Domáci chlieb
Domáci chlieb

Domáci chlieb s prefermentom fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 16. marca 2023
Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept)
Foto: kimlo

Keďže si už dlhšiu pečiem kváskový chlieb alebo pečivo, lákajú ma nové recepty a chute, tentoraz som vyskúšal domáci chlieb s použitím minimálneho množstva Zobraziť celý popisKeďže si už dlhšiu pečiem kváskový chlieb alebo pečivo, lákajú ma nové recepty a chute, tentoraz som vyskúšal domáci chlieb s použitím minimálneho množstva droždia, a tzv. starého cesta „ pâte fermentée“. Tento postup zvýrazní chlebu jeho vôňu a chuť, a čo som ocenil najviac je, že aj po niekoľkých dňoch je chlieb stále takmer ako čerstvý, mäkký, voňavý a veľmi chutný.
Zdroj: internet

Suroviny

Preferment (staré cesto):
200 g (alebo T650)
130 g
2 g čerstvé
štipka
Cesto:
350 g (alebo T650)
50 g
310 g
1 PL (8 %)
3 g čerstvé
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Deň vopred pripravíme preferment, vo vode rozmiešame droždie, pridáme múku, soľ, a vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť asi 1 hodinu. Potom ho ešte premiesime a v miske uložíme do chladničky.

    Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň cesto vyberieme a necháme zohriať pri izbovej teplote.

    Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske zarobíme cesto na chlieb, vo vode rozmiešame droždie, pridáme obidve preosiate múky, soľ a rascu. Vymiesime cesto, do ktorého postupne po kúskoch pridávame cesto prefermentu.

    Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto je dosť hydratované, mierne lepivé, ale dá sa s ním dobre pracovať.

    Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme ho do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť ďalšie 2 hodiny, každých 40 minút ho poprekladáme a uložíme zo strany spojov dolu.

    Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a posledný krát poprekladáme.

    Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vytvarujeme bochník a vložíme do ošatky, kde ho necháme ešte nakysnúť asi 1 hodinu. Dovtedy si rozohrejeme rúru na 250 °C, na spodnú priečku dáme plech, na ktorom budeme piecť, pod ním plytký plech s vodou. Po nahriatí plech opatrne vyberieme a chlieb naň vyklopíme z ošatky. Postriekame vodou, narežeme žiletkou a čo najrýchlejšie vložíme do rúry. Pečieme 20 minút pri 250 °C, potom teplotu znížime na 220 °C a dopečieme asi 30 minút do chrumkava.

    Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení vyberieme na mriežku, postriekame vodou a zakryjeme čistou vlhkou utierkou, necháme vychladnúť.

    Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chlieb je aj po niekoľkých dňoch mäkký a veľmi chutný.

    Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

terinka55
Parádny chlebík si upiekol. Krásny, voňavý. O chuti nepochybujem. Moja stará mama kedysi tiež “zoškrabovali” cesto z koryta. To nechali usušiť a potom pokračovali podobne ako Ty. Tá neskutočná vôňa. Pec bola vonku. A chlieb aj týždeň čerstvý. Ďakujem Ti pekne za pripomenutie. Si šikovný 👍
chemik
@sobon (16.3.2023 16:13)
Na to vaše úsloví musím reagovat
Kimla uznávám, protože kromě masové kreativity dokáže sáhnout i do lepivého těsta na "boží dar". Já zůstávám nanejvýš u knedlíků, i když celý život vařím, což se u chemika předpokládá. A dceři jsem říkával od mala, aby se naučila ode mne vařit aspoň tu klasiku nebo to zase odskáče nějaký nevinný mužský :-)). Dobrých rad nedbala, je z ní profesorka, živí se italskými rychlovkami a na klasiku moc ráda přijde o víkendu k tatínkovi.
sracz
Naozaj chutný chlebík, vážený @Kimlo kamarát. Preferment u mňa vyvoláva slastné spomienky na dávno odišlé detsvo, kedy som túto technológiu odkukal od mojej úžasnej babičky lady Ann (dávnejšie som uverejnil rcp na "Chlebík s tzv. čepetom") a semo_tamo si ju zopakujem aj tu na 3. poschodí. Blahoželám ku krásnemu chutnému "dielu" a ďakujem za "nakopnutie" i spomienky.
kimlo
@sobon (16.3.2023 16:13)
Ďakujem, aj keď to s tou ženou nie je až tak, každý chlap ju potrebuje a je jedno či vie variť alebo nie. Žena ovláda iné domáce práce a je pre chlapa ako taký vzácny klenot ktorý ho reprezentuje. :-)
kimlo
@gordonko (16.3.2023 19:10)
Ďakujem, áno je tam tak málo kvasníc, len to chce trocha viac času na cesto. Robil som tak už aj pizzu kde išli na 1kg múky len 3g, bola neskutočne dobrá, odvtedy už inú ani nerobím.
farbuska
Chlebík vyzerá úžasne! Dobrý chlieb mi stačí práve tak, ako na tvojej fotografii: len krajec natretý maslom (alebo dobrou domácou masťou) a zopár zrniek soli. V sezóne môže byť k tomu trocha čerstvej na poli a na slnku dozretej zeleniny: paprika, paradajky, reďkovka, ...
Krása!
kimlo
@farbuska (17.3.2023 08:14)

Aj ja som si ho obľúbil, zajtra ho idem robiť zase, tentoraz som zvýšil suroviny o 1/3, tak by mal byt väčší, lebo tento sa rýchlo minul.
olinecka
@kimlo , no tak ja ťa veľmi obdivujem varenie, pečenie no nemám čo dodať a ten chlebík.... Paráda.
1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia