Držkový guláš
Držkový guláš podľa mňa (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Takto robievam držkový guláš.
16 - 18 porcií |
10 minút príprava |
200 minút tepelná úprava |
Postup
- Teľaciu nožinu nakrájame na malé kúsky, alebo ako v mojom prípade, zomelieme. Nechcelo sa mi krájať na drobno.
- Držky nakrájame na hrubé veľké slíže. Počítame s tým, že po varení ostanú oveľa menšie.
- Cesnak, mrkvu a zemiaky strúhame na malých okách. Zemiaky som zabudol odfotiť. Papriky a paradajky krájame na drobno.
- Do hrnca dáme olej a cibuľu nakrájanú na hrubšie, pri dusení zmenší objem. Cibuľu dusíme až do orieškovej farby asi 25 minút.
- Potom pridáme papriky a paradajky, dusíme do mäkka asi 15 minút. Počas toho pridáme čierne korenie a rascu.
- Keď je paprika podusená, tak dáme mäso a strúhanú mrkvu. Necháme mäso zatiahnuť, pridáme cesnak - asi dve tretiny z pripraveného množstva. Keď cesnak začne voňať, odložíme hrniec zo sporáku a nasypeme mletú papriku. Dobre premiešame a vložíme do hrnca držky. Všetko to dobre premiešame a hrniec znovu postavíme na sporák.
- Zalejeme vodou, pridáme strúhane zemiaky a necháme variť. Varíme tak dlho až sú držky mäkké. U mňa to bolo asi dve hodiny. Teraz si zarobíme muku s trochou vodou a poriadne rozmiešame. Vlejeme pomalz do hrnca za stáleho miešania, aby sa nespravili halušky. Od tejto doby to varíme ešte tak pol hodinu, počas tejto doby až teraz osolíme a dáme aj zvyšok cesnaku. Solíme na viac krát, lebo soľ vystúpi až za chvíľu, tak nech nepresolíme. Pikantné to je od čili. Napokon do gulášu rozmrvíme majoránku a vypneme sporák. Necháme chvíľu postať nech prejdú chute a máme hotovo.
- Dobrý chlieb k tomu a môžeme nakladať na taniere. Takýto držkový guláš zbožňujeme.