Šunka domáca (fotorecept)

Šunka domáca (fotorecept)
Foto: ancicka
ancickaAncicka, recept pridal: 11. marca 2011 9:29Ďalšie jeho recepty

Tuto šunku robim na každu veľkú noc.Začala som robiť ešte pred viac ako 20-timi rokmi.Vtedy sme robili tak,že ked sme zabíjali,tak sme to robili vo väčšom a dávali sme toto mäsko do plechoviek,lebo vtedy ešte neboli chladiace boxi.V plechovkách mäsko vydržalo dlho,(kym sa nezjedlo).

Suroviny

24 hod.
minút
príprava
1 a1/2 hod.
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Mäso odblaníme a pokrajame na kocky 4x4 cm.Pridáme rýchlosoľ,soľ,cukor a vodu.Aspoň 2-3 min rukou miesíme,kým voda nevsiakne do mäsa.Zakryté odložíme do chladu na 24 hod.
Šunka domáca (fotorecept) - obrázok 1

2

Na druhý deň, mäsko sa miesí rukami ,aspoň pol hodiny.
Šunka domáca (fotorecept) - obrázok 2

3

Mäsko vymiesené,zmäknuté...
Šunka domáca (fotorecept) - obrázok 3

4

...dáme do mikrotenového sačka a uvaríme.Varíme 1 a1/2 hodiny ,tak aby voda iba bublala.Uvarené mäsko vyberieme z vody a zaťažíme. Nechame vychladnuť.
Šunka domáca (fotorecept) - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • tatranka, 11. marca 2011 o 10:56
    Všetky doma urobené výrobky,máme veľmi radi.Viem čo som tam dala aká bola príprava a preto aj ja uprednosňujem doma spracované jedlo.No nie vždy to ide.Tvoju šunku chválim.Robievam aj ja.Mám na to nádobu,ktorou sa dá dobre zlisovať a tak uvariť.


  • julica, 11. marca 2011 o 11:23
    Bože, tento recept mi vyvolal spomienky na jednu hubacku s ocinom. Boli sme uz poriadne hlboko v lese (tak 5 kilometrov), ked na mna krici, aby som k nemu prisla. Pridem, ocko stoji, zadumane si pripaluje cigaretu a pozera na cudny predmet na zemi... co to len moze byt? Po dlhsom vahani povie: Julka, myslim, ze to je forma na vyrobu sunky, vezmeme to domov! A tak sme milu formu dovliekli az domov (on je vo vseobecnosti taky zberac) a robili v nej vynikajucu zajaciu sunku :)


  • alexdidi, 11. marca 2011 o 14:53
    Kedysi dávno, keď bol problém aj šunku kúpiť, sme tiež robili v takejto forme....


  • evusik, 11. marca 2011 o 15:12
    tiež mám kdesi takú formu na šunku, už som ju veru dávno nepoužila, presne ako píše @tatranka človek aspoň vie čo je :-) k Veľkej noci by nebolo márne urobiť takúto dobrotku, pekné :-))


  • marianne69, 11. marca 2011 o 22:29
    ..a ja za tento recept velmi dakujem,pretoze po prve nemam formu na vyrobu sunky a v mikrotenovom sacku ma to urobit nanapadlo a za dalsie kupovanu sunku nejedavam skoro vobec,ale takuto domacu si dam raz za caz s velkou chutou....


  • violetacamorova, 12. marca 2011 o 09:50
    Domáce musí byť veľmi chutné, mám rada takéto špeciality a aj my sme kedysi dávno robili domácu šunku, len sa mi videla akási suchá, táto by taká nemala byť. Chcela som sa ťa spýtať, mohla by som miesto rýchlosoli použiť len obyčajnú soľ alebo radšej nie. Som v Škótsku a tu neviem, kde by som ju kúpila a domov zaťiaľ aspoň do veľkej noci neidem.


  • ancicka, 12. marca 2011 o 12:29
    Rychlo soľ,je dusitanová soľ.Ja som ešte ani raz neskúšala bez nej .Mohla by si ,ale rychlosoľ dáva šunke tú peknú farbu.Pri obyčajnej soľi šunka bude tmava .Ja si myslím,že aj v Škotsku je dostať rychlosoľ,len sa treba asi popýtať.


  • veronika353, 13. marca 2011 o 10:10
    Domácí šunku děláváme už dávno,dáváme 1kg plecka 1kg masa z králíka,používáme rychlosúl,ale už jsme zkoušeli i obyčejnou.Šunka byla dobrá,ale barva byla bledá.


  • matased, 13. marca 2011 o 23:22
    veľmi dobre to vyzerá - typické na Veľkú noc


  • foska, 15. marca 2011 o 09:20
    Ja, veci neznala, by som sa chcela spytat - ked to uvarim v sacku, tak to potom aj z toho sacku vyberiem a potom zatazim, alebo to zatazim este v tom sacku?


  • ancicka, 15. marca 2011 o 12:23
    @foska ,zaťaží sa ešte vsačku.


  • foska, 15. marca 2011 o 13:18
    dakujem! ;)


  • najaa, 7. apríla 2012 o 20:28
    Aj ja som robila presne ako ty ,len som ju nevarila ale dala som do rúry plech s vodou a na mriežku šunku.Takto som to piekla 1hodinu pri 70°C.Je fantastická.


  • ancicka, 8. apríla 2012 o 12:33
    @najaa ,tak to musím skúsiť.Dík za radu.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a nakyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.

Jesenná chrípka nechutí naozaj nikomu
- Inzercia -
Prichádza jeseň a s ňou aj zvýšená záťaž na váš organizmus. Pripravte sa.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist