Dubákové rizoto (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dubáky patria nesporne medzi slovenské pochúťky. Používajú sa čerstvé i sušené. Pridávajú sa do rôznych jedál a aj samotné sa pripravujú na mnoho spôsobov. Jedlo nielen ozvláštnia, prevoňajú, chuťovo zvýraznia, ale často z neho urobia skvelú delikatesu. Tentokrát som ich použila do rizota, tiež som pridala osladenú citronovú šťavu, posekanú pálivú papriku, takže výsledná chuť bola jemne sladko-kyselá a ľahko pikantná, čo neprehlušilo delikátnu chuť dubákov, ale naopak ju iba zvýraznilo.
4 porcie |
20 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- Najprv som si pripravila suroviny. Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút.
- Vytlačila som šťavu z 1 citrona.
- Ryžu som premyla 4x vo vlažnej vode, nechala som ju odkvapkať a do rýchlovarnej kanvice som odmerala iba rovnaké množstvo vody, lebo dubáky budem pridávať aj s vodou a zarátala som aj citronovú šťavu.
- Citronovú šťavu som ochutila cukrom.
- Nasekala som pálivú sušenú papriku na drobno, použila som aj semienka.
- Očistenú cibuľu som nakrájala na kocky, na obrázku je s posekanou pálivou paprikou.
- Pripravila som si zeleninový bujon, dve kocky, inak dávam kurací domáci vývar, ale teraz so ho nemala uvarený.
- Nakrájala som údenú slaninu na plátky, potom na prúžky.
- Toto rizoto robím v jenskej mise, skráti to primerane jeho prípravu. Na rozohriatom oleji orestujem cibuľu, slaninu, pálivú papriku, mleté čierne korenie - má potom lepšiu, výraznejšiu chuť.
- Opražím na tomto základe umytú a odkvapkanú ryžu, aby sa každé zrnko obalilo tukom.
- Opraženú ryžu som zaliala horúcou vodou z kanvice, pridala som namočené dubáky aj so šťavou, kocky bujonu a ochutenú citronovú šťavu. Nesolila som vôbec, lebo bujon aj slanina sú dostatočne sú slané.
- Pridala som mrkvu, pokrájanú na malé kocky a por, pokrájaný na prúžky - jeho zelenú časť, zamiešala a priviedla znovu do varu.
- Prikryla som vrchom jenskej misy, vložila do trúby vyhriatj na 180 stupňov, v trúbe som nechala rizoto dusiť 15 minút, potom som ho vybrala, pridala som zelený hrášok, opäť som prikryla vrchom jenskej misy a ešte som nechala 5 minút dôjsť, čo hrášku na zmäknutie úplne stačí, lebo som použila mrazený hrášok a nerozvarí sa.
- Hotové rizoto som natlačila do formičiek, vyklopila na tanier a obložila mesiačikmi paradajok, horúce som podávala. Rizoto je sýte, už nepotrebuje pridať strúhaný syr. Ak sa nepridá slanina, je to vynikajúce vegetariánske, ale aj pôstne jedlo.
|