Fánky
Fánky z kyslej smotany (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Fašiangový čas, prekvapte svojich
blízkych touto dobrotou.
20 minút príprava |
2-3 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si ingrediencie na cesto.
- Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, kyslú smotanu, žĺtky, vajíčko a nakoniec kvások.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Cesto je lepivé, ale netreba sa báť, ruku počas miesenia pomúčime, aby sa nám dobre pracovalo.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Rozvaľkáme do obdĺžnika, pokrájame na menšie obdĺžniky a stred cesta narežeme, viď foto. Cez otvor pretiahneme roh cesta, alebo narežeme na dvoch miestach.
- Olej rozpálime a fánky vysmážame do zlatista z oboch strán. Ešte horúce posypeme práškovým, vanilínovým cukrom, ktorý sme spolu, zmiešali. Všetkým dobrú chuť.