Domáce žemličky fotorecept
Dcéra za babkou došla a do pečenia sa chytila. Chytil som foťák a trochu s ním zavadzal. Oplatilo sa...
Zdroj: Viac fotografií z postupu nájdete TU
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
300 ml |
|
140 ml |
|
2 ČL |
|
1 kocka |
|
1,5 ČL (do kvásku) |
|
|
|
|
|
1 ks |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Z kocky droždia, 1,5 ČL cukru a vody - vraj od mlieka sú žemličky tvrdšie - necháme vzísť kvások. Do preosiatej hladkej múky zamiešame 2 ČL soli, prilejeme kvások, 140 ml oleja a 300 ml vody. Cesto vymiešame a pod utierkou necháme 1 hodinku nakysnúť.
-
2
Vykysnuté cesto trochu prepracujeme a rukami poroztláčame na hrúbku asi 3 cm - valčekom vraj nie, lebo by žemličky pekne nenarástli.
-
3
Hrnčekom povykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný pečiacim papierom a necháme 20 min nakysnúť.
-
4
Keď nám bochníčky nakysli, čepeľou dlhého noža postláčame do krížika, ponatierame rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a rascou (alebo čím chcete) a dáme do vyhriatej rúry na 180 °C + teplovzduch a pečieme na 20 - 25 minút.
-
5
Z tohto množstva by malo byť 24 žemlí + ja som si urobil jednu pletenku cez celý plech.
-
6
Viac podrobnejší fotopostup nájdete na https://www.facebook.com/media/set/?vanity=tomas.marny.75436&set=a.1762646947220173. DOBRÚ CHUŤ
Tiež domáce pečivo:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Diskusia k receptu