Domáci chlieb
Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Keďže si už dlhšiu pečiem kváskový chlieb alebo pečivo, lákajú ma nové recepty a chute, tentoraz som vyskúšal domáci chlieb s
použitím minimálneho množstva droždia, a tzv. starého cesta „ pâte fermentée“.* Tento postup zvýrazní chlebu jeho vôňu a chuť,
a čo som ocenil najviac je, že aj po niekoľkých dňoch je chlieb stále takmer ako čerstvý, mäkký, voňavý a veľmi chutný.
Postup
- Deň vopred pripravíme preferment, vo vode rozmiešame
droždie, pridáme múku, soľ, a vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť asi 1 hodinu. Potom ho ešte premiesime a v miske uložíme do chladničky.
- Na druhý deň cesto vyberieme a necháme zohriať pri izbovej teplote.
- V miske zarobíme cesto na chlieb, vo vode rozmiešame droždie, pridáme obidve preosiate múky, soľ a rascu. Vymiesime cesto, do ktorého postupne po kúskoch pridávame cesto prefermentu.
- Cesto je dosť hydratované, mierne lepivé, ale dá sa s ním dobre pracovať.
- Dáme ho do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť ďalšie 2 hodiny, každých 40 minút ho poprekladáme a uložíme zo strany spojov dolu.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a posledný krát poprekladáme.
- Vytvarujeme bochník a vložíme do ošatky, kde ho necháme ešte nakysnúť asi 1 hodinu. Dovtedy si rozohrejeme rúru na 250 °C, na spodnú priečku dáme plech, na ktorom budeme piecť, pod ním plytký plech s vodou. Po nahriatí plech opatrne vyberieme a chlieb naň vyklopíme z ošatky. Postriekame vodou, narežeme žiletkou a čo najrýchlejšie vložíme do rúry. Pečieme 20 minút pri 250 °C, potom teplotu znížime na 220 °C a dopečieme asi 30 minút do chrumkava.
- Po upečení vyberieme na mriežku, postriekame vodou a zakryjeme čistou vlhkou utierkou, necháme vychladnúť.
- Chlieb je aj po niekoľkých dňoch mäkký a veľmi chutný.