Domáce pečivo

Domáce žemličky (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Dcéra za babkou došla a do pečenia sa chytila. Chytil som foťák a trochu s ním zavadzal. Oplatilo sa...

24
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z kocky droždia, 1,5 ČL cukru a vody - vraj od mlieka sú žemličky tvrdšie - necháme vzísť kvások. Do preosiatej hladkej múky zamiešame 2 ČL soli, prilejeme kvások, 140 ml oleja a 300 ml vody. Cesto vymiešame a pod utierkou necháme 1 hodinku nakysnúť.
  2. Vykysnuté cesto trochu prepracujeme a rukami poroztláčame na hrúbku asi 3 cm - valčekom vraj nie, lebo by žemličky pekne nenarástli.
  3. Hrnčekom povykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný pečiacim papierom a necháme 20 min nakysnúť.
  4. Keď nám bochníčky nakysli, čepeľou dlhého noža postláčame do krížika, ponatierame rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a rascou (alebo čím chcete) a dáme do vyhriatej rúry na 180 °C + teplovzduch a pečieme na 20 - 25 minút.
  5. Z tohto množstva by malo byť 24 žemlí + ja som si urobil jednu pletenku cez celý plech.
  6. Viac podrobnejší fotopostup nájdete na https://www.facebook.com/media/set/?vanity=tomas.marny.75436&set=a.1762646947220173. DOBRÚ CHUŤ