Šunka domáca fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 11. marca 2011
Šunka domáca (fotorecept)
Foto: ancicka

Tuto šunku robim na každu veľkú noc.Začala som robiť ešte pred viac ako 20-timi rokmi.Vtedy sme robili tak,že ked sme zabíjali,tak sme to robili Zobraziť celý popisTuto šunku robim na každu veľkú noc.Začala som robiť ešte pred viac ako 20-timi rokmi.Vtedy sme robili tak,že ked sme zabíjali,tak sme to robili vo väčšom a dávali sme toto mäsko do plechoviek,lebo vtedy ešte neboli chladiace boxi.V plechovkách mäsko vydržalo dlho,(kym sa nezjedlo).

24 hod. minút
príprava
1 a1/2 hod. minút
tepelná úprava

Suroviny

Uvadzam množstvo na 1 kg:
1 kg, -čerstve
20 g
1 čl
1 čl
1 dl chladná




Postup

  1. 1

    Mäso odblaníme a pokrajame na kocky 4x4 cm.Pridáme rýchlosoľ,soľ,cukor a vodu.Aspoň 2-3 min rukou miesíme,kým voda nevsiakne do mäsa.Zakryté odložíme do chladu na 24 hod.

    Šunka domáca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň, mäsko sa miesí rukami ,aspoň pol hodiny.

    Šunka domáca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäsko vymiesené,zmäknuté...

    Šunka domáca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...dáme do mikrotenového sačka a uvaríme.Varíme 1 a1/2 hodiny ,tak aby voda iba bublala.Uvarené mäsko vyberieme z vody a zaťažíme. Nechame vychladnuť.

    Šunka domáca (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

tatranka
Všetky doma urobené výrobky,máme veľmi radi.Viem čo som tam dala aká bola príprava a preto aj ja uprednosňujem doma spracované jedlo.No nie vždy to ide.Tvoju šunku chválim.Robievam aj ja.Mám na to nádobu,ktorou sa dá dobre zlisovať a tak uvariť.
julica
Bože, tento recept mi vyvolal spomienky na jednu hubacku s ocinom. Boli sme uz poriadne hlboko v lese (tak 5 kilometrov), ked na mna krici, aby som k nemu prisla. Pridem, ocko stoji, zadumane si pripaluje cigaretu a pozera na cudny predmet na zemi... co to len moze byt? Po dlhsom vahani povie: Julka, myslim, ze to je forma na vyrobu sunky, vezmeme to domov! A tak sme milu formu dovliekli az domov (on je vo vseobecnosti taky zberac) a robili v nej vynikajucu zajaciu sunku :)
alexdidi
Kedysi dávno, keď bol problém aj šunku kúpiť, sme tiež robili v takejto forme....
evusik
tiež mám kdesi takú formu na šunku, už som ju veru dávno nepoužila, presne ako píše @tatranka človek aspoň vie čo je :-) k Veľkej noci by nebolo márne urobiť takúto dobrotku, pekné :-))
marianne69
..a ja za tento recept velmi dakujem,pretoze po prve nemam formu na vyrobu sunky a v mikrotenovom sacku ma to urobit nanapadlo a za dalsie kupovanu sunku nejedavam skoro vobec,ale takuto domacu si dam raz za caz s velkou chutou....
violetacamorova
Domáce musí byť veľmi chutné, mám rada takéto špeciality a aj my sme kedysi dávno robili domácu šunku, len sa mi videla akási suchá, táto by taká nemala byť. Chcela som sa ťa spýtať, mohla by som miesto rýchlosoli použiť len obyčajnú soľ alebo radšej nie. Som v Škótsku a tu neviem, kde by som ju kúpila a domov zaťiaľ aspoň do veľkej noci neidem.
ancicka
Rychlo soľ,je dusitanová soľ.Ja som ešte ani raz neskúšala bez nej .Mohla by si ,ale rychlosoľ dáva šunke tú peknú farbu.Pri obyčajnej soľi šunka bude tmava .Ja si myslím,že aj v Škotsku je dostať rychlosoľ,len sa treba asi popýtať.
veronika353
Domácí šunku děláváme už dávno,dáváme 1kg plecka 1kg masa z králíka,používáme rychlosúl,ale už jsme zkoušeli i obyčejnou.Šunka byla dobrá,ale barva byla bledá.
foska
Ja, veci neznala, by som sa chcela spytat - ked to uvarim v sacku, tak to potom aj z toho sacku vyberiem a potom zatazim, alebo to zatazim este v tom sacku?
najaa
Aj ja som robila presne ako ty ,len som ju nevarila ale dala som do rúry plech s vodou a na mriežku šunku.Takto som to piekla 1hodinu pri 70°C.Je fantastická.
1x tiny77
katka911
@Najaa (7.4.2012 20:28)

chcela som sa opýtat ,nerozumiem tomu ako to myslite piect na mriezke, ved to maso musi byt nejakej forme? ci ako? budem rada ak mi date vediet
Dakujem
ancicka
@Katka911 (9.4.2017 13:30)

nerozumiem Tvojej otázke.V recepte tam nič také nieje.Je tam uvedené iba toto:
...dáme do mikrotenového sačka a uvaríme.Varíme 1 a1/2 hodiny ,tak aby voda iba bublala.Uvarené mäsko vyberieme z vody a zaťažíme. Nechame vychladnuť.ja formu nemám tak to robím takto.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia