Dusená kapusta
Dusená kapusta

Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. februára 2018
Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept)
Foto: sracz

Viem! Dobre viem, že každá rodinka na našom Slovensku má svoj osvedčený recept na túto chuťovo úžasnú prílohu k mäsám. Na minuloročný „sviatok vďaky vzdania“ po slovensky a „thanksgiving“ rečou „domorodcov“, sme boli pozvaní k rozvetvenej rodinke švagra Lacka. Pripravil som plný „weindlig“ našeho zemiakového šalátu, ale hlavne môj variant dusenej červenej kapusty, vylepšenú domácim džemom z čerstvých brusníc. Vydarila sa mi a aj na moju radosť, zo stola zmizla skôr, než tradičný upečený „vták“!

6-8
porcií
15 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Brusnicový džem:
320-350 g (čerstvé)
200-250 ml
200-250 ml
Dusená kapusta:
250-333 g
1-2 ks (väčšia)
1 200-1 500 g
2-3 PL
2-3 PL
4-6 ks
2-3 ks
200-250 ml sladšie (sherry)
250-333 ml (domáci)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (alebo biele)
podľa potreby (strúhaný, na zahustenie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    začal som prípravou domáceho brusnicového džemu (cranberry jam); mimochodom už roky používam ten najjednoduchší najrýchlejší a podľa mňa aj najchutnejší variant. Potrebujem naň vrecúško čerstvých brusníc, hrnček cukru a hrnček studenej vody. Umyté brusnice vložím do zodpovedajúceho hrnca, posypem ich kryštálovým cukrom, zalejem studenou vodou a nechám priviesť do varu. V priebehu 10÷12´ brusnice začnú „pukať” a ja, pri ½ ohreve, im miešajúc pomáham „pukať” o stenu hrnca; nuž a po takej ¼ hodinke, to sa už aj prebytočná voda odparila, sa dočkám vynikajúceho džemu. Mimochodom je veľmi dobrou náhradom za ríbezľový, višňový, …, malinový, jostový, alebo iný, ktorý používam pod krémy v tortách a zákuskoch. Kto chce, môže si ho podľa vlastných chutí obohatiť škoricou, klinčekami, badiánom (hviezdicovým anízom).

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    tak a je hotovo; teraz už džem nechám vychladnúť a môžem ho používať. Nekonzervujem ho, ani nesterilizujem, uložený v keramickej alebo sklenenej nádobe s viečkom vydrží v chladničke aj mesiac. Dlhšie sme ho ani nemali, lebo sa „friško” minie do jogurtov, na chlieb, alebo ako som už spomínal pod krémy zákuskov a tort.

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pripravil som si vstupnú zostavu na dusenú červenú kapustu, už aj s hrnčekom nového džemu z čerstvých brusníc

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    hlávky kapusty i cibule som rozrezal (neprekrajoval) na ¼_nky a pokrájal ich na „gustušné mesiačiky”,

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vo väčšom hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu,

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom som ju posypal pokrájanou červenou cibuľou a pretože sa mi množstvo vyškvarenej masti akosi nepozdávalo, pridal som ku nej zo dve polievkové lyžice kuracej masti (lebo som ju práve mal po ruke v chladničke)

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po krátkom podusení nasledovala pokrájaná červená kapusta, v ktorej som asi po 5÷7´ dusenia vareškou urobil v prostriedku medzeru, nasypal do nej dve kopcovité PL cukru kryštál krupica a hneď, ako začal naberať „pach” karamelu, som ho zpostupne zmiešaval s kapustou, pridal som asi 5 mm hrubé „mesiačiky” červených jabĺk, bez jadrincov, 2÷3 bobkové listy, 2÷3 PL octu z červeného vína (dochutiť môžem aj na záver dusenia), celú zostavu som jemne premiešal a

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prikrytú nechal, s priebežným kontrolovaným premiešaním a podlievaním hrnčekom červeného sherry vína, si 15´ podusiť (podobne pripravujem aj bielu kapustu , iba s bielou cibuľou, kyslejšími zelenými jablkami, bielym vínom, kiwi džemom a s octom z bieleho vína)

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    kedy kapusta zmäkla na požadovanú konzistenciu (kto chce, môže v tejto fáze kapustu zahustiť napr. strúhaným surovým zemiakom, alebo hladkou múkou „rozkvedlanou” v troške vína a PL kukuričého škrobu /maizeny/; ja som to nepovažoval za potrebné) a teraz

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    som ju „korunoval” a zmiešal hrnčekom brusnicového džemu domácej výroby, dochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením (mohol som použiť aj biele, ale potreboval by som ho o ½ viac).

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    takto som ju servíroval svojej nežnejšej a krajšej ½ na posedení pri príležitosti „dňa masového kántrenia moriakov”, ako tunajší sviatok vďaky vzdania nazývam ja!

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na záver ešte obrázok „rodinnej idyly”, na ktorom švagor Laci Maci s dcérkou Heidi porcujú „obetného vtáka” t. j. už upečeného moriaka.

    Dusená červená kapusta s jablkami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

farbuska
Moja kapusta býva síce fajná, ale tento variant znie a vyzerá tiež veľmi lákavo. Najbližšie urobím takto. Vďaka.
sonulienka
No tak toto je umelecké dielo veru by som neohrdla musela byť fantastická. Určite aj ja vyskúšam.
Pozdravujem.
pivonka
Karamel robím aj ja, jablká tiež dávam, nabudúce pridám aj brusnice. Dobrý nápad.
frezia68
Dobre si navaril,lebo ak kapusta zmizla skôr,ako "obetný vták",tak musela byť dobrá :-).