Domáca tlačenka

Jozef Preisinger
kuchár z Camouflage restaurant, 2. novembra 2010
Domáca tlačenka
Foto: Pravda - Robert Hüttner
5
porcií
15 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
4 ks
2 ks
2 ks
1 ks
5 strúčikov
ku konzumácii:




Postup

  1. 1

    Koleno, paprčky, koreňovú zeleninu a korenie dáme do hrnca a varíme asi 4 hodiny. Po uvarení mäso vyberieme a vývar necháme redukovať (zhustnúť).

  2. 2

    Mäso oberieme od kostí, nakrájame na väčšie kusy a zamiešame so soľou, sušeným majoránom, s korením, prelisovaným cesnakom a so zredukovaným vývarom.

  3. 3

    Plníme do formy na tlačenku a necháme 3 hodiny v chlade. Podávame s červenou cibuľkou nakrájanou na jemno a zaliatou octom.

Diskusia k receptu

evas13
Toto som robievala každú zimu a je to mňamka.
zela
Nerozumiem ,či to mám dať do formy/nejakej misky/,alebo do mikroténového sáčku a tak dať do chladničky.
redakcia
Máš to na treťom obrázku. Je to také vrecko, kam to "natlačíš" , preto tlačenka :-)
dogagador
vcera vecer som zaspavala s tym, ze som zahlasila manzelovi: vies, co by som si dala? tlacenku! jupiiiiiii, vdaka za recept, teraz idem na tyzden prec, ale po navrate ju skusim urobit, uz mi tecu sliny na nu :-)
alena45
kedysi som robila v kuchyni v paneláku zabíjačku z polky prasaťa. Sama. Jaternice, vytopila som masť, nasolila slaninu, urobila si klobásovú zmes, uvarila som zabíjačkovú kapustu, lalok som napaprikovala a nacesnakovala, upiekla som mäsové odrezky a urobila samozrejme aj tlačenku. Kedysi, keď ešte žili starí rodičia, rada som chodila na zabíjačky a veľa som sa tam naučila. Ale ešte som nepočula, aby sa varilo mäso so zeleninou.
bojar
tiež mám značné skúsenosti so zabíjačkou a každý rok kupujem 1 až 2 polovičky prasaťa PLNE PODPORUJEM NÁZOR ALENY45, že do tlačenky nepatrí zeleninaani bobkový list. ako protiváhu tomuto nezmyslu s názvom domáca tlačenka uverejním tlačenku tak ako ju v našom kraji pod N. Tatramy robyl moj starý otec a ďalší v našom kraji
hobbykoch
toto je skor recept na domacu huspeninu..a zda sa mi ,ze je tam malo bravcovych kozi..
bazulienka
ja uvarím nožičky,srdce,kolienko,jazyk ...len uvarené mäsko nekrájam,ale zomeliem na mlynčeku ......pretože moji to tak majú radšej,pridám nové korenie mleté,soľ,čierné korenie,cesnák,majorán ,rozmiešam to s vývarom a dám to do sáčika na tlačenku...je to mňamka..:)
dobryhrncekvar
to veru tlačenka nie je, ale studeno. Do mojej tlačenky ide srdce, jazyk, bravč.pliecko/mala by ísť hlava, ale pre mňa moc mastné/, bravčová pečienka, kožky....korenie, a cesnak.
gastronom
alena 45 mas uplne pravdu , obycajne sa tlacenka / maso na tlacenku vari vo velkom hrnci / paraku a dost dlho , maso musi odchadzat od kosti to je znak ze je uvarene , pouzivat zeleninu to som ozaj nepocul , ved ta zelenina by sa musela totalne rozvarit - nezmysel.
mesiar50
Veru tak pani a dami takto sa vari huspenina.
Kedze meso na tlacenku sa vari v cistej vode.
Idu tam br.kolena,jazyk,srdce br.koze a vyvar.
Sol,cierne korenie,prelisovany cesnak,trochu majoranky,mozeme aj trochu papriky.
Meso pokrajame na pasiky,nasypeme nan menovane koreniny zalejeme dostatocnym vyvarom,pridame mlete br.kozky.Plnime do tlacenkovych umelych sackov dame do 75 st.vody asi hodinu.Potom dame
Scladit najlepsie v ladovej vode ked nemame tak v studenej vode aspon 40 min,az potom dame do chladnicky nechame od vecera do rana aby nam v tlacenke vyvar zhustol na huspeninu.Spravne urobena tlacenka sa pri krajani nesmie rozpadavat.
chalka
ja by som chcela urobit tlačenku ako ju robia na vychode šarišani,napište mi prosim,nech ukažem tu v čechach jake dobroty sa u nas varia. dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia