Slaný koláč
Slaný koláč

Domáci podplameník

cingit - fotkacingit, 4. novembra 2017
Domáci podplameník
Foto: cingit

Zakaždým si vychutnávam na vianočných trhoch podplameníky, a tak som sa rozhodla to skúsiť aj doma. Nie je síce pečený v peci, ale je Zobraziť celý popisZakaždým si vychutnávam na vianočných trhoch podplameníky, a tak som sa rozhodla to skúsiť aj doma. Nie je síce pečený v peci, ale je výborný. :)

4
porcie
60 minút
príprava
15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
200 ml
30 g
75 ml
1 PL
štipka
Navrch:
125 g
100 g




Postup

  1. 1

    Z teplej vody, štipky cukru a droždia si pripravíme kvások. Z múky, kvásku, oleja a soli vymiesime hladké cesto. Pridáme vodu podľa potreby. Cesto zakryjeme a necháme 30 - 60 minút kysnúť.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme zmes, ktorú dáme navrch. Zmiešame bryndzu a kyslú smotanu. Dochutíme soľou a kôprom podľa chuti. Zmes by nemala byť moc riedka, aby sa nezlievala z krajov. Nakrájame si jarnú cibuľku a slaninu alebo klobásku podľa toho, čo máte radi. My robíme pol na pol.

  3. 3

    Vyhrejeme si trúbu na 200 stupňov a dáme do nej vyhriať prázdny plech, aby bol podplameník zospodu chrumkavý. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a dáme si ho na papier na pečenie. Natrieme zmesou a nahusto naukladáme suroviny, ktoré sme si pripravili. Opatrne premiestnime na horúci plech.

  4. 4

    Pečieme cca 15 - 20 minút, podľa potreby, podľa trúby. Ja viem znížiť teplotu v polovici pečenia na 180 stupňov. Kraje môžeme potrieť pretlačeným cesnakom a vodou a soľou. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tiginko
hej dievča, kde takéto krásne podplamenníky ponúkajú na Vianočných trhoch? Hneď si tam naplánujem cestu...
haji
Podplameník jsem ještě nikdy neměla. Recept je zajímavý, foto přítažlivé a vůně... hmm Díky za receptík, jsi šikulka!
monty469
Podplamennik som este nepiekla, cize je najvyssi cas nieco s tym urobit. Vyzera to velmi lakavo
borgsteina13
Aj ja som ich 1x vyskusala na Vianocnych trhoch..uzasne..som rada,ze som nasla tento recept..urcite vyskusam. Vdaka
evanaaa
Dobré na zajedenie, len ja by som si z neho spravila dva - jeden s tými prvými troma surovinami + soľ, a
druhý zasa s ostatnými zvyšnými :)
1x belima
alenka25
@Afataga (5.11.2017 13:20) aj môj muž to tvrdil, ale niee...Cesto je hrubé, ak sa pečie podplameník v originál peci, tak na špeciálnom dreve a to nemá potom s pizzou nič, len oku to tak pripadá
hela17
Správne, myslím, že pizza má korene u nás :-)
u nás ide aj upečené cesto bez oblohy a potreté olejom a roztlačeným cesnakom