Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Farmárska sviečková na smotane fotorecept

emdy - fotkaemdy, 10. januára 2021
Farmárska sviečková na smotane (fotorecept)
Foto: emdy

Tradičné netradične.

4
porcie
45 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

Plnka:
1200 g (z býka)
400 g
2 PL
Omáčka:
250 g
600 g
2 bal.
2 PL
Cesto:
500 g
3 pl
350 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Deň vopred si pripravíme plnku a omáčku. Mäso je lýtko z mladého býka.

    Farmárska sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso očistíme a orez použijeme na vývar na omáčku.

    Farmárska sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso pomelieme a dusíme s nastrúhanou koreňovou zeleninou kým nezmäkne. Dochutíme: bobkový list, soľ a čierne korenie. Zo zvyšnej zeleniny a z orezu si pripravíme vývar, ktorý budeme mixovať. Do rána necháme v chladničke.

    Farmárska sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymiesime si klasické cesto na knedle. Z múky, oleja, vody a kvásku. Cesto vyvaľkáme, potrieme mäsovou plnkou a zrolujeme.

    Farmárska sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naplnené zrolované cesto nakrájame na 3-4 cm hrubé kusy.

    Farmárska sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Paríme 16 minút na 99 stupňoch.

    Farmárska sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa nám to sparí, rozmixujeme vývar, pridáme kyslú smotanu a múku. Omáčku necháme prevrieť a môžeme servírovať. Cesto som robil z dvojnásobnej dávky, takže vyšli ešte aj buchty.

    Farmárska sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Recept je zajímavý. Postup též. Jen příprava omáčky v postupu vypadla. Zajímavé jsou i knedlíky. Příjemná změna, sice pracná, ale mně by chutnalo. Jsi šikovný!
farbuska
Vyzerá to krásne, chutí iste tiež veľmi dobre. Prplačka, ale veľmi efektná. Možno niekedym keď budem mať dosť času na pohranie sa s jedlom, skúsim.
emdy
Ďakujem 💕 Po pravde som čakal čo to urobí v pare. Ale vyšlo to. Takže urcite pribudne aj sladká verzia. Orechová, maková plnka a nejaká ovocná omáčka
1x haji
haji
Už omáčku vidím v bode 7, zmátly mě tvoje parené buchty, promiň!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@emdy , mňa zaujal ten "parák", to sa dá niekde kúpiť ?
emdy
@dr (10.1.2021 15:29)

To je perforovaná gastro nádoba 1/1 do konvektomatu
1x dr
evanaaa
Tak toto je ozaj nevídané, ale aj zaujímavé, aká je chuť tých roládiek, aj omáčky......aj ja som práve dnes robila sviečkovú, ale tú akože klasickú, len mäso bola falošná írska sviečkovica, včera som si tiež väčšinu pripravila a dnes len dokončila, hlavne omáčku, bolo to rýchlejšie, ako robiť naraz.
1x emdy
emdy
Rozvarená zelenina s mletým mäsom... chuť hovädzieho, výrazná zeleru mrkvy a petržlenu topka. A prvý krát som robil omáčku kde bolo tak veľa kyslej smotany. A fakt že super nebolo treba citrón
emdy
@evanaaa (10.1.2021 18:12)

Ďakujem. 💕 varím len pre seba a pre potešenie a času mám až až. ☺
boxik
Jedlo môže byť dobré, je zaujímavé ,ale zrejme by si na vás zgustol Zdeněk Pohlreich pretože ,prečo sviečková ,ani omáčka sa tomu nepodobá o mäse nehovoriac a aj to „farmárska “je s oblasti fantastiky.
emdy
@boxik (11.1.2021 17:00)

Nebudem nejak obšírne reagovať. Len k tvojej fantastike. Varené na farme z vlastného býka 😆😆😆 Prajem ti priateľu veľa dobrých receptov. 💪👍👌