Foto: pusta
Dubáky patria nesporne medzi slovenské pochúťky. Používajú sa čerstvé i sušené. Pridávajú sa do rôznych jedál a aj samotné sa pripravujú na mnoho Zobraziť celý popisDubáky patria nesporne medzi slovenské pochúťky. Používajú sa čerstvé i sušené. Pridávajú sa do rôznych jedál a aj samotné sa pripravujú na mnoho spôsobov. Jedlo nielen ozvláštnia, prevoňajú, chuťovo zvýraznia, ale často z neho urobia skvelú delikatesu. Tentokrát som ich použila do rizota, tiež som pridala osladenú citronovú šťavu, posekanú pálivú papriku, takže výsledná chuť bola jemne sladko-kyselá a ľahko pikantná, čo neprehlušilo delikátnu chuť dubákov, ale naopak ju iba zvýraznilo.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 veľká hrsť |
|
400 ml S0S |
|
z 1 citrona |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
1 ks menšia |
|
1 ks stredne veľká |
|
50 g |
|
10 cm zelená časť |
|
5-6 PL |
|
100 g |
|
podľa chuti |
|
p.p. |
|
2 k |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila suroviny. Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút.
-
2
Vytlačila som šťavu z 1 citrona.
-
3
Ryžu som premyla 4x vo vlažnej vode, nechala som ju odkvapkať a do rýchlovarnej kanvice som odmerala iba rovnaké množstvo vody, lebo dubáky budem pridávať aj s vodou a zarátala som aj citronovú šťavu.
-
4
Citronovú šťavu som ochutila cukrom.
-
5
Nasekala som pálivú sušenú papriku na drobno, použila som aj semienka.
-
6
Očistenú cibuľu som nakrájala na kocky, na obrázku je s posekanou pálivou paprikou.
-
7
Pripravila som si zeleninový bujon, dve kocky, inak dávam kurací domáci vývar, ale teraz so ho nemala uvarený.
-
8
Nakrájala som údenú slaninu na plátky, potom na prúžky.
-
9
Toto rizoto robím v jenskej mise, skráti to primerane jeho prípravu. Na rozohriatom oleji orestujem cibuľu, slaninu, pálivú papriku, mleté čierne korenie - má potom lepšiu, výraznejšiu chuť.
-
10
Opražím na tomto základe umytú a odkvapkanú ryžu, aby sa každé zrnko obalilo tukom.
-
11
Opraženú ryžu som zaliala horúcou vodou z kanvice, pridala som namočené dubáky aj so šťavou, kocky bujonu a ochutenú citronovú šťavu. Nesolila som vôbec, lebo bujon aj slanina sú dostatočne sú slané.
-
12
Pridala som mrkvu, pokrájanú na malé kocky a por, pokrájaný na prúžky - jeho zelenú časť, zamiešala a priviedla znovu do varu.
-
13
Prikryla som vrchom jenskej misy, vložila do trúby vyhriatj na 180 stupňov, v trúbe som nechala rizoto dusiť 15 minút, potom som ho vybrala, pridala som zelený hrášok, opäť som prikryla vrchom jenskej misy a ešte som nechala 5 minút dôjsť, čo hrášku na zmäknutie úplne stačí, lebo som použila mrazený hrášok a nerozvarí sa.
-
14
Hotové rizoto som natlačila do formičiek, vyklopila na tanier a obložila mesiačikmi paradajok, horúce som podávala. Rizoto je sýte, už nepotrebuje pridať strúhaný syr. Ak sa nepridá slanina, je to vynikajúce vegetariánske, ale aj pôstne jedlo.
www.arc-international-cookware.com/en/products/Frequently-Asked-Questions....
Apropos: ako vsetko zase klamstvo, ja len hovorim ze tam nemas ziadne korenie a podla toho sa neda varit , ja si tu relaciu zozeniem cez internet ci tam ma ten arab korenia alebo to ani neosolil absolutne nic ako je to v tvojom recepte.
bezservitky.markiza.sk/clanok/ich-recepty/ali-alla-navaril.htm...
Varila som raz v mise z jenskeho skla (bol to moj svadobny dar), opekala som spanielskych vtacikov a zrazu rana ako z dela a misa sa praskla na dve polovice... ziadne rozletenie na 1000 marnych kuskov sa nekonalo... nedala som vodu, proste len som na tuku opekala to mäso, ktore si uz pustilo stavu. takze by som radila si dobre premysliet ci date misu z jenskeho skla na sporak.
Pekny den prajem!
@pusta , no mna sa veru da len velmi tazko urazit, to uz treba ine kalibre na to... ale vztahovacna som, to je pravda, lebo som baran, no a co?
@ercicka presne toto sa stalo aj mne, odpadlo mi dno z jenskej misy a všetko sa mi to vykydlo na sporák, no hrúza.... odvtedy nikdy viac