Držkový guláš
Držkový guláš

Držkový guláš podľa mňa fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 13. septembra 2021
Držkový guláš podľa mňa (fotorecept)
Foto: kvakac

Takto robievam držkový guláš.

16 - 18
porcií
10 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

1800 g
900 g (írska)
1 ks veľká
600 g
1 celá hlavička
2 ks
2 ks čerstvé
3 ks stredné veľké
3 ks
2 PL
Koreniny:
1,5 KL
1 KL
1,5 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Teľaciu nožinu nakrájame na malé kúsky, alebo ako v mojom prípade, zomelieme. Nechcelo sa mi krájať na drobno.

    Držkový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Držky nakrájame na hrubé veľké slíže. Počítame s tým, že po varení ostanú oveľa menšie.

    Držkový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesnak, mrkvu a zemiaky strúhame na malých okách. Zemiaky som zabudol odfotiť. Papriky a paradajky krájame na drobno.

    Držkový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca dáme olej a cibuľu nakrájanú na hrubšie, pri dusení zmenší objem. Cibuľu dusíme až do orieškovej farby asi 25 minút.

    Držkový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom pridáme papriky a paradajky, dusíme do mäkka asi 15 minút. Počas toho pridáme čierne korenie a rascu.

    Držkový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je paprika podusená, tak dáme mäso a strúhanú mrkvu. Necháme mäso zatiahnuť, pridáme cesnak - asi dve tretiny z pripraveného množstva. Keď cesnak začne voňať, odložíme hrniec zo sporáku a nasypeme mletú papriku. Dobre premiešame a vložíme do hrnca držky. Všetko to dobre premiešame a hrniec znovu postavíme na sporák.

    Držkový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme vodou, pridáme strúhane zemiaky a necháme variť. Varíme tak dlho až sú držky mäkké. U mňa to bolo asi dve hodiny. Teraz si zarobíme muku s trochou vodou a poriadne rozmiešame. Vlejeme pomalz do hrnca za stáleho miešania, aby sa nespravili halušky. Od tejto doby to varíme ešte tak pol hodinu, počas tejto doby až teraz osolíme a dáme aj zvyšok cesnaku. Solíme na viac krát, lebo soľ vystúpi až za chvíľu, tak nech nepresolíme. Pikantné to je od čili. Napokon do gulášu rozmrvíme majoránku a vypneme sporák. Necháme chvíľu postať nech prejdú chute a máme hotovo.

    Držkový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dobrý chlieb k tomu a môžeme nakladať na taniere. Takýto držkový guláš zbožňujeme.

    Držkový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kvakac
@kimlo (13.9.2021 09:39)

Vďaka za koment kamarát. Veď aj ja som si po uvarení praskol dva tanier a ešte som pridal do nich čili. Tak pot mi od nej stekal po tvári. Z toho množstva som spravil osem litrov. Dnes som mal aj na raňajky. Žiadne mlieko, žiadne syry držkový guľáš mi dnes ráno dodal sily.
haji
Recept plný síly a chutí! Krásná práce, super suroviny, detailní postup a úúžasný výsledek. Takový držkový guášek bych s radostí otestovala hmm Narobil si mi chute! Jsi nesmírně šikovný a pardon, aj mlsný! Mlsný kuchár, záruka dokonalosti!
45678
Panebože!! To je dobrota, najlepšie keď trochu odleží, nezostalo, zastavím sa, prinesiem súdok pivka 😝 Dobre varíš, toto sú typické Slovenské jedlá, nielen pre oko, ale aj dušu pohladia, mňam:-) dobrú chuť a pekný deň :-)
kvakac
@haji (13.9.2021 10:48)

Vďaka za koment. Veď žijeme len raz, tak niekedy treba si dopriať nejaké dobroty. A pre mňa toto je jedná z nich. Tie držky boli vcelku a chladene. Už som ich mal viac krát a sú dobré. Tak som nemohol odolať.
kvakac
@45678 (13.9.2021 11:54)

Vďaka za koment. To máš pravdu dnes to bolo ešte chutnejšie ako včera. Keď som to išiel ohrievať, tak to bolo sadnuté ako huspenina. Veru dušu aj bruška sme mali aj dnes pohladenú. Hoci bolo toho dosť neostalo nič minulo sa všetko. Keď niečo chuti tak sa zje rýchlo.
kuko95
Ale ti tam plávajú tie držky no mňam :) len není škoda miešať držky s dobrou nozinou?ja niekedy keď robím držkovu a niesu v akcii neviem fakt preco sú také drahe ich dorovnam zaludkami a je to super
kvakac
@kuko95 (13.9.2021 15:56)

Vďaka za koment. Celkové je potom silnejší hovädzí vývar. Zistil som že je to potom chutnejšie aspoň pre nás. Niekedy skús je to eňo - ňuno riadne hovädzie.
chemik
Úžasný recept na moje oblíbené držky, který mi trochu připomněl, proč mi v Polsku chutnaly fliačky, do kterých také dávají zeleninu, ale s paprikou to bude lepší. Už se těším, že si to uvařím, jen bych prosil upřesnit, jak byly držky předupravené. V Praze ovšem telecí držky i nožinu člověk shání obtížně neb to vykoupí "lepší" restaurace. Jednou jsem koupil mražené bílé italské držky, jež byly tak předvařené, že než se uvařila klasická držková polévka, tak se rozpadly. Po ztuhnutí z toho ale byl aspoň vynikající sulc.
kimlo
@kvakac (13.9.2021 15:18)

To si šťastný človek že Tvoja rodina ľúbi držkovú… priznám sa že som ju nerobil asi 5 rokov, lebo by som ju musel sám jesť… a just spravím podľa tohoto receptu! 😜
chemik
@kuko95 (13.9.2021 15:56)
Řezníci nevaří v masných jídelnách držkovou polévku z vody, ale ze silného vývaru hovězích kloubových kostí a proto bývá často dokonalejší než domácí. Oceňuji proto Kvákačův postup metodou kotlíkového guláše s nožinou, jež tomu dá sílu, připravit guláš držkový. A držky jsou drahé proto, že se prodávají už předupravené a je po nich dopyt převyšující nabídku.
45678
@kimlo (13.9.2021 17:12)

A just som sa tomu zasmiala:-) veru uvar, však sa dá aj odložiť, zasterilizovať do pohára a máš po ruke aj inokedy. Tiež varím naraz viac, aj keď stravníkov niet a odkladám. Ten @kvaka č nám narobil chute 👌
sracz
Jéééj, ďalšia moja obľúbená špecialita s hviezdičkami ako na nočnej oblohe. V kombinácii s teľacinou som ešte ani nerobil, ani nejedol. Čo nebolo, môže byť. Už som sa zopár razy bol zmienil, že okrem vlastných, otcových a rodinných "držtiek" podľa rcp "po meči", som nasamlepšejšie jedol v motoreste Eva pri Fige (pred alebo za Rožňavou) zajedanú úžasným "Lun - čen - čan_ským" chlebíkom. Tu najlepšie, ako polotovar, kupujem v origo_mexickom obchode. Kvôli Tebe odfotím a ukážem aj Varecha.sk. P. S. ...a najlepšiu "bujačiu lásku" robili v bratislavskom hostinci pod Kramárami, smerom na Dúbravku. Maj aj Ty krásne pohodové dni.
kvakac
@farbuska (13.9.2021 16:16)

Vďaka za koment. Dnes chutili ešte viac, keď postáli od včera.
kvakac
@chemik (13.9.2021 17:08)

Vďaka za koment. Držky boli chladene v celosti a vakuové balenie asi tak po 900g jeden balík. Nejaká Holandska farma. Bolo to Kau....de. Bola akcia na ne. Tam bola aj ta nožína. Tiež také malé baličky, necelé kilo. Musel som ich čistiť v horúcej vode. Varil som ich 2,5 hodiny aby boli mäkké. Takže žiadne vybielené kúsky zmrazené s kopou vody.
kvakac
@kimlo (13.9.2021 17:12)

Máš pravdu rob podľa seba, neboj sa trochu budú šomrať, ale aj tak ťa budú mať radi a keď zistia aká je to dobrota.
kvakac
@45678 (13.9.2021 17:54)

Ty si tiež číslo. No máš pravdu, dá sa dať do pohárov. Ja tiež tak robím, len teraz neostalo do pohárov.
1x 45678
kvakac
@chemik (13.9.2021 17:35)

Teraz je už problém zohnať kostí na vývar, tak to riešim nožínou.
kvakac
@sracz (13.9.2021 18:21)

Vďaka za koment. Je to veru riadna špecialita. Snažím sa takéto dobroty robiť doma, lebo v tých reštauráciách jeden nevie čo tam dajú. Minulé som na jednej horskej chate si dal guľáš z jeleňa a bol normálne horký. To mi potom odoberie chuť sa tam druhy krát najesť. Neviem či to ten kuchár vôbec okoštoval. Profesialná hrdosť mu asi nič nehovorila. Pekný zvyšok dňa želám.
haji
@kvakac (13.9.2021 18:56)
Dobré vědět. Chodím na Kau... ale podobné jsem nezachopila. Vidím, že budu muset zaměřit pozornost tímto směrem. Uvidíme. Třeba gaštanové pyré, slovenskú ryžu apod. u nás nekoupíš.
K tomu jelenímu gulášu. Mno, je otázka, jestli byl kuchár profík. Možno hej, ale o profi hrdosti, či o ochutnání jídla před servisem jim v škole nič nepovedali. A ještě, vem si, tú škodu, kdyby to musel dať psovi a nie platicímu hostovi.
1x kvakac
sonulienka
@kvakac tak toto je naj recept za posledné obdobie niet lepšieho jedla ako pravé SLOVENSKÉ a nie žiadne zahraničné a neviem aké - aké sa v poslednej dobe dávajú sem na vrecha.sk - veľa vynikajúcich varecháčov - kuchárov odišlo z varechy práve pre tie všelijaké iné recepty len nie obyčajné a nie SLOVENSKÉ! Ale nemám proti nim nič každý nech si varí čo mu chutí. Ale vďaka za tento vynikajúci a výborný recept!!!!
1x kvakac
kvakac
@sonulienka (14.9.2021 08:46)

Vďaka za milý koment. Máš vo všetkom pravdu a niektoré názvy jedla musím zisťovať čo to vlastne je.
kvakac
Vďaka za komenty @izabella929 a @elenas. Budem rád ak niekedy skúsite a bude vám chutiť ako mne. Dal som to sem ako inšpiráciu ak by niekomu zachutili takéto držky.
kvakac
@kimlo (23.9.2021 17:01)

Paráda už len sa pustiť do toho. Držím ti palce nech ti chutia ako mne.
1x haji
kimlo
Vyskúšal som, guláš vynikajúci, len som nedal múku, zemiaky to zahustili, a držky som dal na menšie kúsky ako to mám rád... vďaka za výborný recept, určite ešte spravím!


kvakac
@kimlo (27.9.2021 07:22)

Vďaka za odozvu a som rád, že chutilo. S tým posúchom by som si dal aj ja.
kimlo
Na víkend ho zase budem robiť. 👍
kimlo
Ďalšie repete, výborná vec, pekný víkend! 👍😋


1x kvakac
kvakac
@kimlo (3.9.2022 17:40)

Si pokušiteľ vieš o tom? Normálne si mi nahnal chuť. Musím v blízkej dobe znovu uvariť. Som rád že ti chutí to poteší.