Falošná sviečková na smotane (fotorecept)

Autor receptu: frona

Viem, že každý má svoju obľúbenú sviečkovú.U nás sa táto traduje už dlho.Takúto varila moja babka,mama,dokonca i moja svokra.Ja ju varím tiež, lebo takúto máme najradšej.Falošnou som ju nazvala preto, lebo nie je z pravej sviečkovej.Dnes som použila hovädziu lopatku,ale najlepšia je(okrem pravej sviečkovice) z obyčajného močingu.Nevyzerá to na tanieri tak pekne,ako zo sviečkovej,ale mäsko je šťavnaté a mäkké,hlavne pre malé deti,ktoré hovädzie nemajú moc radi.Močing ma naučila použiť moja svokra

30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do tlakového hrnca dám olej, na ktorom spením do zlatista nakrájanú cibuľu. (nemusí byť veľmi na drobno). Potom na nej prudko opečiem zo všetkých strán celý kus mäsa aby sa tzv. zatiahlo. Pridám soľ, korenie, borievky, bobkový list, všetku zeleninu, vegetu, vodu a privediem do varu. Zavriem tlakový hrniec a keď začne syčať, začnem merať čas varenia. Varím asi 1-1,5 hodiny, podľa druhu mäsa.
  2. Keď je mäso mäkké, vyberiem ho na tanier. Tiež vyberiem aj bobkový list. Zeleninu rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno. Pridám smotany, múku, horčicu, mlieko a znova rozmixujem Povarím 5-10 minút, aby sa múka dobre prevarila. Ešte dochutím tekutým korením, prípadne cukrom a citrónom.
  3. Mäso pokrájam na tenké plátky a vložím do hotovej omáčky. Podávam s parenou knedľou, alebo niekedy aj so zemiakovými kroketami.