Slaný koláč
Slaný koláč

Domáci podplameník

cingit - fotkacingit, 4. novembra 2017
Domáci podplameník
Foto: cingit

Zakaždým si vychutnávam na vianočných trhoch podplameníky, a tak som sa rozhodla to skúsiť aj doma. Nie je síce pečený v peci, ale je výborný. :)

4
porcie
60 minút
príprava
15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
200 ml
30 g
75 ml
1 PL
štipka
Navrch:
125 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z teplej vody, štipky cukru a droždia si pripravíme kvások. Z múky, kvásku, oleja a soli vymiesime hladké cesto. Pridáme vodu podľa potreby. Cesto zakryjeme a necháme 30 - 60 minút kysnúť.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme zmes, ktorú dáme navrch. Zmiešame bryndzu a kyslú smotanu. Dochutíme soľou a kôprom podľa chuti. Zmes by nemala byť moc riedka, aby sa nezlievala z krajov. Nakrájame si jarnú cibuľku a slaninu alebo klobásku podľa toho, čo máte radi. My robíme pol na pol.

  3. 3

    Vyhrejeme si trúbu na 200 stupňov a dáme do nej vyhriať prázdny plech, aby bol podplameník zospodu chrumkavý. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a dáme si ho na papier na pečenie. Natrieme zmesou a nahusto naukladáme suroviny, ktoré sme si pripravili. Opatrne premiestnime na horúci plech.

  4. 4

    Pečieme cca 15 - 20 minút, podľa potreby, podľa trúby. Ja viem znížiť teplotu v polovici pečenia na 180 stupňov. Kraje môžeme potrieť pretlačeným cesnakom a vodou a soľou. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Podplameník jsem ještě nikdy neměla. Recept je zajímavý, foto přítažlivé a vůně... hmm Díky za receptík, jsi šikulka!
@Afataga (5.11.2017 13:20) aj môj muž to tvrdil, ale niee...Cesto je hrubé, ak sa pečie podplameník v originál peci, tak na špeciálnom dreve a to nemá potom s pizzou nič, len oku to tak pripadá
Správne, myslím, že pizza má korene u nás :-)
u nás ide aj upečené cesto bez oblohy a potreté olejom a roztlačeným cesnakom


Pridaj komentár k receptu: