Domáci chlieb

Domáci chlieb s prefermentom (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Keďže si už dlhšiu pečiem kváskový chlieb alebo pečivo, lákajú ma nové recepty a chute, tentoraz som vyskúšal domáci chlieb s použitím minimálneho množstva droždia, a tzv. starého cesta „ pâte fermentée“.* Tento postup zvýrazní chlebu jeho vôňu a chuť, a čo som ocenil najviac je, že aj po niekoľkých dňoch je chlieb stále takmer ako čerstvý, mäkký, voňavý a veľmi chutný.

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred pripravíme preferment, vo vode rozmiešame droždie, pridáme múku, soľ, a vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť asi 1 hodinu. Potom ho ešte premiesime a v miske uložíme do chladničky.
  2. Na druhý deň cesto vyberieme a necháme zohriať pri izbovej teplote.
  3. V miske zarobíme cesto na chlieb, vo vode rozmiešame droždie, pridáme obidve preosiate múky, soľ a rascu. Vymiesime cesto, do ktorého postupne po kúskoch pridávame cesto prefermentu.
  4. Cesto je dosť hydratované, mierne lepivé, ale dá sa s ním dobre pracovať.
  5. Dáme ho do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť ďalšie 2 hodiny, každých 40 minút ho poprekladáme a uložíme zo strany spojov dolu.
  6. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a posledný krát poprekladáme.
  7. Vytvarujeme bochník a vložíme do ošatky, kde ho necháme ešte nakysnúť asi 1 hodinu. Dovtedy si rozohrejeme rúru na 250 °C, na spodnú priečku dáme plech, na ktorom budeme piecť, pod ním plytký plech s vodou. Po nahriatí plech opatrne vyberieme a chlieb naň vyklopíme z ošatky. Postriekame vodou, narežeme žiletkou a čo najrýchlejšie vložíme do rúry. Pečieme 20 minút pri 250 °C, potom teplotu znížime na 220 °C a dopečieme asi 30 minút do chrumkava.
  8. Po upečení vyberieme na mriežku, postriekame vodou a zakryjeme čistou vlhkou utierkou, necháme vychladnúť.
  9. Chlieb je aj po niekoľkých dňoch mäkký a veľmi chutný.