Foto: Olinecka
Fašiangový čas, prekvapte svojich blízkych touto dobrotou.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
3-4 PL |
|
1 bal. čerstvé |
|
350 ml |
|
100 ml vlažné |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1-11/2 ČL |
|
podľa potreby (na vysmážanie) |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si ingrediencie na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, kyslú smotanu, žĺtky, vajíčko a nakoniec kvások.
-
3
Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Cesto je lepivé, ale netreba sa báť, ruku počas miesenia pomúčime, aby sa nám dobre pracovalo.
-
4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Rozvaľkáme do obdĺžnika, pokrájame na menšie obdĺžniky a stred cesta narežeme, viď foto. Cez otvor pretiahneme roh cesta, alebo narežeme na dvoch miestach.
-
6
Olej rozpálime a fánky vysmážame do zlatista z oboch strán. Ešte horúce posypeme práškovým, vanilínovým cukrom, ktorý sme spolu, zmiešali. Všetkým dobrú chuť.
Vieš aj ja mam iný bez kvasku, ale toto sa oplatí, jemné, nadychane. Ďakujem za príjemný komentár, pozdravujem.
Ďakujem za krásny komentár, koľko ľudí toľko, chuti. Príjemný víkend.
Ja som ich urobila lebo sme tiež dlho nemali, pozdravujem.
Recepty od Teba nesklamú.
Ďakujem.