Foto: maryannb
Túto šunku robievala moja mamina, keď sme boli malé. Začala som ju robiť tiež, pretože sa dostávam do "vývrtky" keď si po zakúpení šunky Zobraziť celý popisTúto šunku robievala moja mamina, keď sme boli malé. Začala som ju robiť tiež, pretože sa dostávam do "vývrtky" keď si po zakúpení šunky v obchode prečítam, koľko mäsa vlastne táto akože šunka obsahuje. Ako potom ponúknuť zdravé jedlo svojej rodine? Treba si ho vyrobiť doma :o))
porcií
príprava
na 80 °C
Postup
-
1
Mäso si umyjeme, odblaníme a nakrájame na kocky o veľkosti 3x3 cm. Vo vode si rozpustíme cukor a soľ.
- 2
Mäso v hlbšej miske dobre premiešame s rýchlosoľou a zalejeme ho pripraveným roztokom. Miesime aspoň 30 min., aby sa nám všetky ingrediencie dobre spojili. Odložíme do chladničky. V chladničke ho necháme 48 hodín, ale aspoň 3x denne ho vyberieme a dobre premiesime.
- 3
Do šunkovaru vložíme mikroténový sáčok. Opatrne doň navrstvíme odležané mäsko. Pomáhame si pri tom vareškou. Všetok vzduch je potrebné vytlačiť von. Sáčok potom uzavrieme. Na šunkovar dáme hliníkový plát (súčasť šunkovaru), pružinku a uzavrieme vrchnákom. Opäť dáme do chladničky, ale už len na noc.
- 4
Šunkovar vložíme do hlbšieho hrnca (musí stáť, aby sa doň nedostala voda) a zalejeme vodou, asi 1,5 cm pod okraj šunkovaru. Šunku sa odporúča variť na 80 stupňoch 2 hodiny. Ja som ju varila asi 2 a pol hodiny. Nenechajte vodu vrieť!
- 5
Potom šunkovar vytiahnite z hrnca a nechajte ho dobre vychladnúť. Až potom ho otvorte a šunku vyberte. V sáčiku je vyvarená tekutina. Vylejte ju a šunku opatrne na doštičke nakrájajte. Prajem Vám dobrú chuť!
- 6
TIP: My sme naraz nezjedli celú šunku, polovicu som zamrazila. Po rozmrazení bola ako čerstvá, kvalita bola rovnaká ako pred zmrazením.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/sunka-domaca-fotorecept/14972-r...
Takuto sunku uz robim pomerne dlho. Navod je skoro totozny ako u maryannb. Len som upustil od rychlosoli a pouzivzm len obycajnu. Na 1kg masa cca 20g soli. Masko narezem na rezne potom jemne naklepem a znova narezem na cca 3cm kusky. Tie so solou cukrom a vodou treba miesat ako je v recepte. pre dobry vysledok je to potrebne. Ked je masko dobre a dostatocne premiesane dam ho do mikroten.sacku a do sunkovaru a na 48hod. do chladnicky. Dolezite je samotne varenie. Voda v ktorej sa vari sunka nesmie vriet a moze mat max. 80 °C. Pre tych co nemaju teplomer je to asi vtedy, ked v hrnci sa zacinaju vytvarat bublinky a zacnu sa oddelovat od dna. Pri tejto teplote varit 120 min. a je hotovo. Po ochladeni sunku vyberiem a posypem mletou cervenou paprikou sladkou a palivou, v pomere podla toho kto aku ma rad. Zabalim do folie a domaca sunka je pripavena na konzumaciu. Pre "frona", Voda nesmie vriet a hlavne dobre vymiesat a vysledok je zaruceny.
Všetky salámy či už v umelých alebo v kutisínových črevách sa
varia pri 72 -. 3h. vrátane aj dusených šuniek.A to preto aby
čím menej šťavy uniklo z výrobku.Správne si písala že sa voda nesmie variť výrobok by sa rozvaril a ostane suchý.To len tak pre info.
Na domáce podmienky ako som už písal klobúk dole.Prajem pekný ďeň.
Proklamovany obsah dusitanu v rychlosoli je 0,6-1%, co v praxi znamena 600-1000mgr dusitanu na 100gr (1 balenie)
Ja nie som proti konzervacii masa rychlosolou, vzdy je lepsie primerane mnozstvo dusitanu ako neprimerane mnozstvo antraxu, ale ako sa hovori, vseto s mierou
Hlavně klid. Dřív se třeba při nakládáni masa na uzení používal ledek (=dusičnan) a nic se nedělo, přestože ledek se dá mnohem snáze předávkovat než "rychlosůl".