Dokonalý kysnutý koláč s letným ovocím fotorecept
Foto: siuuu
Lepšie kysnuté cesto nepoznám, a to som už vyskúšala viacero receptov. Cesto je nadýchané, ľahulinké a s kyslastým drobným ovocím a orechovou posýpkou Zobraziť celý popisLepšie kysnuté cesto nepoznám, a to som už vyskúšala viacero receptov. Cesto je nadýchané, ľahulinké a s kyslastým drobným ovocím a orechovou posýpkou je to dokonalá kombinácia. Koláč je veľmi variabilný čo sa použitého ovocia aj múky týka - na titulnej foto je z hladkej pšeničnej múky, dnes som robila pol hladká pšeničná a pol celozrnná špaldová hladká, ale robila som aj čisto z celozrnnej múky a bol tiež super, len potreboval dlhšie kysnúť. Táto dávka je je na jeden klasický pekáč.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
cesto : | |
1 šálka |
|
1/4 šálky |
|
1/4 šálky (+ na posýpku) |
|
2,5 šálky |
|
1/2 bal. |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
podľa chuti čerstvé (jahody, maliny, černice, čučoriedky) |
|
podľa chuti (mleté) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Zahrejeme mlieko, olej a cukor, miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí - nevaríme. Keď sa cukor rozpustí, odstavíme a necháme vychladnúť (tak aby bola zmes vlažná).
- 2
Do misy dáme 2 šálky múky, droždie a pridáme vlažnú mliekovú zmes. Vypracujeme cesto. Cesto jemne posypeme múkou a necháme kysnúť pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem (ja si vyhrejem rúru na 50 °C, vypnem ju a vložím misu s cestom). Na foto je vykysnuté cesto.
- 3
K cestu pridáme zvyšnú múku (1/2 šálky), sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Jemne zmiesime.
- 4
Pekáč pomastíme olejom a rukou cesto roztiahneme na celý pekáč.
- 5
Uložíme ovocie podľa chuti, posypeme cukrom, mletými orechami prípadne mandľovými lupienkami a voňavým korením.
- 6
Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 25-30 minút. Pred servírovaním poprášime práškovým cukrom (nemusí byť). My sme mali dnes s jahodovým mojitom.
- 2
súhlasíííím - už sa teším keď dozrú marhule ;-)
a aky velky plech prosim?
My máme radi nižšie kysnuté cestá, aby vynikla chuť ovocia a nemusia sa tak veľmi otvárať ústa. :-)
Ale plánujem kysnuté koláče ovocné upiecť, aj marhule a slivky sú dobré
Aj mňa by zaujímala veľkosť plechu. Ja mám v obľube môj 36 x 26 cm.
hrnček 250 ml - zabudla som napísať do receptu aj keď som na to myslela ... sorry
pekáč taký klasický - cca 30 x 40 cm
šálku s objemom 250 ml plním cca 1 cm pod horný okraj, pekáč cca 30 x 40 cm
My sme si koláč dali k popoludňajšiemu čaju a na taký akoby anglický spôsob : s riedkym vanilkovým pudingom.
Teraz sa len tak na gauči zľahka prevalujeme a lamentujeme, že máme plné bruchá ...... :-))))
Ďakujem za recept.
Tak to ma nesmierne teší, že koláčik chutil.