Hubová polievka
Hubová polievka

Držková polievka zo smržov fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 28. apríla 2017
Držková polievka zo smržov (fotorecept)
Foto: gordonko

je obdobie ,kedy sa huby SMRŽe derú zo zeme von , keď sa Zobraziť celý popisje obdobie ,kedy sa huby SMRŽe derú zo zeme von , keď sa na ne pozriete vyzerajú ako držky ... tak urobíme držkovú

25 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

veľa
3 veľké ks
4 ks
1/2 - 1 hlavička
2 - 4 ks




Postup

  1. 1

    potrebné suroviny

    Držková polievka zo smržov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v prvej rade som sa pustil do umytí húb , smrž je známý tým , že je v ňom dost piesku ,preto je treba ho poriadne prepláchúť z vnútra aj z vonka ,aby nám neškrípalo pod zubama .... potom som ho pokrájal na hrubšie rezance - vyše 1 cm

    Držková polievka zo smržov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cibulu pokrájame na drobno ,osmahneme ju na rozpálenom oleji , pridáme čierné korenie a červenú papriku a hned troškou vody podlejeme ,aby nám to nezhorklo

    Držková polievka zo smržov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na zahustenie pridáme najemno postrúhanými zemiakmi

    Držková polievka zo smržov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    osolíme a pridáme pokrájané smrže .... sú krehké , preto som ich neosmažil spolu s cibulou a varíme kým nám nezmäknú - miešať zlahučka - dolieval som zasa trošku vody ,aby to ostalo husté ( celkom som dal do dvoch litrou vody ) .... a dal som 2 feferonky z nálevu

    Držková polievka zo smržov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pred dokončením pridáme prelisovaný cesnak a v rukách podrvenú majoránku

    Držková polievka zo smržov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a máme hotovo DOBRÚ CHUŤ

    Držková polievka zo smržov (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

petrkluc
A kdepak ty dršťky jsou? Chtělo by to upravit název na "Falešná dršťková" nebo "Nepravá dršťková".
haji
Bezva polévečka, závidím ty smrže, vůně se táhne až k nám. Nic mi ve tvé polévce nechybí, ani nepřebývá, jsi šikovný!
radox1
tak toto je bomba,uz som to par krat robil.len mat cas ist do terenu.
patroveckypitrs
Tak toto dielo je hodné nasledovania. Bože ako by som si dal za misku smržovej držkovice. To musela byť dobrota.
mitzy
@Gordonko , tá polievka nemá chybu. Nemala som potuchy, že niečo také ako smrže existuje, ďakujem Ti aj za botanické dovzdelanie :) polievku si ukladám a až nájdem smrže, tak doma zamachrujem. Čo však asi nebude tak skoro, v meste nájdem pod stromom skôr dožitú hubku do kúpeľa, ktorá podobne vyzerá. Dúfam, že sa v slabej chvíli nevlámem do wellnessu a neodnesiem im všetky hubky a pemzy! Fotopostup exkluzívny! 5*
2x haji a sracz
gordonko
@Mitzy (28.4.2017 13:21)

no aby si sa moc nečudovala , ale smrže môžeš nájsť aj v meste , stačí ak budeš pozorná a všimaj si záhony upravené mulčovacou kôrou ... okrem iného aj tam rastú
afataga
mna na polievky moc neutiahnes, ale takuto mam rada, da sa aj z hlivy, uz som aj z rydzikov robila, vyzera super, chvalim zahustenie zemiakom, tieto huby nam raz vyrastli aj v zahrade, tusim som ich vtedy plnila, ked uz raz konecne prestane liat, vybehnem na obhliadku terenu, ci nejake nenajdem
sracz
Výborný recept, výborná huba, výborná polievka i výborná chuť. Mám rád polievky, držkové zvlášť a táto Tvoja, @gordonko bratku, ma oslovila taktiež. Hubárčim veľmi rád, ale naše hory som nevidel už vyše 12 rokov. Tunajší kupujú huby poväčšine iba umelo pestované. Smrže (morels), rastúce v prírode v rozmedzí marca a apríla, majú radi, no predávajú sa za naozaj nekresťanské ceny. Čerstvo nazbierané, okrem piesku, sú obľúbeným domovom všelijakej lezúcej i lietajúcej hávede, preto je ich dobre pred varením poriadne prepláchnuť v tečúcej vode, prípadne zopár minút ich v nej nechať odležať a "onô" sa dobrovoľne vysťahuje. Ale na to každý hubár príde, ako malý pes do brechania!
frezia
Mam rada vsetky polievky okrem kremovych. Smrze som este nenasla, tak pouzijem nejake ine a urobim tu polievku podla teba.
monty469
Smrze su skvele huby. Prave dnes sme mali z nich polievku. Tvoja vyzera tiez chutne




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia