Exkluzívna bezlepková knedľa
Foto: Kozlol
Vychytaná bezlepková knedľa.
porcie
príprava
na 30 °C
Suroviny
500 g (Schar MIX-B Bred MIX) |
|
21 g čerstvé |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
200 ml vlažná |
|
1 ks (veľkosť L) |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny na stôl :) Pripravíme si kuchynský robot s hnetacím hákom, parný hrniec, kuchynskú váhu, odmerku, malú a veľkú lyžicu.
- 2
Do odmerky nalejeme 100 ml plnotučného mlieka a 200 ml vlažnej vody. Pokiaľ máme studené mlieko z chladničky, dáme ho na pár sekúnd zohriať (pokojne aj do mikrovlnky). Do vlažnej zmesi pridáme acidofilné mlieko, 21 g čerstvého droždia a 1 ČL cukru. Premiešame a necháme na teplom mieste, aby sa spustil kvasný proces (napr. rúra na 30 °C). Kvasný proces spoznáme tak, že sa na vrchu tekutiny začne tvoriť pena (10-15 min).
- 3
Odvážime múku a pripravíme kuchynský robot s hnetacím hákom. Do robota dáme ako prvé všetky tekuté suroviny (kvasnú hmotu s bodu 2, vajce, olej, ocot) a soľ. Spustíme mixér a pridáme bez akýchkoľvek pravidiel všetku múku (kľudne hopom naraz alebo po lyžičkách :) ). Mixér necháme bežať kým sa nevymieša hladké cesto. v prípade potreby zo strán mixéra "lízatkom" zoškrabneme prilepené cesto a necháme ho vmiešať.
- 4
Takto vymiešané cesto necháme cca 30 minút nakysnúť na teplom mieste (rúra na 30 °C).
- 5
Vykysnuté cesto vložíme v mojom prípade do nádob parného hrnca a necháme ešte dokysnúť (10-15 minút). Tip: Pred dotýkaním sa cesta je dobré si naolejovať ruky kuchynským olejom, cesto sa nelepí a dobre sa tvaruje.
- 6
Parný hrniec spustíme na 30 minút. Hotovo. Dobrú chuť, bezlepkáči :)
- 2
Diskusia k receptu