Kysnutý ovocný koláč
Kysnutý ovocný koláč

Dokonalý kysnutý koláč s letným ovocím fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 16. júna 2019
Dokonalý kysnutý koláč s letným ovocím (fotorecept)
Foto: siuuu

Lepšie kysnuté cesto nepoznám, a to som už vyskúšala viacero receptov. Cesto je nadýchané, ľahulinké a s kyslastým drobným ovocím a orechovou posýpkou je to dokonalá kombinácia. Koláč je veľmi variabilný čo sa použitého ovocia aj múky týka - na titulnej foto je z hladkej pšeničnej múky, dnes som robila pol hladká pšeničná a pol celozrnná špaldová hladká, ale robila som aj čisto z celozrnnej múky a bol tiež super, len potreboval dlhšie kysnúť. Táto dávka je je na jeden klasický pekáč.

20
porcií
15 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto :
1 šálka
1/4 šálky
1/4 šálky (+ na posýpku)
2,5 šálky
1/2 bal.
1/4 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
podľa chuti čerstvé (jahody, maliny, černice, čučoriedky)
podľa chuti (mleté)
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zahrejeme mlieko, olej a cukor, miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí - nevaríme. Keď sa cukor rozpustí, odstavíme a necháme vychladnúť (tak aby bola zmes vlažná).

  2. 2

    Do misy dáme 2 šálky múky, droždie a pridáme vlažnú mliekovú zmes. Vypracujeme cesto. Cesto jemne posypeme múkou a necháme kysnúť pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem (ja si vyhrejem rúru na 50 °C, vypnem ju a vložím misu s cestom). Na foto je vykysnuté cesto.

    Dokonalý kysnutý koláč s letným ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K cestu pridáme zvyšnú múku (1/2 šálky), sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Jemne zmiesime.

    Dokonalý kysnutý koláč s letným ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pekáč pomastíme olejom a rukou cesto roztiahneme na celý pekáč.

    Dokonalý kysnutý koláč s letným ovocím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uložíme ovocie podľa chuti, posypeme cukrom, mletými orechami prípadne mandľovými lupienkami a voňavým korením.

    Dokonalý kysnutý koláč s letným ovocím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 25-30 minút. Pred servírovaním poprášime práškovým cukrom (nemusí byť). My sme mali dnes s jahodovým mojitom.

    Dokonalý kysnutý koláč s letným ovocím (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Ja nemám rada hrnčekové recepty, lebo nie je to tak presné ako navážené. Videla som videá. Tam nabrala múku a nebolo to ani po okraj, skôr 1 cm nižšie. Ty ako plníš šálku? Zarovnáš s nožom vrch hrnčeka?
My máme radi nižšie kysnuté cestá, aby vynikla chuť ovocia a nemusia sa tak veľmi otvárať ústa. :-)
Ale plánujem kysnuté koláče ovocné upiecť, aj marhule a slivky sú dobré
Aj mňa by zaujímala veľkosť plechu. Ja mám v obľube môj 36 x 26 cm.
Môj "váš" koláč zmizol na rodinnom stretku ako prvý. Prehnala som to s ovocím a nedal sa dobre nakrájať, ale všetci netortoví vyznávači neriešili jeho vzhľad ale chuť. Vďaka za recept. Použila som ríbezle, maliny červené a čierne (malinovník).
Dnes upečený, s malinami. Posýpka bola z mandlových plátkov. Zmiešala som hladkú a celozrnnú múku. Len mne vyšiel na trochu menší plech.
My sme si koláč dali k popoludňajšiemu čaju a na taký akoby anglický spôsob : s riedkym vanilkovým pudingom.
Teraz sa len tak na gauči zľahka prevalujeme a lamentujeme, že máme plné bruchá ...... :-))))
Ďakujem za recept.



Pridaj komentár k receptu: