Domáca treska

zlota1 - bez fotkyzlota1, 9. januára 2016
Domáca treska
Foto: zlota1

Žijem v zahraničí a moja milovaná treska mi veľmi chýba.Preto som dlho hľadala dobrý recept,a tento je ozaj super,preto sa Vami oň chcem podeliť,aby ste aj vy mohli doma urobiť tresku exkluziv bez chemie a sóje,ktorá chutí ozaj skvelo.

1440 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 - 600 g (treskovitých rýb)
1 ks
1 - 2 ks
2 - 3 PL
1 fľ.
1 kelímok
2 - 3 PL
Na nálev:
1500 ml
150 ml
3 - 4 ks
6 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si najskôr nálev,do hrnca dáme vodu,prilejeme ocot,pridáme korenie a bobkový list,varíme samostatne aspon 5 minút.Po tomto čase pridáme rozmrazené rybie filety,ja som robila z tresky tmavej,kúpila som v Lidli.Rybu varíme v náleve 15 minút.

  2. 2

    Do druhého menšieho hrnčeka si nachystáme očistenú mrkvu,buď dve menšie,alebo jednu veľkú,povaríme v osolenej vode od bodu varu 4 minúty.Necháme spolu s rybou vychladnúť.

  3. 3

    Rybu rotlačíme vydliškou,alebo rozmixujeme,ako sa Vám lepšie pozdáva.Treba dávať pozor na možný obsah kostí vo filetoch.K zmixovanej rybe pridáme nastrúhanú uvarenú mrkvu,nadrobno a najemno nakrájanú cibuľu,horčicu 2-3 PL,treba potom ochutnať,kyslosť si môžte takto zregulovať sami,jeden biely jogurt a majonézu,množstvo je tiež na Vás,dá sa regulovať podľa toho,akú hustú chcete tresku mať,jogurt možte samozrejme vynechať,ja si ho tam dávam kôli šetreniu žlčníka,je to trochu odľahčené.Dochutíme čiernym korením a soľou podľa chuti,a celú zmes ešte obohatíme 2-3 PL octu,tiež je na Vás koľko,ja som dala 3PL.


  4. 4

    A teraz to najťažšie..Tresku odložíme na 24 hod do chladničky odpočívať,je to to najťažšie ze celého receptu,vydržať!!Chute sa ale spola a bude lepšia ako z obchodu!!Dobrú chuť Vám želám.

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Na prvý pohľad som nechápala, ako ju môžeš mať takú peknú bielu. Odpoveď som našla v úvode receptu. Žiješ v zahraničí.
Kedysi som robievala tento šalát často. Teraz už vôbec nie. Namiesto krásneho bieleho filé z pravej tresky, ktoré sa tu už nikde kúpiť nedá, sa predáva čosi označené ako aljašská treska. Je to sivé a rybinou smrdí na kilometer. Pre mňa nejedlé, takže aj mne chýba treska, hoci som sa nikam nevysťahovala....
@afataga , ja sa v rybách nevyznám (okrem šalátu z tresky a kyslých ruských sardiniek ich ani nejem). Vôbec by som nevedela posúdiť, aký čerstvý filet by nahradil to mrazené biele filé, z ktorého som šalát robievala. v Kauflande kupujeme len čerstvého lososa, ale toho vyberá manžel, pre mňa je to terra inkognita.
Ja robím tresku podľa Kimla,ale používam zostatky z kapra,keď filetujem,okolo kostí zostane dosť mäsa,je to výborné,u nás chutí všetkým.
Máme tiež radi tresku, pripravujem ju podobne, ale rybu(najlepšie kocky filé) nevarím len ich jemne opražím na troške masla, oni zbelejú. Pridám len tatarskú omáčku, mrkvu a cibuľku surovú a miesto octu vyžmýkam citrón. Dochutím soľou a korením.
milujem tresku v majoneze, ani u nas v Cechach sa neda zohnat, obcas sa da kupit v Globusu, ale ta mi vobec nechuti, nie je to slovensky vyrobok a je bez chuti, tak si robim doma podla @kimla , ta je vynikajuca, vrelo doporucujem:)
Mila Zlota1,patri Ti moje obrovske DAKUJEM za fantasticku tresku,ktora od jeho dokoncenia vydrzala do zjedenia iba 20 minut.Do 24 hodin by ju bolo treba urobit viac krat.Varechaci vyskusajte,lepsia ako kupovana.
@Sovka62 (10.1.2016 08:35)

da sa kupit aj prava treska na SK, biele filety, v lidli napr., ale musis pozerat aby tam nebolo pisane Aljašská, lebo ta aljašská je len lacna nahrazka pravej. pri pravej musis pocitat s vyssou cenou.

Pridaj komentár k receptu: