Foto: frona
Viem, že každý má svoju obľúbenú sviečkovú.U nás sa táto traduje už dlho.Takúto varila moja babka,mama,dokonca i moja svokra.Ja ju varím tiež, lebo takúto Zobraziť celý popisViem, že každý má svoju obľúbenú sviečkovú.U nás sa táto traduje už dlho.Takúto varila moja babka,mama,dokonca i moja svokra.Ja ju varím tiež, lebo takúto máme najradšej.Falošnou som ju nazvala preto, lebo nie je z pravej sviečkovej.Dnes som použila hovädziu lopatku,ale najlepšia je(okrem pravej sviečkovice) z obyčajného močingu.Nevyzerá to na tanieri tak pekne,ako zo sviečkovej,ale mäsko je šťavnaté a mäkké,hlavne pre malé deti,ktoré hovädzie nemajú moc radi.Močing ma naučila použiť moja svokra
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
2 ks, veľká |
|
6-7 ks, (stredná) |
|
1-2 ks (stredný) |
|
1 ks, malý alebo časť veľkého |
|
1 ks, malý alebo časť veľkého |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
4-5 ks |
|
4-5 ks |
|
|
|
500 ml |
|
250 ml |
|
asi 300 ml |
|
asi 300-400 ml |
|
2-3 PL |
|
1-2 ČL |
|
podľa chuti alebo ocot |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Do tlakového hrnca dám olej, na ktorom spením do zlatista nakrájanú cibuľu. (nemusí byť veľmi na drobno). Potom na nej prudko opečiem zo všetkých strán celý kus mäsa aby sa tzv. zatiahlo. Pridám soľ, korenie, borievky, bobkový list, všetku zeleninu, vegetu, vodu a privediem do varu. Zavriem tlakový hrniec a keď začne syčať, začnem merať čas varenia. Varím asi 1-1,5 hodiny, podľa druhu mäsa.
- 2
Keď je mäso mäkké, vyberiem ho na tanier. Tiež vyberiem aj bobkový list. Zeleninu rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno. Pridám smotany, múku, horčicu, mlieko a znova rozmixujem Povarím 5-10 minút, aby sa múka dobre prevarila. Ešte dochutím tekutým korením, prípadne cukrom a citrónom.
- 3
Mäso pokrájam na tenké plátky a vložím do hotovej omáčky. Podávam s parenou knedľou, alebo niekedy aj so zemiakovými kroketami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
pravej ,ved maso ma rovnaku chut,lisi sa iba strukturou !
dakujem
Po pacovani,zeleninu dam zprudka opiect a postupujem,ako vacsina tu.Ale,1 pripomienka na zaver,nikdy nevarit v kuchte,to mate podobne ako s gulasom.Teda varit pomaly,aby sa dokonale masko vyluzilo z chuti.Gulas v kuchte je dobry pre murarov,ked ich treba rychlo nakrmit.hi..tak sa drzte a dodrzujte povodne ingrediencie!!
u nas ide mäso z vyseku väcsinou rovno do obchodu neodlezane,kazdy gram navyse su peniaze,preto je dobre ho nechat dozriet.neumyvat,iba zabalit do folie tak,aby tam nebol vzduch,a drzat pri teplote do 3 stupnov co najdlhsie.skontrolovat po 5 dnoch ci nechyta slizky povrch a zapach.ak mas vakuovacku,este lepsie.ak mas svojho mäsiara,nech ti ho necha odlezat v specialnej komore,kde prudi aj vzduch.vtedy je len na haru a nezabalene.da sa zohnat aj vyzrete,ale je o to drahsie,lebo pri suchom zreni straca na vahe.