Falošná sviečková na smotane fotorecept

frona - fotkafrona, 9. januára 2011
Falošná sviečková na smotane (fotorecept)
Foto: frona

Viem, že každý má svoju obľúbenú sviečkovú.U nás sa táto traduje už dlho.Takúto varila moja babka,mama,dokonca i moja svokra.Ja ju varím tiež, lebo takúto máme najradšej.Falošnou som ju nazvala preto, lebo nie je z pravej sviečkovej.Dnes som použila hovädziu lopatku,ale najlepšia je(okrem pravej sviečkovice) z obyčajného močingu.Nevyzerá to na tanieri tak pekne,ako zo sviečkovej,ale mäsko je šťavnaté a mäkké,hlavne pre malé deti,ktoré hovädzie nemajú moc radi.Močing ma naučila použiť moja svokra

30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks, veľká
6-7 ks, (stredná)
1-2 ks (stredný)
1 ks, malý alebo časť veľkého
1 ks, malý alebo časť veľkého
1 ČL
2 ČL
2 ČL
4-5 ks
4-5 ks
500 ml
250 ml
asi 300 ml
asi 300-400 ml
2-3 PL
1-2 ČL
podľa chuti alebo ocot
2-3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do tlakového hrnca dám olej, na ktorom spením do zlatista nakrájanú cibuľu. (nemusí byť veľmi na drobno). Potom na nej prudko opečiem zo všetkých strán celý kus mäsa aby sa tzv. zatiahlo. Pridám soľ, korenie, borievky, bobkový list, všetku zeleninu, vegetu, vodu a privediem do varu. Zavriem tlakový hrniec a keď začne syčať, začnem merať čas varenia. Varím asi 1-1,5 hodiny, podľa druhu mäsa.

  2. 2

    Keď je mäso mäkké, vyberiem ho na tanier. Tiež vyberiem aj bobkový list. Zeleninu rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno. Pridám smotany, múku, horčicu, mlieko a znova rozmixujem Povarím 5-10 minút, aby sa múka dobre prevarila. Ešte dochutím tekutým korením, prípadne cukrom a citrónom.

  3. 3

    Mäso pokrájam na tenké plátky a vložím do hotovej omáčky. Podávam s parenou knedľou, alebo niekedy aj so zemiakovými kroketami.

Diskusia k receptu

38 komentárov k receptu
mňam, sviečková je u mňa č.1, ja mäso ani tak nemusím ako tú omáčku. Ja pridávam ešte karamel,dodá chuť aj farbu.
Takúto sviečkovú sme mali dnes na obed, ja som použila mäso zo stehna. Akurát nepridávam horčicu ani cukor, ale ako sa hovorí koľko ľudí, toľko chutí. Aj tá Tvoja bola určite výborná a chutila :))
Takúto sviečkovú sme mali dnes na obed, ja som použila mäso zo stehna. Akurát nepridávam horčicu ani cukor, ale ako sa hovorí koľko ľudí, toľko chutí. Aj tá Tvoja bola určite výborná a chutila :))
Aj my sme mali včera k obedu sviečkovú. Preto mi napadlo, dať recept na Varechu. Všetkým chutila, ešte som synovi aj domov nabalila :) Trochu nám aj na dnes zostalo. Len neviem čo dnes navarím na zajtra???? Ničo ľahké,dobré, dietnejšie...no proste také niečo , čo by všetkým chutilo. Hlavne vnukovi... asi to budú osvedčené palacinky alebo parené buchty
Robievam tiež tak,len pridávam slaninu na kostičky, aj citron.kôru.Volakedy som špikovala,ale deťom to nechutilo tak som začala robiť kostičky ktoré sa rozmixujú so zeleninou.
Len raz som špikovala slaninkou, už viac nebudem, chuť slaniny mi prekážala. Tiež robím podobne, ale sladím aj okyselým a pridávam ešte lyžicu obyčajnej horčice. A smotanu-sladkú aj kyslú si večer pred tým zmiešam dokopy. Len sa mi tu zdá dlhý čas varenia v kuchte, ja za ten čas uvarím mäso aj bez nej ale občas ho pečiem aj so zeleninou v rúre.
@scarinko : muku davas hladku, podla mnozstva masa a teda aj podla toho, kolko pridas smotany, aby omacka nebola riedka. ja davam tak 1/2 polievkovej lyzice na 2 pochutkove smotany, niekedy 2/3. muku nesmie byt v omacke citit!!! potom nedavam ocot a cukor, ak je prilis husta, pridam mlieko podla potreby, alebo ak je riedka, nizkotucny jogurt.
Práve včera som spomínal , že už dávno sme nemali sviečkovú. Aj ja dávam miesto sviečkovej hoci aj močing. Dokonca už som robil aj z bravčového mäsa alebo z diviny.
aj ja špikujem mäso slaninkou,pri krájaní je to veľmi pekné,keď je domása slanina je lepšia a pri podávaní na tanier sa ozdobí plátkom citróna a lyžičkou domác.čučoriedok alebo brusníc,mňam/tatranská sviečková/..
Och....na múku som v recepte zabudla...už aj to napravím.Ja dávam polohrubú asi tak 2-3 PL, lebo my máme radi veľa omáčky...Dávam všade polohrubú....akosi som si na to zvykla, hoci niekde píšu hladkú. A slaninku veru nedávam, lebo mne tá slaninová chuť vadí. Totiž ja nemám rada nič údené....moji doma si už na to zvykli. Ale kapustnicu robím s údeným aj s klobásou a ja si to na tanier nedám. Ale lepšie by som si pochutila na takej neúdenej.
A ešte k tej dobe varenia. Ja varievam hovädzie mäso dlhšie, aby sa až rozpadávalo. Hlavne keď je to lopatka alebo stehno. No móčing by som určite varila menej. :))))) Keď sa dá mäso do pácu, tak sa určite varí kratšie, ale ja pác nerobievam.
dnes som s malickymi obmenami po prvy krat uvaril svieckovu podla Tvojho receptu, musim povedat ze bola velmi dobra, dal som sa zlakat nazormi citatelov a pridal som slaninky, ta mi tam nerezala, chut udeneho mi tam vadila, ale aj tak bola svieckova dobra, vdaka za recept.
hombrero, mne tiež vadí slaninka vo sviečkovej...a vlastne mi vadí všade, tak ju do sviečkovej nedávam. Moji si zvykli bez slaninky a myslím, že už by ju zo slaninkou ani nechceli. Má to predsa inú chuť, na akú sme zvyknutí
Ahoj kucharky,vela ludi nema rado to-ci ono a potom to nie je ono!Samo,ze do svieckovej patri chut slaniny!Ako niekto skuseny napisal,svieckova sa pacuje aj 3dni,aby sa presolila,ja pouzivam tzv.moridlo,pridam do zmesi zeleniny ocot,ktory prefarbi spalik masa.
Po pacovani,zeleninu dam zprudka opiect a postupujem,ako vacsina tu.Ale,1 pripomienka na zaver,nikdy nevarit v kuchte,to mate podobne ako s gulasom.Teda varit pomaly,aby sa dokonale masko vyluzilo z chuti.Gulas v kuchte je dobry pre murarov,ked ich treba rychlo nakrmit.hi..tak sa drzte a dodrzujte povodne ingrediencie!!
skor by som to mäso nechal odlezat (pokial mate nulovu zonu)v chladnicke 8-12 dni este surove pred pacovanim,aby bolo pozivatelne.a o postupe radsej mlcim.
@Radox1 :Som stará kuchárka a napriek tomu neviem,kedy mám nechať hovädzie odležať,ktoré kúpim v obchode.Ako spoznám,že nie je odležané?Nulovú zónu v chlaničke nemám,ale dajme tomu,že si ju nastavím.Sviečkovú zbožňujem a najmä návšteve by som ju chcela urobiť skvelú.Mäso na odležanie treba zabaliť vákuovo?Kontrolovať počas tých 8-12 dní?Neumývať ho pred odležaním......mám sa pýtať mäsiara,či je dosť odležané? Poradíš? Ďakujem :-).
@Frezia68 (12.12.2017 19:18)
u nas ide mäso z vyseku väcsinou rovno do obchodu neodlezane,kazdy gram navyse su peniaze,preto je dobre ho nechat dozriet.neumyvat,iba zabalit do folie tak,aby tam nebol vzduch,a drzat pri teplote do 3 stupnov co najdlhsie.skontrolovat po 5 dnoch ci nechyta slizky povrch a zapach.ak mas vakuovacku,este lepsie.ak mas svojho mäsiara,nech ti ho necha odlezat v specialnej komore,kde prudi aj vzduch.vtedy je len na haru a nezabalene.da sa zohnat aj vyzrete,ale je o to drahsie,lebo pri suchom zreni straca na vahe.


Pridaj komentár k receptu: