Domáce pečivo
Domáce žemličky (fotorecept)
Autor receptu: gordonko
Dcéra za babkou došla a do pečenia sa chytila. Chytil som foťák a trochu s ním zavadzal. Oplatilo sa...
24 porcií |
90 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Z kocky droždia, 1,5 ČL cukru a vody - vraj od mlieka sú žemličky tvrdšie - necháme vzísť kvások. Do preosiatej hladkej múky zamiešame 2 ČL soli, prilejeme kvások, 140 ml oleja a 300 ml vody. Cesto vymiešame a pod utierkou necháme 1 hodinku nakysnúť.
- Vykysnuté cesto trochu prepracujeme a rukami poroztláčame na hrúbku asi 3 cm - valčekom vraj nie, lebo by žemličky pekne nenarástli.
- Hrnčekom povykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný pečiacim papierom a necháme 20 min nakysnúť.
- Keď nám bochníčky nakysli, čepeľou dlhého noža postláčame do krížika, ponatierame rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a rascou (alebo čím chcete) a dáme do vyhriatej rúry na 180 °C + teplovzduch a pečieme na 20 - 25 minút.
- Z tohto množstva by malo byť 24 žemlí + ja som si urobil jednu pletenku cez celý plech.
- Viac podrobnejší fotopostup nájdete na https://www.facebook.com/media/set/?vanity=tomas.marny.75436&set=a.1762646947220173. DOBRÚ CHUŤ