Foto: majkiki
Vynikajúci domáci kebab, v chrumkavom domácom pita chlebe. Viac slov ani nebude treba :)
porcií
príprava
na 230 °C
Suroviny
350 g |
|
6 PL |
|
1/2 kocky |
|
250 ml |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
500 g |
|
od oka |
|
od oka |
|
|
|
|
|
(alebo ľadový šalát) |
|
|
|
(alebo jogurt) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Ako prvý a najdôležitejší bod, je nakrájanie a napácovanie mäska. Kuracie prsia krájame na tenké plátky, nie príliš veľké, menšie kúsky sú v kebabe lepšie. Nakrájané mäsko zmiešame s rozlačeným cesnakom ( dva stúčiky ), gyros korením - sypeme od oka (nešetríme) a soľou. Korenie nie je veľmi slané takže soľ nutne treba. Všetko v miske zalejeme olejom tak aby bola väčšina mäska v oleji a premiešame. Necháme odpočívať najlepšie niekoľko hodín nech sa mäsko v páci ,,užerie,, no keď sme hladní a nedočkaví, možeme s ním pracovať ihneď :).
- 2
Za ten čas, čo sa nám mäsko užiera si pripravíme domáce pita chleby. Z vlažnej vody, cukru a droždia si zarobíme kvások. V mise zmiešame všetky ostatné suroviny - múku, soľ, olej, prilejeme kvások a poriadne vymiesime. Vznikne nám hladké cestíčko s ktorým sa fantasticky pracuje. Ihneď rozdelíme na 5 rovnakých guliek, ktoré vaľkáme do kruhu so šírkou tak na pol centimetra. Necháme na doske odpočívať a kysnúť 15 - 20 minút. Potom chlebíky pečieme v rúre na 230 stupňoch, na vymazanom papieri na pečenie, takých 13 minút. Čas si odsledujte, ak ho prepísknete, pity síce nezhoria ale budú sa lámať a nebudete ich vedieť rozkrajovať. Prikladám fotku tých mojich :).
- 3
Počas pečenia chlebíkov si nakrájame zeleninku, akú kto má, ja som mala čínsku kapustu, paradajky, uhorku a akurát som si spomenula, že som do kebabu zabudla dať cibuľu, tá nesmie chýbať, čo už :). Keď máme zeleninu hotovú, využijeme pomocné ruky môjho chlapa, ktorý pripravil domáci cesnakový dresing. Kyslú smotanu zmiešame s čiernym korením, pretlačeným cesnakom a so soľou. Všetko dochutíme podľa seba, ako kto má rád :).
- 4
Ako posledný bod pridávam opekanie mäska. Odležané, ,,užraté,, mäsko dáme na panvicu a opekáme až pokým nebude mäsko mäkké. Už na panvici mäsko skontrolujeme, ak nie je dostatočne slané, dosolíme.
- 5
Na záver pita chlebíky narežeme, pokvapkáme výpekom z mäska, a naplníme najprv mäskom, potom dressing, zeleninka, znovu mäsko a dressing. A už len dobrú chuť :).
- 2
Diskusia k receptu