Foto: luwinka
Na dnešok prišli na rad donuty, nakoľko som ich ešte nerobila. Tu je recept.
porcií
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
20 g (1/2 kocky) |
|
štipka |
|
30 g |
|
1 ks |
|
200 ml vlažné |
|
2 PL |
|
1 ČL (do kvásku) |
|
na vysmážanie |
|
Poleva: | |
|
|
|
|
Na vrch: | |
|
Postup
-
1
Najskôr ako prvé si urobíme kvások. Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme 1 čaj lyž. kryšt. cukru a medzi prsty múky. Zalejeme 1 dcl vlažným mliekom. Necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, vajce, maslo, soľ, kryšt. cukor, kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto , ktoré necháme odpočívať pod utierkou asi tak 35 minút.
- 2
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku.
- 3
Vyváľkame ho na 1 a 1/2 cm hrúbku a začneme z neho vykrajovať s väčším pohárom kolieska. Do každého kolieska vykrojíme do stredu menším pohárom koliesko, (ja som použila štamprlík) .
- 4
Takto spravíme všetky kolieska až minieme všetko cesto. Necháme ich ešte chvíľu nakysnúť.
- 5
Do hrnca dáme olej, ktorý musí byť horúci a začneme vysmážať z oboch strán.
- 6
Takto to má vyzerať.
- 7
Vysmažené kladieme na servítok, aby sa odsal prebytočný tuk.
- 8
Vyšlo mi 18 kusov donutov.
- 9
Necháme ich vychladnúť.
- 10
Pokiaľ sa chladia pripravíme si polevy. Citrónovú a čokoládovú a môžeme začať zdobiť. Sú výborné.
- 2
Diskusia k receptu