Foto: elekra
Celé medzisviatky sme s deťmi hovorili o držkách. Na chalupe sa mi ich nepodarilo kúpiť, tak som spravila guláš až po návrate domov. Takto Zobraziť celý popisCelé medzisviatky sme s deťmi hovorili o držkách. Na chalupe sa mi ich nepodarilo kúpiť, tak som spravila guláš až po návrate domov. Takto ho máme radi my v našej rodine.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu si podusím na troche oleja a lyžici bravčovej masti. Cibuľu nechám dobre podusiť, veď držky sú predvarené a nepotrebujú dlhé varenie.
-
2
Nakrájam si jednu zelenú papriku a jednu ošúpanú paradajku na kocky,
-
3
Pridám k udusenej cibuli, nezabudnem na zemiaky nakrájané tiež na kocky, ochutím soľou, mletým čiernym korením, drvenou rascou a červenou paprikou prípadne gulášovým korením (ale to používam málokedy). Nechám chvíľu orestovať
-
4
a podlejem vodou a nechám zeleninu so zemiakmi dusiť. Medzitým si očistím a nakrájam šampiňóny,
-
5
a prepláchnem predvarené držky vriacou vodou a nechám odkvapkať.
-
6
Do podusenej zeleniny pridám šampiňóny
-
7
a držky,
-
8
pridám ešte červenú papriku (aby bol guláš krásne červený),
-
9
podlejem vodou a nechám povariť, aby sa všetky chute spojili.
-
10
Na záver pridám ešte na jemno nakrájané a rozotreté dva strúčiky cesnaku a majoránku. Už nevarím.
-
11
A hotová mňamka je pripravená k servírovaniu. Podávam s chlebom, manžel si pridáva aj čilipapričku (ja štipľavé nemôžem).
@marianne69 , ja som kúpila predvarené držky v Tesco a tak som ich len preliala vriacou vodou a poriadne prepláchla pod tečúcou studenou a boli OK.
Za prelomové obdobie sa označuje rozhodnutie o čistení obsahu žalúdka, najmä jeho zriasnenej vnútornej časti, teda masy, z ktorej sa držky krájajú. Dialo sa tak obarovaním, premývaním v niekoľkých vodách, teda postupom, príznačným pre súčasnú úpravu držiek.
Podľa toho to bude bachor z vnútornej strany. :-)