Domáce pečivo
Domáce pečivo

Domáce žemličky fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 26. novembra 2020
Domáce žemličky (fotorecept)
Foto: gordonko

Dcéra za babkou došla a do pečenia sa chytila. Chytil som foťák a trochu s ním zavadzal. Oplatilo sa...
Zdroj: Viac fotografií z postupu nájdete TU

24
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
300 ml
140 ml
2 ČL
1 kocka
1,5 ČL (do kvásku)
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z kocky droždia, 1,5 ČL cukru a vody - vraj od mlieka sú žemličky tvrdšie - necháme vzísť kvások. Do preosiatej hladkej múky zamiešame 2 ČL soli, prilejeme kvások, 140 ml oleja a 300 ml vody. Cesto vymiešame a pod utierkou necháme 1 hodinku nakysnúť.

    Domáce žemličky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto trochu prepracujeme a rukami poroztláčame na hrúbku asi 3 cm - valčekom vraj nie, lebo by žemličky pekne nenarástli.

    Domáce žemličky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hrnčekom povykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný pečiacim papierom a necháme 20 min nakysnúť.

    Domáce žemličky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď nám bochníčky nakysli, čepeľou dlhého noža postláčame do krížika, ponatierame rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a rascou (alebo čím chcete) a dáme do vyhriatej rúry na 180 °C + teplovzduch a pečieme na 20 - 25 minút.

    Domáce žemličky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z tohto množstva by malo byť 24 žemlí + ja som si urobil jednu pletenku cez celý plech.

    Domáce žemličky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Viac podrobnejší fotopostup nájdete na https://www.facebook.com/media/set/?vanity=tomas.marny.75436&set=a.1762646947220173. DOBRÚ CHUŤ

Diskusia k receptu


Jeden komentár