Treska v majonéze Kimlo

Treska v majonéze Kimlo
Foto: kimlo
kimloKimlo, recept pridal: 2. februára 2010 14:38Ďalšie jeho recepty

Milujem tresku v majonéze. Ale tú pravú, čo sa predávala ešte za totality, máloktorá z tých čo sa dnes predávajú sa jej vyrovná. Po mnohých pokusoch s rôznymi receptami som si našiel ten "môj". Vyskúšajte...

Suroviny

6
porcií
40
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Tresku rozmrazíme a vložíme do 3 litrov vriacej vody s 250ml octu, soľou, bobkovým listom, celým čiernym korením a mrkvou. Varíme 15-20 minút, vyberieme spolu s mrkvou, necháme odkvapkať a vychladnúť. Potom vidličkou tresku roztlačíme na jemné kúsky, poprípade posekáme nožom.

2

Pridáme mleté korenie, horčicu, nastrúhané uhorky a mrkvu, a pridáme šťavu z uhoriek. Cibuľu nakrájame najemno, rozmixujeme ponorným mixérom na kašu a pridáme k treske. Nakoniec pridáme majolky a dobre premiešame.

3

Dochutíme zvyškom octu, vegetou a šťavou z uhoriek. Dáme odstáť do chladničky aspoň na 12 hodín. Podávame s čerstvými rožkami.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 21 ľudí (4,8 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jurajd, 4. februára 2010 o 06:50
    Dlho som hladal takýto recept. Hneď ho idem urobiť. Vďaka za inšpiráciu.


  • kaval, 6. februára 2010 o 17:31
    Som zvedavý,skúsim to urobiť,v mrazáku mám este nejakú nórsku tresku,vlasnoručne ulovenú.Už som skúšal občas nejaký šalát,vždy sa podarí iný,môžem skúsiť aj tento.Ďakujem.


  • bozulka, 5. marca 2010 o 14:02
    Je to dobrý recept,ja robím podobný z vážských rýb,keď syn rybárčil a doniesol kýbel rýb tak sme vymýšlali čo s nimi.Bohužial teraz je to veľmi zlé lebo ryby z Váhu niekam odplávali.
    Porovnám a uvidím.Ale určite bude dobrý.


  • cukrarka, 10. apríla 2010 o 19:49
    už som so robila podľa tvojho receptu, bol super... urobím znovu...


  • 2010, 26. apríla 2010 o 00:10
    Kimlo,
    Dik uz som pridal ,chodim tak raz do tyzdna na trh s rybami.
    Nikdy neviem co dobre a lacne tam bude.
    Vyskusam
    dik


  • stihacka, 26. apríla 2010 o 07:52
    No tresku mam velmi rada aj ja ( ani si uz nepamatam tu chut pravej tresky z obchodu ), a kedze mam doma rybarov a salmony su velmi zdrave (tie z Pacifiku ) robim ju takto : salmona ( Koho alebo Chum ) uvarim s bobkovym listom a celym ciernym korenim , solou do makka. Necham vychladnut a oberiem maso od kosti, dam do misky a zalejem asi 2,5 dcl octa a nakrajam na kolieska 1 velku cibulu, necham v chladnicke 24 h. Potom rybu povytlacam od octa, vyberiem cibulu, zmiesam s majonezou, pridam c. korenie mlete, trosku mlieka, niekedy trosku tej octovej cibule nakrajanej najemno a tada- treska je hotova. Je to velmi syte jedlo a hlavne zdrave. Kazdy , kto bol u nas na navsteve zo Slovenska si ju pochvaloval a hlavne bola z domacich produktov.


  • frezia68, 26. apríla 2010 o 20:15
    Kimlo,ďakujem za recept-tento iste vyskúšam :-))


  • adulka123, 3. januára 2011 o 19:56
    velmi dobra uz sme ju viac krat skusali.vdaka za recept


  • lair, 1. februára 2011 o 14:39
    Ja robím veľmi podobne tresku doma, keď som bol viackrát na Sk za posledné roky, veru je problém nájsť tresku v majonéze v obchodoch, ktorá má dobrú chuť. Ale kedže som nútený v Anglicku si robiť tresku doma sám ( pripadne manželka urobí) , tak vždy jem veľmi dobrú tresku. Nikdy som neskúšal použiť sladkovodné ryby ale myslím si, že to nemôže mať tú istú chuť ako z treskovitých rýb.


  • erika123, 17. septembra 2011 o 09:23
    bože Kimlo!!!
    tak toto je treska!
    pomoooc sa jej neviem"dožrať"je výbornááá !
    vyskušala som už veľa receptov na tresku,vsade niečo chýbalo,táto je mnáááám ,pritom tak jednoduchá
    DAKUJEM
    uložila som si ju ako treska Kimlo aj na inu stránku,ak to neva,
    ešte som sa obávala,že ježiši jak je toho vela,čo s tým..a veru sa po nej len tak zaprášilo ,Díky


  • altyn, 14. novembra 2011 o 19:03
    @Kimlo dík!!! Urobil som síce iba z malej dávky, no aj tak je fantastická!!!!! :-)))


  • thedrunkchef, 25. februára 2012 o 17:52
    máš pravdu, že dnes zohnať dobrú tresku v majonéze je ťažšie ako zohnať kilo plutónia a tak tento recept určite vyskúšam...


  • treska1, 22. apríla 2012 o 21:59
    nerozplivajte sa vsetci z jedneho receptu, ale skuste ich viacej a nad kazdym sa asi budete vsetci blbo rozplivat, lebo kazdy dalsi recept bude lepsi! skuste si vyrobyt nejaky vlastny, ten bude najlepsi!!!


  • frauakbari, 22. apríla 2012 o 22:32
    @treska ,pozerám tvoj prázdny profil...nože pridaj nejaký recept,nech máme možnosť vyskúšať a blbo sa rozplývať aj nad tým tvojím ...


  • hanach, 29. júna 2012 o 14:39
    manžel tiež robí, takže sme si pripomenuli. Vďaka ideme urobiť. Ukladám aj tento receptík.


  • ebaka, 15. augusta 2012 o 21:52
    supééééééér,toto som hľadala,to je treska


  • jerica, 17. septembra 2012 o 11:01
    @kimlo nesiem výbornú správu : dnes som raňajkovala tresku ktorú som včera dostala od rodinnej priateľky,boli sme na návšteve a samozrejme , k obedu sme mali okrem iného aj opečenú rybu , ktorú priateľom priniesol ich syn z rybačky v Nórsku,milujem ryby a ako tak si vychutnávam s pôžitkom vynikajúco pripravenú opečenú tresku , v tom mi priateľka povie , ja mám aj výbornú @kimlo tresku , v tom aj jej manžel zakontroval-zahlásil "vynikajúca kimlo treska" toľko chváli si dostal k tvojmu receptu , potešila ma , dostala som kelímok a tak som to zdokumentovala, aby som aj tebe pohladila pierko pýchy:-) cha :-) ale to nebolo všetko , pri kávičke sme si pochutnávali na štrúdle , samozrejme od @sovka , tiež perfektnéé:-).
    Priatelia si nevedia vynachváliť našu varechu ,ale len ako skúšajúci a inšpirujúci k vareniu:-)tu je foto u mňa @kimlo treska:







  • kimlo, 17. septembra 2012 o 12:07
    Ďakujem za pochvalu, som rád že chutila :-)


  • erikao, 17. septembra 2012 o 20:25
    ... je fakt dobrá, prečítala som a utekala kúpiť filety... len jedna poznámka... kúpila som majolenku 315g, je to dobré, ale má tam byť viac, myslím si... loviac v spomienkach a hľadiac na obrázky...


  • erikao, 17. septembra 2012 o 20:26
    ... hej, a konečne viem od čoho bol ten nemiznúci pach v školskom bufete (kým sa to varí v tej octovej vode)...


  • bambu, 21. septembra 2012 o 06:19
    Vstko pekne, ale kde zoberiem 2 kusy majolenka, ked som v Langley, BC, Canada a neviem cim ju mam nahradit a ake mnozstvo. Tebe je lahko napises horcica, ale aky druh? Ja ich mam v Canade a USA niekolko druhov. Moze mi niekto pomoct???????? Ten kto chodil na tresku do Ryby v Bratislave tak ma pochopi. Help.


  • kimlo, 21. septembra 2012 o 06:54
    Chodieval som do Ryby v Bratislave na Vajnorskú, ked som tam bol v 80.roku na vojne. Tá v tom priesvitnom kelímku bola najlepšia... majolenku nahradíš nejakou dobrou majonézou, ktorá ej chuťovo a vzhľadom najviac podobná tej našej, a horčica je obyčajná plnotučná, bez príchutí...


  • bambu, 22. septembra 2012 o 19:10
    Ja to skusim, ale je to na tvoje riziko, Dakujem


  • cistinka, 24. septembra 2012 o 19:25
    Toto je najlepšia treska na svete! Ďakujem, ďakujem, ďakujem.....eném plesklo!


  • michsamant, 24. septembra 2012 o 20:27
    Kurnik sopa, ked ja tie oharky zavarane nemam, ani nezezenem :( aj ja scem tresku.


  • babinka, 25. septembra 2012 o 06:07
    @michsamant - urob si namiesto uhoriek nakladane cuketky, nie je to celkom to iste, ale- v treske sa to nebude dat poznat, aj inde (spanielske vtaciky, do omacok..) sa daju pouzit, ak mas nakladac slovensky, tak ten ti to dochuti, ak nemas - ocot, cukor, sol, CK cele,horcic.semeno, nove korenie, bobkovy list (to len tak z hlavy) uz som skusala aj s nejakou zmesou mexickou, bez chem.latok, len to bolo velmi aromaticke na nas vkus


  • michsamant, 25. septembra 2012 o 06:32
    @babinka prosim ta a nevlozis na to podrobny recept zvlast, aby som si ho mohla ulozit?


  • bambu, 29. septembra 2012 o 04:14
    Kto pomoze? Urobil som presne podla receptu "Tekuty maglajz" teda "Tresku v majoneze" ale potrebujem asi pomoc. Viem urobit pecovu pastiku, napiect rozky, klobasy, calamadu......ale tresku som zatial nevyrobil.


  • kimlo, 30. septembra 2012 o 08:15
    Najprv treba zistit z coho je to tekute...ci z ryby, cibule, uhoriek, alebo bola prilis tekuta majoneza.. tiez pouzivam Hellmann´s, ale nasu europsku.


  • jerica, 30. septembra 2012 o 22:48
    @kimlo , napíšem (pre @bambu ) od priateľky skúsenosť, dodržiava presne udávané množstvá suroviny,nikdy neimprovizuje,tá tvoja @kimlo treska, nemala chybu!!foto čo som pridala je toho dôkaz:-)


  • bambu, 1. októbra 2012 o 04:01
    Neimprovizujem, strikne dodrzujem vsetko podla receptu, vazim a meriam kazdu surovinu....................... a prisaham tresku som mal vzdy rad, ale treska to nie je!!! ( Priatelka zije na Slovensku? )


  • kimlo, 2. októbra 2012 o 07:05
    Asi nekde udelali soudruzi z NDR chybu...


  • fridecanka, 16. novembra 2012 o 11:13
    Kimlo dakujem za receptik určite vyskušam,tresku zbožnujem,pametate si ako ju predavali z maleho dreveneho sudku len tak do papiera s rožkom aj ten papier som olizovala.V čechách som skusila tresku v supermarkete Albert patri mezi najlepšie v dnešnej dobe.


  • elaia, 17. novembra 2012 o 08:50
    Chcela by som vyskusat tresku,ale neviem aku rybu kupit..byvam v Espana,takze ryb je tu neurekom...poradte rybu ktora bude podobna chutovo...


  • lusinkab, 17. novembra 2012 o 09:53
    @elaia ja som v UK pouzivala Cod (co je vlastne treska),no a v espana tusim je to bacalao,aspon co som obrazky porovnavala :-)


  • kuchto, 24. novembra 2012 o 21:58
    Dakujeme za posun v gastronomii toto sme potrebovali ako sol.


  • bambu, 13. januára 2013 o 20:28
    Kimlo, konecne som nasiel tu spravnu majonezu ( v Canade to musi byt Helmans, ale Olive oil ) a urobil som tresku a neuveris chutila ako treska v majoneze ako niekedy v Bratislave. Vdaka Richard


  • renka73, 23. januára 2013 o 11:43
    Spravila som tresku podła Teba a musím povedať,že som našla to čo som dlho hładala.Je výborná.Tvojho receptu sa držím ako kliešť a už aj maminke som dala recept :))) mooooc ďakujem :)


  • kimlo, 23. januára 2013 o 12:02
    Teší ma že chutilo. :-)


  • jahodovelizatko, 26. januára 2013 o 20:24
    Kimlo, ak dám klasickú tatársku omáčku, tak to diametrálne zmení chuť?Totižto mám neskutočnú chuť na tresku a všetky ingrediencie mám doma, až na majonézu :( Mám len tatarku... Čo povieš? Nemám riskovať? :)


  • kimlo, 27. januára 2013 o 11:14
    Vyskúšaj a uvidíš... tatarka býva už ochutená, možno to trocha zmení chuť. :-)


  • qaroh, 7. marca 2013 o 09:14
    Tento recept je naozaj dobrý, mám jeden na falošnú tresku, tiež sa dá, ale originál je originál. Jedno z národných slovenských jedál, súčasný výrobcovia úplne dehonestovali pridávaním umelých sladidiel, hnusnej majonézy atď. Úplne ma sklamala Ryba s.r.o. Slovenská treska ešte akej takej chuti je vážená v Terne z ich výrobne a v kelímku tuším Lidlácka je dobrá.


  • kimlo, 7. marca 2013 o 09:19
    @qaroh mňa tiež Ryba s.r.o.sklamala čo sa týka klasickej tresky, preto si od nich kupujem už len Tresku Exclusive, je sice drahšia ale rozdiel je veľký.. tú z Terna som neskúšal ale z Lidlu skúsim, dík za tip.


  • tiginko, 7. marca 2013 o 09:24
    @qaroh a skúsil si tresku exclusive? Košická vraj nič moc (viem od švagrinej, ktorá sprostredkováva dodávky rýb a morských produktov pre veľkoobchod) ale vraj Žilinská a Bratislavská sú najlepšie. My chodíme niekedy na ňu do podnikovej predajne Ryba a je fakt výborná. Má vyšší podiel rybieho mäsa ako klasická treska


  • kimlo, 7. marca 2013 o 09:44
    @tiginko podľa mňa je zase horšia tá bratislavská... ale nad žilinskú nie je, tá je u mňa jednotka. :-)


  • viera1, 7. marca 2013 o 09:58
    @kimlo tak sa ti musím priznať:robila som zo pstruhov,je výborná,akurát som bod 1) riešila v MW rúre,lebo varením v octovej vode by som riskovala,že ich nevykostím.A keďže som robila aj podľa teba,môžem porovnať a zdá sa,že rozdiel nie je žiadny.Tak som si to zjednodušila.Keď sa to nechá odležať,chute sa perfektne prepoja a s kúpenou treskou sa to nedá ani porovnávať.Vďaka za recept.


  • tiginko, 8. marca 2013 o 13:22
    desať dekov tresky, k tomu pivo dám si....


  • qaroh, 9. marca 2013 o 01:04
    Ak hovoríte o vážených je to možné. Ja hovorím o tých v kelímku. Kúpil som si aj Exkluzív a dúfal, že bude dobrá. Ale umelý cukor je aj tam. Hneď ako ju dám do h..., úst, tak citím ten cukor a chuť je iná.


  • margaretka28, 1. júna 2013 o 17:23


    @kimlo vyskúšala som tresku podľa Tvojho receptu, je vynikajúca, dodržala som všetko, len vegetu som nedala a bolo to presne podľa mojej chuti, nič nebolo treba pridávať, je super ! dakujem :-)


  • slunce3, 22. júla 2013 o 12:36
    toto je super aj z pleskáča, neviem či nie ešte lepšie :) Ak niekedy budeš mať možnosť určite vyskúšaj :)


  • kimlo, 22. júla 2013 o 12:59
    Keď toho pleskáča chytíš, daj vedieť... :-)


  • slunce3, 22. júla 2013 o 19:14
    Nieje problem, berem feeder a smer morava ;-)


  • vanesa859, 20. augusta 2013 o 13:36
    tento recept je výborný... :) ale z toho 1kg tej tresky sme moc toho neurobili :( lebo po rozmrazení toho bolo menej


  • mariamka, 8. septembra 2013 o 15:23
    tato treska je vidim celkom preslavena :) nedocitala som sa, ci ide aj z kapra, vyskusam, uz sa vari..


  • edward456, 15. septembra 2013 o 20:39
    je dobra aj z kapra ale z pleskaca je ako z tresky,Kimlo,palec hore................


  • kimlo, 16. septembra 2013 o 07:16
    @edward456 ďakujem za pochvalu. :-)


  • pusta, 16. septembra 2013 o 10:08
    milý@kimlo , neviem, ako mi mohol tento tvoj úžasný recept ujsť, ked je za 5***** a už aj putoval do kk.


  • alex37, 16. septembra 2013 o 11:33
    musíme vyskúšať, posúvam receptík nášmu dedovi vášnivému rybárovi a milovníkovi tresky :)


  • perinbabba, 30. septembra 2013 o 11:36
    Ahoj, dakujem za recept. Dve ryby nam plavaju vo vanicke tak sa tesim ako ich "vyriesim" :-) Dufam, ze sa budem moct pochvalit ako sa mi "tvoja" treska vydarila :-)


  • kimlo, 1. októbra 2013 o 07:15
    Ahoj @perinbabba verím že bude chutiť... :-)


  • perinbabba, 1. októbra 2013 o 20:21
    No Kimlo...moja doktorka mi asi dá "zdravotnú výpoveď" nevadí !!!
    Práve sa napchávam tvojou treskou :-) dakujem


  • njdevil, 1. októbra 2013 o 20:37
    Ja mam k dispozicii cerstvu, mnozstvo ostava take iste- 1kg?
    Dakujem!


  • kimlo, 2. októbra 2013 o 07:14
    @njdevil keď máš čerstvú tak množstvo každej suroviny vynásob indexom 1,3. :-)


  • methi, 17. októbra 2013 o 15:26
    Tvoju tresku mam uz davno ulozenu, len neviem zavarane uhorky zohnat a ani u nas nemaju take vhodne male na zavaranie, tie klasicke. Neviem si s tym poradit. Musim nieco vymysliet.


  • tatranocka, 19. októbra 2013 o 08:56
    Miška,čo z toho receptu nemáš k dispozícii,aby si si zavarila ? Videla som v tvojom recepte uhorky,tak vyskúšaj takto:
    » recepty.netcabinet.net/stranky/uhorky_na_frisko.html...


  • tatranocka, 19. októbra 2013 o 09:01
    @methi zabudla som napísať,však nakrájaj veľké uhorky na kolieska,keď nemáš malé,chuťovo nie je rozdiel.


  • jozka2, 2. decembra 2013 o 01:17
    Bambu,nemas nablizku nejaky rusky obchod/tam som dokonca bola aj na vyborne ovocne torty,poobzeraj sa mozno najdes aj polsky obchod a tam najdes horcicu,ak nie pouzi obycajnu zltu americku horcicu hlavne aby bola podobna slovenskej a co sa tyka majolky pouzi polov. tartar sauce to je ako nasa tatarka /nie taka dobra/a polovicku zamen s majonezou majoneza musi byt real nie light-ta by zmenila chut.


  • jozka2, 2. decembra 2013 o 01:35
    jaaaaj pri tej Kimlovej treske su slovenskeeee rohliky,mnam.
    STIHACKA,nemam k tvojmu receptu vyhrady urcite vyskusam aj tak ako robis ty,lenmebolo by lepsie dat kyslu smotanu alebo trochu majonezy namiesto mlieka?mlieko tresku robi vodovou.Bola som doma,samozrejme ked idem e na nakup ja som hned pri treske a kyslych rybach,mate pravdu,ta treska nema nic spolocne s tou za sociku.Sla som nieco zobrat u dcery z chladnicky a pozeram vedierko s kyslymi rybami,pytam sa dcery ako to,ze mate taky vanlik ryb,vraj to kupil moj zat aby som mala co jest,ja sa ich tam neviem dojest,tie su stale dobre ako za sociku,ale objavila som aj tu v ukrajinskom a polskom obchode znacka,,BISMARCK'platy Sledziove marinovane.Davam to tu pre ludi ktori ziju v USA aCande.


  • renener, 4. decembra 2013 o 20:48
    Zdravim, len pre presnost, kolko na objem ma byt tej majolky? Nerad experimentujem s mnozstvami, moc sa mi to zatial neosvedcilo.:) Co sa tyka kupovanych tresiek....tak tam pozor. Mozete mat toho isteho vyrobcu a ten isty obal a v jednom obchode bude relativne kvalitna a v druhom hnoj. Velkoodberatelia totiz koli cenovej handrkovacke casto menia zlozenie pre svoj siator. Takze napr Tesco by som naozaj neodporucil. Co mam skusenost tak salatu ale aj konzerv a pod.....cista zumpa. Neuverite moze sa to tykat aj elektroniky. Takze testovat vyrobky najlepsie z podnikovych predajni kde maju nejake standardy


  • kimlo, 5. decembra 2013 o 08:50
    @renener je to malé balenie majolenky Hellmann´s, myslím že má okolo 220ml. Ale môžeš namiesto dvoch malých použiť väčšie 440ml balenie.


  • root, 5. decembra 2013 o 09:13
    Horčica, majolenka Hellmanns, vegeta... myslím, že to je typický "kvalitný" socializmus na tanieri (ešte použiť inú majolenku, ten názov zaváňa kapitalizmom...).


  • gabriele, 5. decembra 2013 o 13:18
    @root nemusis mat obavy z Hellmannsovych majonez...prave naopak... Hellmanns si stale zachovava vysoku kvalitu...aj ked sa uz cast produkcie presunula mimo povodneho miesta vyroby...ak mas vyhrady voci Hellmans tak ktore su podla Teba kvalitne?


  • radox1, 7. decembra 2013 o 19:08
    dnes sa mi darom dostali do ruk mrazene treskovite ryby(mrazene ryby zasadne nekupujem),a prve co ma napadlo co s nimi- si mi padol do rany ty kimlo.treska spravena-SPLENDITNA,a to ked poviem toto slovo,to znamena ze-uz sa to lepsie neda spravit.vegetu som vynechal,ale to nepodstatne.


  • kimlo, 8. decembra 2013 o 20:04
    @radox1 dakujem, cenim si to. Robievam z beznych filet treskovitych ryb z obchodu, ale teraz som dostal origos filety z tresky od kamosa priamo z rybacky v Norsku, tak to skusim z toho...


  • heno, 26. decembra 2013 o 05:52
    Som vyskusal tvoju tresku a bola vyborna, hoci nemam plnotucnu horcicu.


  • kukulienka71, 26. decembra 2013 o 16:25
    Tresku v majonéze zbožňujeme,po týchto pochvalných komentároch nemám dôvod nevyskúšať.Už mi tečú slinky...ukladám do KK


  • frezia, 31. decembra 2013 o 15:02
    Tvoja treska je najlepsia. Chuti presne tak, ako kedysi za socializmu a zajtra bude u nas na ranajky. Kazdemu ju odporucam. Robila som ju uz viackrat podla tvojho receptu a vzdy bola vyborna.


  • kukulienka71, 31. decembra 2013 o 15:38
    už mi na ňu tečú slinky!!@kimlo ,prajem ti v novom roku veľa zdravia,samé dobré recepty a gurmánske zážitky!


  • kimlo, 1. januára 2014 o 11:56
    Ďakujem Vám všetkým za komentáre a prajem veľa zdravia a úspechov v r. 2014. :-)


  • kukulienka71, 8. januára 2014 o 11:45
    Vyskúšaná,výborná treska!!Robila som z polovičnej dávky a v hotovom stave to bolo 60dkg.Ďakujem za kvalitný recept,roky rokúce som dobrú tresku nejedla,odporúčam!!*****


  • concord, 8. januára 2014 o 14:51
    @kimlo
    Kde bola v roku 1980 Ryba na Vajnorskej? Ja som starý Bratislavčan ale na to si nespomínam. Ryba v tom čase sídlila na Košickej ulici oproti bývalému Presscentru, svoje podnikové predajne nemala, chodil som tam v tých časoch brigádovať, takže niečo o tom viem. Treska sa vyvážala do predajní v BA a v okolí. Takže si ju chodil asi kupovať len do nejakej predajne alebo bufetu, čo nič nemení na tom, že to ľudia radi konzumovali. A čo sa týka tej polemiky o kvalite BA-ZA. Tresku v majonéze za socializmu vyrábala jedine bratislavská Ryba. Neviem či ju poznali aj v ostatných končinách Slovenska ale v Čechách určite nie. ˇBol som na vojne pri Prahe v rokoch 69-71 a Češi na nás nechápavo pozerali o čom sa bavíme na rote, keď sme my bratisláváci snívali okrem iných slastí civilu aj o bratislavskej treske. Píšem to preto, že dnes keď idete do Prahy, v obchodoch s a stretneš českou treskou v majonéze. A tým chcem povedať, že túto tresku vyrába kdekto nielen na Slovensku ale aj inde. A tak aj kvalita vyzerá všelijako. Ja si chodím kupovať tresku len Exclusive do podnikove predajne vedľa trhoviska.A na záver si dovoľujem citovať nášho herca Juraja Kukuru, čo povedal po návrate na Slovensko. V Hamburgu som mal všetko okrem starého trhoviska na dnešnom Trnavskom mýte a šalátu z tresky.


  • kimlo, 8. januára 2014 o 15:18
    @concord , bolo to na rohu Vajnorská-Budyšínska, tera je tam nejaké kaderníctvo. Bola to predajňa Ryba lebo som tam chodieval takmer denne. Kasárne sme mali na Košickej, ale dielne na Vajnorskej. Na vojne bol vtedy so mnou jeden kamarát z Bytče, jeho mama robila v tých časoch (1981-83) v Rybe Žilina, keď prišiel z opušťáku, priniesol odtiaľ tresku ktorú vraj ona odtiaľ nosievala domov. Bola v sklenenom štvorcovom pohári ako sa predávali slede alebo ruské sardinky. Odvtedy som lepšiu tresku nejedol, a to si teraz kupujem len Exclusive. Takže nevyrábala sa za socializmu len v BA ale aj v ZA.


  • afataga, 8. januára 2014 o 15:33
    @kimlo svatu pravdu mas, robila sa aj v ZA, mozno sa tu robi dodnes, ak nepomreli, ja som byvala u rodicov asi 500m vzdusnou ciarou od vyrobne a ked fukal ten "spravny" vietor, ten smrad bolo citit az ku nam, asi maloco smrdi viac ako skazene ryby, ale utesovala som sa, ze to smrdia iba odpadky na dvore :-), lebo tiez som na nu rada chodievala do bufetu na Masarycke, co sa kedysi volal Ryba, na tuto tvoju lakocinku sa uz chystam dlhsiu dobu, vzdy zabudnem v metre kupit chladene filety, skleroza je neuprosna, musim si to napisat


  • concord, 8. januára 2014 o 15:49
    @kimlo
    Viem o akú budovu sa jedná ale nemôžem si spomenúť na túto predajňu. Asi je to aj tým že v roku 1975 som sa presťahoval do Dúbravky a na Slovan som chodieval popri kasárňach. No a čo sa týka tej tresky, čo ti priviezol tvoj kamoš zo ZA. Celé kúzlo a chuť tejto tresky spočívala v tom, že baby ktoré boli vo výrobne si pre svoju potrebu pridávali do nej navyše majonézu naviac oproti norme a takto vylepšovali jej kvalitu.Takto to robili aj baby v BA a dnes je to tá Exclusive treska v majonéze.Občas nám brigádnikom pani vedúca skladu dovolila keď sa jej darili kšefty, aby nám baby dali na desiatu z takejto tresky.To bola odmena za to naťahovanie sa s paleťákmi.


  • pusta, 8. januára 2014 o 15:50
    @kimlo , máš absolútnu pravdu, bola presne tam ako vravíš, jeden čas aj RYBA. bývala som asi 30 rr na Tehelnom poli, môžem potvrdiť.
    ja som však chodila na tresku v majonéze asi 10 rr predtým do predajne RYBA na Steinerovej kedysi a teraz je to Krížna ulica/ - bližšie k Metropolke, bolo to blízko fakulty a za 20 dkg tresky s 2 kaiserkami som platila 3 Kčs - lacný rýchly a dobrý študentský obed :-)


  • kimlo, 8. januára 2014 o 16:13
    @concord ano, ten kamarat mi aj spominal ze je to treska ktoru si tam robia zamestnanci pre seba, asi preto bola taka dobra.


  • radox1, 8. januára 2014 o 16:39
    ano,za totaca ju bezne v lahodkach riedili mliekom,ale aj tak bola mnohokrat lepsia ako teraz.


  • concord, 8. januára 2014 o 18:08
    @pusta
    To si obedovala tresku za 3 Kčs?Pokiaľ viem, tak za socializmu stál kompletný študentský obed v menze 2,60 Kčs.


  • radox1, 8. januára 2014 o 18:41
    rok 1985-86.
    100g vlasskeho,parizskeho,tresky 3koruny.doteraz to mam v pamati,k tomu 50g pikantneho plus 2 rozky-sumar 4,90. aspon v mliecnom bare v piestanoch.


  • timino, 1. februára 2014 o 09:27
    WOw, aj ja chcem, ale mam problem s octom. Som v Canberre - jablkovy, ci vinny ocot to pokazi??? Poradte pekne prosim.



  • 2010, 1. februára 2014 o 10:23
    @timino , v kazdej australskej samoske maju lacny europsky chemicky ocot , je vzdy v poslednom regale nad zemou , hladaj plastikovu flasu, vola sa white vinegar.


  • afataga, 1. februára 2014 o 14:46
    vcera som robila z polovicnej davky, je suprova, kupila som chladeny filet z tmavej tresky, asi som dala trochu viac mrkvy, ale nevadi, aspon jej bolo viac :-), cibulu sa mi nechcelo mixovat, tak som ju nastruhala, mykalo ma dat tam aspon jednu chilli, ale som odolala :-), nabuduce tam jednu fuknem



  • gabriele, 1. februára 2014 o 15:52
    aj ja som robila Tvoju tresku...tiez ako @afataga z tresky tmavej...vynikajuca...nejake malicke zmeny tam boli, ale v podstate podla Teba...uz som poslala recept aj dceram...a vidis to...zabudla som sa Ti podakovat...tak dodatocne dakujem za vyborny recept :)


  • timino, 2. februára 2014 o 08:56
    pre 2010 - dakujem velmi pekne za pomoc. Skusim a na tresku sa tesim.


  • boise, 4. februára 2014 o 16:57
    Dnes som robila...z tmavej tresky a cvične z polovičnej dávky...Lepšiu tresku som nikdy v živote nejedla! Má len jednu chybu, a to že musí 12 hodín stáť v chladničke. Obávam sa, že dám na ňu nočný nájazd....ĎAKUJEM!


  • kimlo, 5. februára 2014 o 07:41
    @boise som rád že chutila...


  • yogicek, 5. februára 2014 o 07:56
    @kimlo. Urob tú tresku a vymením za niečo, veľmi sa mi pozdáva.


  • pusta, 5. februára 2014 o 08:08
    @kimlo , robila som podľa tvojho receptu, nestihla som vyfotiť...tak rýchlo zmizla :-) vynikajúce :-)
    dakujem za úžasný recept.


  • citroen, 13. februára 2014 o 13:27
    @kimlo ani si nevieš predstaviť akú si mi urobil radosť.Robil som podľa tvojho receptu,až na jednú výnimku:podľa doporučenia bývalej pracovníčky RYBY v Žiline som cibuľu nemixoval ale zaparil horúcou vodou.Bola výborná


  • kimlo, 13. februára 2014 o 14:41
    @citroen ďakujem za koment, som rád že chutilo. Poslal som Ti TS.


  • tatranka, 14. februára 2014 o 15:28
    Dnes som robila tento rybací šalát,podľa tvojho receptu.Je výborný a môžem doporučiť.4ím ho viac jeme,tým sa viac žiada...pridávam foto.



  • tatranka, 14. februára 2014 o 15:32
    Mrzí ma,že sa nezobrazil obrázok.Skúšam ešte ráz.Prepáč..Hádam sa to už teraz podarí.



  • citroen, 15. februára 2014 o 15:21
    @kimlo ,pozri TS


  • afataga, 16. februára 2014 o 19:27
    @kimlo prosim ta, kolko ma ta treska antioxidantov?


  • tiginko, 16. februára 2014 o 19:29
    @afataga :-)


  • kimlo, 16. februára 2014 o 20:19
    Ked som to pocital tak maximalne dva...mozno este horcica, ale tam je to diskutabilne a nesuvisi to s epopejou temy... ;-)


  • afataga, 17. februára 2014 o 11:12
    dakujem za odbornu a vycerpavajucu odpoved, to hned vidno, ze si odbornik na slovo vzaty :-)
    @tiginko co sa rehoces? ja viem, ze aj teba to zaujimalo, len si hanbila opytat :-)


  • tiginko, 17. februára 2014 o 18:36
    už sa tých antioxidantov začínam báť, keď vidím, čo môžu spôsobiť ...


  • kimlo, 17. februára 2014 o 20:01
    Ved prave preto su tam len dva...


  • yogicek, 18. februára 2014 o 15:56
    @kimlo
    Priateľu. Vyrobené, zjedené. Už som pochopil, prečo si minule povedal, že ju nemôžeš vymeniť, lebo u Vás nezostane. Nezostalo ani u mňa. Chválim.
    P.S. Ja som vynechal aj tie dva antioxidanty, aby ma neprepadla diarea.


  • afataga, 26. apríla 2014 o 19:17
    dnes prisla na radu druhy krat s mensimi upravami: 1 cibula zlta, 1 cervena a 1 cubulka s vnatou, na zaverecne dochutenie som dala citr. stavu a miesto vegety hadaj co :-) uhadol si CHILLI :-) je mnamkova



  • tiginko, 27. apríla 2014 o 15:55
    musím sa aj ja pridať k zástupu spokojných s tvojou treskou @kimlo...dnes som ju robila v krátkom čase už druhýkrát a kupovať sa už zrejme v našej domácnosti nikdy nebude. Na želanie dcéry sme vyskúšali aj časť s verziou avokáda namiesto majonézy a hľa ako to dopadlo:


    Kupodivu je aj táto verzia výborná a hlavne - JE PLNÁ ANTIOXIDANTOV :-)


  • afataga, 27. apríla 2014 o 16:54
    @tigi neblazni, davaj si na seba lepsi pozor, prosim ta, bola by ta skoda :-), ja som v tom chilli tiez mala dva :-)


  • tiginko, 27. apríla 2014 o 17:18
    nerob sa, určite boli nejaké aj v cubulke :-)


  • kimlo, 27. apríla 2014 o 19:36
    @tiginko a tie hnede hahule vedla toho taniera su co?


  • kukulienka71, 27. apríla 2014 o 20:30
    @tiginko ,tvoj šalát vyzerá super,aj my nahrádzame avokádom maslo aj majonézu,ale to už nie je tá chuť tresky ako za socíka!!


  • tiginko, 27. apríla 2014 o 21:57
    @kimlo , to si nemáš všímať, to nič pre chlapa, ako si ty :-) My ženy v našej domácnosti tomu hovoríme "alternatívny chlieb". Môj reaguje asi tak ako ty, len teraz je mimo domu, tak už nevieme, čo od dobroty...


  • tiginko, 27. apríla 2014 o 22:04
    @kukulienka tvoju vetu rozdelím na dve časti, ak dovolíš: áno, aj my zisťujeme, že chuťovo pomerne neutrálnym avokádom, plným zdraviu prospešných látok a hlavne tukov, sa dá všeličo nahradiť. ALE namôjdušu treska spravená podľa kimlovho receptu je takmer na neroznanie od tej, ktorá fičala v časoch, keď ešte princezky boli princezkami a debrecínka debrecínkou...


  • mariamka, 2. mája 2014 o 14:37
    toto je vazne varechova stalica, robim ju uz min. 3ti-krat, dnes z mrazenej tresky uvarenej v naleve, mrkva struhana surova, plus vajicka natvrdo, uhorka, cibulka, majolka,,, uz len tie rozky chybaju :)



  • salinka, 2. mája 2014 o 22:47
    @kimlo , pripájam sa k tlieskajúcemu davu :-) Tvoja treska je naozaj výborná. Robila som ju prvýkrát, presne podľa popisu. Podľa pozitívnych ohlasov som sa rovno vrhla na celú dávku, z kila tresky a už je po nej:-))))) Ďakujeme za receptúru!




  • kimlo, 3. mája 2014 o 21:15
    Tesi ma za ma taky uspech...velmi dakujem za komentare. :-)


  • 3sandra3, 3. mája 2014 o 21:22
    ale no nie,,, takýto skvelý recept na tresku objavím až dnes..... no paráda,,, vyskúšam


  • salinka, 3. mája 2014 o 21:32
    Myslím, že klenoty takéhoto druhu by sa mali posúvať ďalej:-)


  • katka78, 19. júna 2014 o 22:57
    Tresku som nejedla už hádam aj 10 rokov. Včera prišiel konečne rad na tento recept a dnes sa po koštovke jeho fanklub rozrástol o 4 ďalšie členky. Mňam! Posledná porcia je na tanieri, s čerstvým domácim rožkom. U nás bez vegety a s červenou cibuľou (inú som nemala). @kimlo , veľmi pekne ďakujem za recept! Nabudúce spravím tresku rodičom, už sa teším ako ich poteším :-)




  • smejkad, 23. augusta 2014 o 08:43
    robila som iba prve dva body, stalo cez noc, jedlo sa s kvaskovym chlebikom
    ja som teraz ako pavuk :-)))))
    a urcite uz tresku v majoneze kupovat nebudem :-)
    jeden genialny recept :-)
    dakujeme :-)))



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a nakyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist