednoducho kazdy nebude len do neba chvalit....... a zamyseli ste sa niekedy aj nad tym preco ma @honestka take meno ake ma???? ....because she is honest person :-) xxxxxxx
ama00terka
Ja mám na vareche viac obľúbených autoriek receptov, jednou z nich je aj @honestka a som rada, že som ju a jej recepty objavila. Priznám sa, že ak ma nejaký recept zaujme, vždy sa vrhnem na čítanie diskusie pod ním a hľadám práve ich reakcie, pretože práve v nich nájdem „pridanú hodnotu“ receptu. Veď by mi inak stačilo variť podľa kuchárskej knihy. Preto si vážim autorov receptov, v ktorých cítim snahu o takú prezentáciu nimi pripravovaného jedla, aby si ho mohol aj začiatočník podľa receptu uvariť hneď na prvýkrát a jedlé.
@honestka , nezanevri na varechu, prosím. Ak Ti môžem poradiť, skôr ako budeš v dobrej viere na recept niekoho neznámeho reagovať, skús kliknúť aj na jeho profil...
Všetko dobré prajem a verím, že nás ešte potešíš svojimi ďalšími skvelými receptami a radami.
lucylee
@lusinkab lepsie si to ani nemohla napisat. Ved nakoniec aj teba niekde rozladilo nieco o creme patissiere a uviedla si recept s vysvetlenim, kde sa pouziva a tak to ma byt. Pre tych, co nevedia po anglicky honest znamena cestny...