Falošná jaternicová kaša

hanusik - bez fotkyhanusik, 8. marca 2016
Falošná jaternicová kaša
Foto: hanusik

Krúpová kaša s hlivami upravená na spôsob jaternicovej kaše.

3
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
300 g
1 ks
3 - 4 strúčiky
primerane
primerane
primerane
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Jačmenné krúpy stredné č. 3-7 premyť 3x. Potom v hrnci zaliať vodou v takom množstve aby neprihoreli, môže sa aj dolievať. Variť 25 - 30 minút mierne posolené. Doba varenia je závislá od veľkosti krúpov.

    Falošná jaternicová kaša - obrázok 1
  2. 2

    Hlivu ústricovú umyjeme a pokrájame na drobno. Dať na panvicu do rozpáleného oleja, mierne prisoliť a pokoreniť, do toho roztlačiť 3 - 4 strúčiky cesnaku. Miešať pokiaľ nepustí šťavu, potom podliať vodou a dusiť ešte 25 - 30 minút. Nakoniec pridať majoránku a dusiť ešte 1 minútu.

  3. 3

    Uvarené krúpy s podusenými hlivami spojíme a pridáme samostatne opraženú do zlatova nadrobno nakrájanú cibuľu a riadne premiešame. Ako príloha sa podáva zaváraná cvikla.

  4. 4

    Poznámka: môže sa pridať aj údené tofu, ktoré sa dá predtým do pácu s primeraným množstvom sójovej omáčky a olivového oleja. Po 10 minútach tofu vybrať z pácu a porestovať. Nepridávať už soľ, lebo je už v krúpoch aj hlivách.

Diskusia k receptu

katka78
Hliva sa mi ešte na tanier nedostala, neviem ako chutí, no však časom aj na ňu príde rad. Inak sa mi tvoje jedlo pozdáva, možno práve v ňom bude mať u mňa tá hliva premiéru. Pre istotu ukladám, nech nezabudnem.
sovka62
Pekný nápad. Nemiesto hlivy by sa dal použiť mladý hnojník atramentový, rastie v lesoch od mája do novembra. Ten by kašu zafarbil na čierno a ilúzia zabíjačky by bola dokonalá. Akurát by sa nesmela zapíjať alkoholom, ten v kombinácii s hnojníkom môže spôsobiť ľahkú otravu. Bez alkoholu je bezpečný.
haji
Dobrý název!! Dělám podobně, jen hlívu nechávám na větší kousky, podávám jako přílohu k pečenému masu, nebo jako hlavní chod. Olej nepoužívám, ale sádlo /bravčovú masť/. Ozvláštnění tohoto jídla, které miluji - na závěfr přidám kávovou lžičku kačiacej masti. Doporučuji k tomuto jídlu kyselý okurek či sudovú kapustu, prostě něco kyselého pro lepší trávení.
hanusik
@Sovka62 (8.3.2016 13:45)

Máte pravdu, išlo aj o ilúziu zabíjačky, ale hnojník atramentový nepoznám. Uprednostňujem známe huby a hliva mi do tohoto dobre zapadá. Neviem ako by to chutilo s inými hubami.Považujem tento recept za dobrú alternatívu pre tých, ktorí sa z nejakého dôvodu dali na vegetariánstvo a v čase fašiangovom i po..., sa môžu ich chuťové kanáliky aspoň čiastočne uspokojiť.
haji
@Hanusik (8.3.2016 17:23)
Pro všechny vegetariány: ano, tento recept je fajn i s olivovým či jiným rostlinným oleje - mám odzkoušeno. Přeji všem dobrou chuť!
haji
@Hanusik (8.3.2016 17:23)
Pro všechny vegetariány: ano, tento recept je fajn i s olivovým či jiným rostlinným oleje - mám odzkoušeno. Přeji všem dobrou chuť!
kuchticka
Nemam naprosto predststavu co je a jak vypada hlava ustricova.
Viem ze je to zrejme huba, ale kde a kedy ju najdem-zozeniem to neviem.
milujem huby a pouzivam k obedu dost casto, ale iba zampiony - biele alebo tie hnede. Dakujem za kazdu radu.
kuchticka
Nemam naprosto predststavu co je a jak vypada hlava ustricova.
Viem ze je to zrejme huba, ale kde a kedy ju najdem-zozeniem to neviem.
milujem huby a pouzivam k obedu dost casto, ale iba zampiony - biele alebo tie hnede. Dakujem za kazdu radu.
haji
@Kuchticka (9.3.2016 05:14)
Úplně normálně je k dostání na pultech obchodů a supermerketů. Ona jde najít i v lese... měla jsem tu čest dostat hlívu ústricovú z lesa. ta je super, hlavně chuť a vúně je intezivnější než u uměle vypěstované.
hanusik
@Kuchticka (9.3.2016 05:14)

... otvorte si odkaz WWW....., ktorý sa nachádza pod značkou Radosť. Tám sú aj vyobrazenia ako vypadá Hliva ustricová. Bežne ju dostať v Bille, v Tesku, v Lídli atď.