Bezlepková kysnutá knedľa
Exkluzívna bezlepková knedľa
Autor receptu: kozlol
Vychytaná bezlepková knedľa.
4-5 porcie |
30 minút príprava |
40 minút na 30 °C |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny na stôl :)
Pripravíme si kuchynský robot s hnetacím hákom, parný hrniec, kuchynskú váhu, odmerku, malú a veľkú lyžicu.
- Do odmerky nalejeme 100 ml plnotučného mlieka a 200 ml vlažnej vody. Pokiaľ máme studené mlieko z chladničky, dáme ho na pár sekúnd zohriať (pokojne aj do mikrovlnky). Do vlažnej zmesi pridáme acidofilné mlieko, 21 g čerstvého droždia a 1 ČL cukru.
Premiešame a necháme na teplom mieste, aby sa spustil kvasný proces (napr. rúra na 30 °C). Kvasný proces spoznáme tak, že sa na vrchu tekutiny začne tvoriť pena (10-15 min).
- Odvážime múku a pripravíme kuchynský robot s hnetacím hákom.
Do robota dáme ako prvé všetky tekuté suroviny (kvasnú hmotu s bodu 2, vajce, olej, ocot) a soľ. Spustíme mixér a pridáme bez akýchkoľvek pravidiel všetku múku (kľudne hopom naraz alebo po lyžičkách :) ).
Mixér necháme bežať kým sa nevymieša hladké cesto. v prípade potreby zo strán mixéra "lízatkom" zoškrabneme prilepené cesto a necháme ho vmiešať.
- Takto vymiešané cesto necháme cca 30 minút nakysnúť na teplom mieste (rúra na 30 °C).
- Vykysnuté cesto vložíme v mojom prípade do nádob parného hrnca a necháme ešte dokysnúť (10-15 minút).
Tip: Pred dotýkaním sa cesta je dobré si naolejovať ruky kuchynským olejom, cesto sa nelepí a dobre sa tvaruje.
- Parný hrniec spustíme na 30 minút.
Hotovo. Dobrú chuť, bezlepkáči :)