Bezlepková kysnutá knedľa
Bezlepková kysnutá knedľa

Exkluzívna bezlepková knedľa

kozlol - bez fotkykozlol, 21. mája 2020
Exkluzívna bezlepková knedľa
Foto: Kozlol

Vychytaná bezlepková knedľa.

4-5
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 30 °C

Suroviny

500 g (Schar MIX-B Bred MIX)
21 g čerstvé
100 ml
100 ml
200 ml vlažná
1 ks (veľkosť L)
2 PL
2 PL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny na stôl :) Pripravíme si kuchynský robot s hnetacím hákom, parný hrniec, kuchynskú váhu, odmerku, malú a veľkú lyžicu.

  2. 2

    Do odmerky nalejeme 100 ml plnotučného mlieka a 200 ml vlažnej vody. Pokiaľ máme studené mlieko z chladničky, dáme ho na pár sekúnd zohriať (pokojne aj do mikrovlnky). Do vlažnej zmesi pridáme acidofilné mlieko, 21 g čerstvého droždia a 1 ČL cukru. Premiešame a necháme na teplom mieste, aby sa spustil kvasný proces (napr. rúra na 30 °C). Kvasný proces spoznáme tak, že sa na vrchu tekutiny začne tvoriť pena (10-15 min).

    Exkluzívna bezlepková knedľa - obrázok 2
  3. 3

    Odvážime múku a pripravíme kuchynský robot s hnetacím hákom. Do robota dáme ako prvé všetky tekuté suroviny (kvasnú hmotu s bodu 2, vajce, olej, ocot) a soľ. Spustíme mixér a pridáme bez akýchkoľvek pravidiel všetku múku (kľudne hopom naraz alebo po lyžičkách :) ). Mixér necháme bežať kým sa nevymieša hladké cesto. v prípade potreby zo strán mixéra "lízatkom" zoškrabneme prilepené cesto a necháme ho vmiešať.

    Exkluzívna bezlepková knedľa - obrázok 3
  4. 4

    Takto vymiešané cesto necháme cca 30 minút nakysnúť na teplom mieste (rúra na 30 °C).

    Exkluzívna bezlepková knedľa - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto vložíme v mojom prípade do nádob parného hrnca a necháme ešte dokysnúť (10-15 minút). Tip: Pred dotýkaním sa cesta je dobré si naolejovať ruky kuchynským olejom, cesto sa nelepí a dobre sa tvaruje.

    Exkluzívna bezlepková knedľa - obrázok 5
  6. 6

    Parný hrniec spustíme na 30 minút. Hotovo. Dobrú chuť, bezlepkáči :)

    Exkluzívna bezlepková knedľa - obrázok 6

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia