Fánky

Fánky z kyslej smotany (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Fašiangový čas, prekvapte svojich blízkych touto dobrotou.

20 minút
príprava
2-3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie na cesto.
  2. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, kyslú smotanu, žĺtky, vajíčko a nakoniec kvások.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Cesto je lepivé, ale netreba sa báť, ruku počas miesenia pomúčime, aby sa nám dobre pracovalo.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Rozvaľkáme do obdĺžnika, pokrájame na menšie obdĺžniky a stred cesta narežeme, viď foto. Cez otvor pretiahneme roh cesta, alebo narežeme na dvoch miestach.
  6. Olej rozpálime a fánky vysmážame do zlatista z oboch strán. Ešte horúce posypeme práškovým, vanilínovým cukrom, ktorý sme spolu, zmiešali. Všetkým dobrú chuť.