Dubákové rizoto fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. apríla 2011
Dubákové rizoto (fotorecept)
Foto: pusta

Dubáky patria nesporne medzi slovenské pochúťky. Používajú sa čerstvé i sušené. Pridávajú sa do rôznych jedál a aj samotné sa pripravujú na mnoho Zobraziť celý popisDubáky patria nesporne medzi slovenské pochúťky. Používajú sa čerstvé i sušené. Pridávajú sa do rôznych jedál a aj samotné sa pripravujú na mnoho spôsobov. Jedlo nielen ozvláštnia, prevoňajú, chuťovo zvýraznia, ale často z neho urobia skvelú delikatesu. Tentokrát som ich použila do rizota, tiež som pridala osladenú citronovú šťavu, posekanú pálivú papriku, takže výsledná chuť bola jemne sladko-kyselá a ľahko pikantná, čo neprehlušilo delikátnu chuť dubákov, ale naopak ju iba zvýraznilo.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 veľká hrsť
400 ml S0S
z 1 citrona
podľa chuti
1 ks
1 ks menšia
1 ks stredne veľká
50 g
10 cm zelená časť
5-6 PL
100 g
podľa chuti
p.p.
2 k




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila suroviny. Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vytlačila som šťavu z 1 citrona.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ryžu som premyla 4x vo vlažnej vode, nechala som ju odkvapkať a do rýchlovarnej kanvice som odmerala iba rovnaké množstvo vody, lebo dubáky budem pridávať aj s vodou a zarátala som aj citronovú šťavu.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Citronovú šťavu som ochutila cukrom.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nasekala som pálivú sušenú papriku na drobno, použila som aj semienka.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Očistenú cibuľu som nakrájala na kocky, na obrázku je s posekanou pálivou paprikou.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si zeleninový bujon, dve kocky, inak dávam kurací domáci vývar, ale teraz so ho nemala uvarený.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakrájala som údenú slaninu na plátky, potom na prúžky.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toto rizoto robím v jenskej mise, skráti to primerane jeho prípravu. Na rozohriatom oleji orestujem cibuľu, slaninu, pálivú papriku, mleté čierne korenie - má potom lepšiu, výraznejšiu chuť.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Opražím na tomto základe umytú a odkvapkanú ryžu, aby sa každé zrnko obalilo tukom.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Opraženú ryžu som zaliala horúcou vodou z kanvice, pridala som namočené dubáky aj so šťavou, kocky bujonu a ochutenú citronovú šťavu. Nesolila som vôbec, lebo bujon aj slanina sú dostatočne sú slané.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som mrkvu, pokrájanú na malé kocky a por, pokrájaný na prúžky - jeho zelenú časť, zamiešala a priviedla znovu do varu.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prikryla som vrchom jenskej misy, vložila do trúby vyhriatj na 180 stupňov, v trúbe som nechala rizoto dusiť 15 minút, potom som ho vybrala, pridala som zelený hrášok, opäť som prikryla vrchom jenskej misy a ešte som nechala 5 minút dôjsť, čo hrášku na zmäknutie úplne stačí, lebo som použila mrazený hrášok a nerozvarí sa.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hotové rizoto som natlačila do formičiek, vyklopila na tanier a obložila mesiačikmi paradajok, horúce som podávala. Rizoto je sýte, už nepotrebuje pridať strúhaný syr. Ak sa nepridá slanina, je to vynikajúce vegetariánske, ale aj pôstne jedlo.

    Dubákové rizoto (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

lucylee
ja by som tam použila iba huby, maximálne ešte pór, ostatnú zeleninu by som tam nedávala a najmä hrach, zabije to chuť dubákov
sheilinka01
presne, tiez by som zeleninu nedavala, uplne stacia tie dubaky, max. este por, toto sa mi zda uz prekombinovane...
cistinka
robievam ho presne takto ako ty a chutí skvele...aj s tou zeleninkou
julica
jenské sklo môže ísť nad plameň? wau, to som nevedela
cica2
Dubáky milujem, vďaka za inšpiráciu:)
kata50
Rizoto je chutné. A máš krásne dubáky. Chodíš sama zbierať ??? :-))
jatanika
tiež som nevedela, že to sklo môže ísť aj na plameň... mala by som začať čítať návody na použitie :-)) .... ako vravíš, dubáky sú super... už sa teším na leto, snáď porastú....
pusta
@rem čula, už nemáš z tých zásob hríbov v mrazáku a zavarených? Tak sa mi zdá, že si mala aj "praváky" /dubáky/. Inak len kúpiť a lacný špás to práve nie je, však?
pusta
@lucylee , volila som zeleninu, ktorá harmonizuje s chuťou dubákov, inak si musíš spraviť dubáky na prírodno. Táto zelenina neprebíja ich osobitnú chuť. okrem toho si musíš ujasniť rozdiel medzi zeleninou a strukovinami. zelený hrášok sa ráta k zelenine, hrach je zase strukovina. citron niektorí počítajú k zelenine, iní k ovociu, toto nie je zatiaľ ujednotené. okrem toho dubáky sa nerátajú k hubám, ale k hríbom.sú jedným z druhov hríbov. napokon, nič nebráni tomu, aby si si rizoto skombinovala podľa vlastnej chute.
pusta
@sheilinka , ty si taktiež môžeš skombinovať suroviny podľa vlastnej chute. toto je môj vlastný recept na rizoto, ako ho robím ja.
pusta
@julica , jenské sklo môže ísť aj na priamy oheň, je to varné sklo. len musíš používať potom len horúcu vodu a dať veľký pozor, aby tam neprskla ani kvapka studenej vody, ani nepridávať po jeho zahriatí nič studeného alebo ľadového, lebo sa rozletí na tisíc márnych kúskov.
lucylee
@pusta nechytaj ma za slovíčka, pochopila si, čo som myslela. Samozrejme, že každý si spraví podľa seba, povedala som svoj názor.
pusta
@kata 50, dakujem. nechodím na hríby, občas si ich kúpim, väčšinou mi ich darujú dobrí priatelia, obyčajne vždy mám toľko, že vystačím s nimi do novej sezony. ja ich neuveriteľne milujem.
pusta
@jatanica , áno jenské môže ísť do trúby, aj nad priamy plameň. podrobnejšie som o tom napísala v odpovedi pre julicu.
pusta
@lucylee , nechytám ťa za slovíčka, ja to tak aj beriem, že si vyjadrila len svoj názor. ber to tak aj ty, že aj ja som vyjadrila len svoj názor, ok?
pusta
@jatanika , to áno, ak rozumieš huby všeobecne ako rastlinný druh, patria tam v širokom slova zmysle aj šampiony, rôzne plesne, hliva ustricovitá, pôvabnica dvojfarebná, lievik trúbkovitý, judášové ucho...a iné. Ale dubáky sa radia medzi hríby, kam patria napr.hríb siný, suchohríb hnedý, hríb zrnitohlúbikový, suchohríb žltomäsvý, hríb dubový, hríb smrekový...aTD.
jatanika
veď ja som netvrdila, že to nie je hríb... píšem predsa, že hríb dubový... ty si však napísala pre @lucylee , že dubáky nie sú huby... čo je somarina, keďže hríby sú podskupinou (jednou z mnohých) húb...
evanaaa
Asi- žampióny, žampiňóny. Jatanika, hríby sú tie, ktoré majú pod klobúčikom lupene, huby zasa pórovitú " špongiu", čiže hubu, a tú asi dubák nemá, preto je to hríb a nie huba. Aj to je rozdiel asi, ale teraz neviem, či to nie je naopak.
pusta
@jatanica , asi sme sa len celkom nerozumeli. inak odkazujem na knihu: Malá kuchárka pre hubárov, známych autorov: Jan Vrbka-Bohuslav Ježek. Dožila sa viacerých vydaní. viac nemám k tomu čo dodať, to je celé.
pusta
@evanaaa , dakujem za vysvetlenie, nezaprieš, že žiješ v oblasti bohatej na hríby.
jatanika
@evanaa , v hovorovej reči, platnej len na obmedzenom území, je to možno tak ako vravíš (aj keď potom mi stále nesedí, prečo takmer všetci zo západu nazývajú hríbami aj dubáky aj hlivy), ale o to vôbec nejde... ak však niekto použije správne odborný výraz huby=fungi - celá ríša organizmov zahŕňajúca aj huby aj hríby v tvojom ponímaní, nemal by ho ktosi opravovať, že vraví somariny ...
jatanika
@pusta , a veru ja som takú kuchárku nečítala, ale zato máme doma zopár atlasov húb.... v kuchárke, to snáď uznáš aj ty, môže byť použitý hovorový výraz, na ktorý bol autor - laik, nie mykológ, zvyknutý... ale aj tak by som vetu, že dubáky nie sú huby chcela vidieť napísanú v knihe... odfoť mi ju a zaves tu na varechu...
viera1
@cica2 ,ja viem,čo je to šampiňón,to len skvostná kuchárka,ktorá tu všetkých chytá za slovíčka napíše v odpovedi pre @jatanika :šampiony =vynikajúci športovci,víťazi súťaží alebo pes,holub,ktorý dosiahol najvyššie zhodnotenie v súťaži.Teší ma,že môžem poučiť aj ja ju.
jody
Takže spisovne - huby = spoločný výraz pre hubovité aj hríbovité. Hubovité majú na spodu klobúka lupene, hríbovité rúrky. Ale aj my doma vravíme všetkému hríby a aj chodíme na hríby a nie na huby. Takže tak.
lucylee
takže, ako sa tak na to pozerám, je to úplne jedno- niekto hovorí huby, niekto hríby a tiež je úplne zbytočné sa dohadovať s @pustou , lebo ona sa v tom nenormálne vyžíva, keď poučuje a doťahuje sa s varecháčmi.
jatanika
@jody , veď o to ide... doma vravíme... to mi vôbec nevadí, je to tak na tom (ale len na tom) území zaužívané... ale nikoho nepoučuješ... kľudne aj naďalej choď na hríby... iné je kedy kuchár povedal, že pripravil viedenský rezeň a ktosi ho začal poučovať, že vraví somariny, že to je šnicľa (týmto výrazom si nie som celkom istá, u nás sa nepoužíva) :-))
pusta
pre všetkých, aj ja viem, že správne sú to šampiňony , vyjadrila som sa iba po domácky, snád to prežijete, ked aj vy sa vyjadrujete po svojom. nJatanica, tou knihou ti neposlúžim, len na margo je česká, v slovenskom vydaní a jej autori sú uznávaní odborníci, je to vydanie z roku 1982, okrem toho som sa k problematike naposledy vyjadrila včera o 18,30 a dnes o 3,53, to je celé, neviem, čo sa urážaš, nie je to k vôli hrášku a hrachu? len som sa podelila o to, čo viem a nikoho som nemienila poučovať. vezmi to, ako chceš. 2010, arc poznám a pre tvoje info, ja na tom jenskom varím na priamom plameni už 40 r a v pohode, rozletelo sa mi iba raz - a to pri prsknutí studenej vody na horúce jenské, a na to som upozornila.Mne sa skôr vidí, že sa snažíš dokázať, aká som hlúpa a znemožniť ma. možno sa mýlim. apropos, neodpovedal si mi na Maklube, ktoré varil arab v relácii Bez servítky na Markíze a ja som jeho recept len vložila. Dakujem. Dalej už komentovať na túto tému nič nebudem.
lucylee
a zasa si sa zamotala @pusta :)ty si povedala hovorovo šampióny a poučili ťa, aký je rozdiel medzi šampiňónom a šampiónom, ja som povedala hovorovo hrach a nešpecifikovala som hrášok a ty si ma poúčala, že aký je medzi nimi rozdiel, pritom to viem, tak ako ty vieš rozdiel medzi šampiňónom a šampiónom, keď sa ty vyjadruješ po domácky, prečo poučuješ iných, ktorí sa tiež vyjadrujú po domácky?Asi toľko k tomu.
2010
Ty si chcela povedat ze maniipulativna a prespekulovana a velmi mudra ako vsetko otocit naopak. Tu radis mladym kucharkam ze mozu dat varne sklo na otvoreny plamen a co ked maju male deti vedla seba.? Ked sa to rozleti tak kdo bude na vine? A je to jasne proti vyrobcovemu navodu ! ( ty si to daj doma aj do ohna )ale nerad to druhym.
Apropos: ako vsetko zase klamstvo, ja len hovorim ze tam nemas ziadne korenie a podla toho sa neda varit , ja si tu relaciu zozeniem cez internet ci tam ma ten arab korenia alebo to ani neosolil absolutne nic ako je to v tvojom recepte.
jody
ale jaké plamené debaty na tejto vareche! :-)))))))))) celkom sa mi to páči. :-)))))))))
pusta
@lucylee , dakujem ti veľmi pekne za ten link. @2010 , tak dúfam, že už mi veríš.žiadne koreniny, veru tak - a od Araba. ja v surovinách síce soľ nemám, ale v texte rp až 2x, mám väčšie kura o 500 g a viac baklažánu, ako sim to videla v tv - toť vše. dúfam, že už tvoje napádania a iné invektívy konečne skončili. no a čo také hrozné sa nakoniec deje, maklube odo mňa je bohatšie na mäsko a baklažány, nie? inak je všetko identické. a variant je naozaj mnoho, nakoniec je to výborné jedlo a chutné.
ercicka
Ahojte... nehodno prispievat do tejto debaty, ale chcem sa vyjadrit k tomu jenskemu sklu, aby som (dufam) predisla urazu.
Varila som raz v mise z jenskeho skla (bol to moj svadobny dar), opekala som spanielskych vtacikov a zrazu rana ako z dela a misa sa praskla na dve polovice... ziadne rozletenie na 1000 marnych kuskov sa nekonalo... nedala som vodu, proste len som na tuku opekala to mäso, ktore si uz pustilo stavu. takze by som radila si dobre premysliet ci date misu z jenskeho skla na sporak.
Pekny den prajem!
pusta
@jody , aspoň to tu žije a niečo sa aj naučíme a ved na to diskusie aj sú, len sa netreba zbytočne urážať urážať a byť vzťahovačným. raz darmo, virtuálna komunikácia nie je to isté, ako na živo.
lucylee
@pusta pokiaľ ma oči neklamú, tak si tvoj komentár adresovala mne a samozrejme, že nikto sa tu neuráža.
pusta
@lucylee , ten komentár som adresovala jody, a myslela som to naozaj všeobecne a nebol mierný k tebe. ale ked ťa už mám na linke, pokiaľ ide o hrášok - hrach. Asi pred 10 r na Prima varečke porotkyňa diskvalifikovala dvojicu súťažiacich za to, že ako strukovinu použili do jedla hrášok. ja sama som v tom dovtedy nevidela rozdiel a radila som hrášok ku strukovinám, tak ako hrach a je to zelenina. Mňa zase irrituje, ak niekto pre mňa ušľachtilé dubáky chápe ako ostatné huby, ked sú to hríby. Tiež som sa dozvedela, že paradajky sa radia tak k ovociu, ako aj k zelenine. Naozaj nechcem nikoho poučovať, ak to tak vyznie, tak to ma naozaj mrzí a ver mi,vonkoncom som sa ťa nechcela dotknúť, ak sa nebodaj stalo, prepáč. Len si skromne myslím, že by sme si mali opdovzdávať navzájom to, čo vieme. to je celé, ahoj.
jatanika
;-) a ako je to s hubárom? zbiera hubár aj ušľachtilé hríby alebo len huby?
jody
@sladkacokolada , nie veru, uz su dvaja :-D
@pusta , no mna sa veru da len velmi tazko urazit, to uz treba ine kalibre na to... ale vztahovacna som, to je pravda, lebo som baran, no a co?
lucylee
Ok @pusta toto nikam nevedie, tak ti urobím radosť-neviem, čo je hrach a neviem, čo je hrášok, neviem, aký je medzi nimi rozdiel, ďakujem, že konečne mi to niekto vysvetlil a osvietil ma
pusta
@jody , ty si ma tak rozosmiala, tak baran - a ja kozoroh, k tomu niet, čo dodať.@lucylee , prestaň, máš pravdu, k ničomu to nevedie...ja to neviem ináč povedať, no a čo? ber ma takú, aká som, nie tsakú, aká sa ti t.č. vidím,ok.
pusta
@2010 , váhala som, či ti to napíšem. a prečo nie? ty si ma tiež nešetril a výrazy si si nevyberal, jemnocitnosťou práve neoplývaš. je mi fuk, čo si myslíš o mne. správaš sa ako hulvát, ktorý všadebol a všetkovie, si hodne samoľúby a nafúkaný muž. škoda. mne sa totiž tvoje rp naozaj páčia. mohli sme spolu na poli gastronomie pekne vychádzať, o to som sa snažila za ten krátky čas, čo som tu,ak si si to neráčil všimnúť, ale teraz mi je to už úplne jedno a ukradnuté...nestojím o tvoje ospravedlnenie a dakujem ti za tvoju doterajšiu pozornosť. prajem ti všetko dobré.
michsamant
No zostala som trochu prekvapena....ak niekto upozorni, ze ten druhy sa myli uz hned je hulvat, samoluby a nafukany...ved len upozornil na chyby v tvojich receptoch (a mal pravdu) a na pouzivanie jenskeho skla na priamom ohni. Tak teda neviem kto je samoluby a nafukany..... mimochodom rizoto sa myslim z dlhozrnnej ryze nerobi. Z dlhozrnnej je to obycajne pilaf (pulao) alebo obycajna smazena ryza a rizoto sa robi s kratkozrnnej, ja poznam len Arborio. Opravte ma, ak sa mylim.
lucylee
ach jaaaj, niekto tu už asi stratil nervy...možno to ten Arab v Bez servítky prispôsobil slovenským pomerom?
2010
@pusta , varenie je len konicek pre mna nic viac , jedna z mojich cinnosti je na burze a tam mame stranku podobnu vareche a je tam vela ludi podobnych tebe , zakernych ,ulistnych, klamarov, len jeden rozdiel tam ide o vela penazi nie ako tu o srandu o recept. Tak stranka spravila proti ludom ako si ty to , ze stlacim klavesu -IGNOROVAT ... a jednoducho pre mna neexistujes. Si vymazana neexistujes a rozpravaj haluze o kralovnach, sefkucharoch co chces a viac ta nevidim , dufam ze varecha spravi to iste ... bye, bye
evusik
... a možno ten Arab ani nevedel variť....v TV Bez servítky varia amatéri, často krát ľudia ktorí nevaria takmer vôbec, no a potom celebrity. Takže keď to človek pozerá častokrát žasne čo to tam vlastne varia.... ono to ani moc o varení nie je, je to skôr zábava....
@ercicka presne toto sa stalo aj mne, odpadlo mi dno z jenskej misy a všetko sa mi to vykydlo na sporák, no hrúza.... odvtedy nikdy viac
lucylee
@evusik presne tak, mne sa niekedy rozum zastavuje nad niektorými, čo tam dorábajú....
hubarka35
toto je sila vy nemáte dost problémov doma,-všade sa nájdu a klame ten ktorý ich nemá......a nechápem že sa dáte vytočit uplnými blbinami-teda ani nie ale každý má svoj názor-aj ja.................ignorovat
pusta
@michsamant , s tou ryžou máš absolútnu pravdu. ale u nás dom máme radi len dlhozrnnú a to je môj vlastný recept, ktorý som robila podľa našich chutí. ty môžeš použiť takú ryžu, akú ty chceš, nemusíš sa riadiť mnou. to je len a len na tebe. a to medzi 2010 je len medzi ním a mnou, my dvaja sme to skončili, a k tomu, čo bolo v rp toho Araba sa nevyjadril, lebo nemal pravdu, takže chybu som tam nespravila, okrem toho to dokazuje aj link vložený lucylee dnes o 10,57.
2010
@ evusik to presne napisala nas mily ali -arab asi fajcil vodnu fajku ked to mama varila ale to co mu TV bez servitky zozrala plus pusta je blbost na kvadrat , ten mozno vie uvarit caj bez toho aby mu prihorel ale nie maklubu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia