Kysnutá knedľa
Kysnutá knedľa

Moja knedľa

niika - fotkaniika, 23. februára 2020
Moja knedľa
Foto: Niika

Je to jediná knedľa, ktorá sa mi vždy podarí. Chutné sú z tohto cesta samozrejme aj buchty na pare.

2
porcie
80 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
300 ml
1/2 kocky
1 KL
1 KL
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Droždie, soľ a cukor rozpustíme vo vlažnom mlieku a necháme vzísť kvások. K múke v mise pridáme vykysnutý kvások, všetko spolu zmiešame a vymiesime cesto. Pozor! Cesto na knedľu nemôže byť príliš husté, preto pridávame po lyžici vody a miesime ďalej... Keď je cesto na dotyk jemné a nie ako kameň, dáme ho kysnúť na cca 40 minút na teplé miesto.

    Moja knedľa  - obrázok 1
  2. 2

    Z tejto dávky vyjdú dve menšie knedle. Takže vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice, ktoré jemne vyvaľkáme a stočíme, necháme ešte podkysnuť 10 minút.

    Moja knedľa  - obrázok 2
  3. 3

    Za ten čas pripravíme vodu na parenie knedlí. Ja to robím klasicky ako moja prababka. Nemám žiadne špeciálne hrnce na parenie, proste len nechám zovrieť vodu, na vrch hrnca pripevním tenký kuchynský uterák a pripravím si nerezovú misu na zakrytie knedlí počas parenia.

  4. 4

    Knedle paríme 20 minút. Po 20 minútach knedle vyberieme na tanier a omastíme s trochou oleja. Necháme vychladnúť.

    Moja knedľa  - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ani ja nedávam vajíčko do knedle, ani parenych buchiet, vlastne do žiadneho kysnutého cesta, vôbec to nieje treba
Krásne a určite dobré. V ceste kombinácia vody a mlieka a, našťastie, žiadny olej, od ktorého by cesto bolo ťažké. Robím rovnako (recept pridaný) a vajce niekedy pridám, niekedy nie. Zatiaľ som nezistila žiadny rozdiel, knedle sú vždy dobé.
1x zlata56