Držkový guláš podľa mňa fotorecept
Foto: kvakac
Takto robievam držkový guláš.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1800 g |
|
900 g (írska) |
|
1 ks veľká |
|
600 g |
|
1 celá hlavička |
|
2 ks |
|
2 ks čerstvé |
|
3 ks stredné veľké |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
|
|
Koreniny: | |
1,5 KL |
|
1 KL |
|
1,5 PL |
|
2 PL |
|
|
Postup
-
1
Teľaciu nožinu nakrájame na malé kúsky, alebo ako v mojom prípade, zomelieme. Nechcelo sa mi krájať na drobno.
-
2
Držky nakrájame na hrubé veľké slíže. Počítame s tým, že po varení ostanú oveľa menšie.
-
3
Cesnak, mrkvu a zemiaky strúhame na malých okách. Zemiaky som zabudol odfotiť. Papriky a paradajky krájame na drobno.
-
4
Do hrnca dáme olej a cibuľu nakrájanú na hrubšie, pri dusení zmenší objem. Cibuľu dusíme až do orieškovej farby asi 25 minút.
-
5
Potom pridáme papriky a paradajky, dusíme do mäkka asi 15 minút. Počas toho pridáme čierne korenie a rascu.
-
6
Keď je paprika podusená, tak dáme mäso a strúhanú mrkvu. Necháme mäso zatiahnuť, pridáme cesnak - asi dve tretiny z pripraveného množstva. Keď cesnak začne voňať, odložíme hrniec zo sporáku a nasypeme mletú papriku. Dobre premiešame a vložíme do hrnca držky. Všetko to dobre premiešame a hrniec znovu postavíme na sporák.
-
7
Zalejeme vodou, pridáme strúhane zemiaky a necháme variť. Varíme tak dlho až sú držky mäkké. U mňa to bolo asi dve hodiny. Teraz si zarobíme muku s trochou vodou a poriadne rozmiešame. Vlejeme pomalz do hrnca za stáleho miešania, aby sa nespravili halušky. Od tejto doby to varíme ešte tak pol hodinu, počas tejto doby až teraz osolíme a dáme aj zvyšok cesnaku. Solíme na viac krát, lebo soľ vystúpi až za chvíľu, tak nech nepresolíme. Pikantné to je od čili. Napokon do gulášu rozmrvíme majoránku a vypneme sporák. Necháme chvíľu postať nech prejdú chute a máme hotovo.
-
8
Dobrý chlieb k tomu a môžeme nakladať na taniere. Takýto držkový guláš zbožňujeme.
Vďaka za koment kamarát. Veď aj ja som si po uvarení praskol dva tanier a ešte som pridal do nich čili. Tak pot mi od nej stekal po tvári. Z toho množstva som spravil osem litrov. Dnes som mal aj na raňajky. Žiadne mlieko, žiadne syry držkový guľáš mi dnes ráno dodal sily.
Vďaka za koment. Veď žijeme len raz, tak niekedy treba si dopriať nejaké dobroty. A pre mňa toto je jedná z nich. Tie držky boli vcelku a chladene. Už som ich mal viac krát a sú dobré. Tak som nemohol odolať.
Vďaka za koment. Tak veru dobrota - tlačili sme do seba celá rodina.
Vďaka za koment. Tak isto aj naša rodina má veľmi rad takéto držky. Isto by ste si pochutili.
Vďaka za koment. To máš pravdu dnes to bolo ešte chutnejšie ako včera. Keď som to išiel ohrievať, tak to bolo sadnuté ako huspenina. Veru dušu aj bruška sme mali aj dnes pohladenú. Hoci bolo toho dosť neostalo nič minulo sa všetko. Keď niečo chuti tak sa zje rýchlo.
Vďaka za koment. Celkové je potom silnejší hovädzí vývar. Zistil som že je to potom chutnejšie aspoň pre nás. Niekedy skús je to eňo - ňuno riadne hovädzie.
To si šťastný človek že Tvoja rodina ľúbi držkovú… priznám sa že som ju nerobil asi 5 rokov, lebo by som ju musel sám jesť… a just spravím podľa tohoto receptu! 😜
Řezníci nevaří v masných jídelnách držkovou polévku z vody, ale ze silného vývaru hovězích kloubových kostí a proto bývá často dokonalejší než domácí. Oceňuji proto Kvákačův postup metodou kotlíkového guláše s nožinou, jež tomu dá sílu, připravit guláš držkový. A držky jsou drahé proto, že se prodávají už předupravené a je po nich dopyt převyšující nabídku.
A just som sa tomu zasmiala:-) veru uvar, však sa dá aj odložiť, zasterilizovať do pohára a máš po ruke aj inokedy. Tiež varím naraz viac, aj keď stravníkov niet a odkladám. Ten @kvaka č nám narobil chute 👌
Vďaka za koment. Dnes chutili ešte viac, keď postáli od včera.
Vďaka za koment. Držky boli chladene v celosti a vakuové balenie asi tak po 900g jeden balík. Nejaká Holandska farma. Bolo to Kau....de. Bola akcia na ne. Tam bola aj ta nožína. Tiež také malé baličky, necelé kilo. Musel som ich čistiť v horúcej vode. Varil som ich 2,5 hodiny aby boli mäkké. Takže žiadne vybielené kúsky zmrazené s kopou vody.
Máš pravdu rob podľa seba, neboj sa trochu budú šomrať, ale aj tak ťa budú mať radi a keď zistia aká je to dobrota.
Ty si tiež číslo. No máš pravdu, dá sa dať do pohárov. Ja tiež tak robím, len teraz neostalo do pohárov.
Teraz je už problém zohnať kostí na vývar, tak to riešim nožínou.
Vďaka za koment. Je to veru riadna špecialita. Snažím sa takéto dobroty robiť doma, lebo v tých reštauráciách jeden nevie čo tam dajú. Minulé som na jednej horskej chate si dal guľáš z jeleňa a bol normálne horký. To mi potom odoberie chuť sa tam druhy krát najesť. Neviem či to ten kuchár vôbec okoštoval. Profesialná hrdosť mu asi nič nehovorila. Pekný zvyšok dňa želám.
Dobré vědět. Chodím na Kau... ale podobné jsem nezachopila. Vidím, že budu muset zaměřit pozornost tímto směrem. Uvidíme. Třeba gaštanové pyré, slovenskú ryžu apod. u nás nekoupíš.
K tomu jelenímu gulášu. Mno, je otázka, jestli byl kuchár profík. Možno hej, ale o profi hrdosti, či o ochutnání jídla před servisem jim v škole nič nepovedali. A ještě, vem si, tú škodu, kdyby to musel dať psovi a nie platicímu hostovi.
Vďaka za milý koment. Máš vo všetkom pravdu a niektoré názvy jedla musím zisťovať čo to vlastne je.
Paráda už len sa pustiť do toho. Držím ti palce nech ti chutia ako mne.
A k tomu cesnakovo-slaninový posúch od @evusik...
Vďaka za odozvu a som rád, že chutilo. S tým posúchom by som si dal aj ja.
Si pokušiteľ vieš o tom? Normálne si mi nahnal chuť. Musím v blízkej dobe znovu uvariť. Som rád že ti chutí to poteší.