Diviačia roláda s hubovou plnkou

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 24. januára 2017
Diviačia roláda s hubovou plnkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
6
porcií
45 minút
príprava
120 minút
na 175 °C

Suroviny

1 kg (bez kosti)
15 g
5 g
2 g
1 vetvička
400 ml
100 g
200 g
8 strúčikov
300 g
500 g
2 ks
Placky:
600 g
200 g
1 ks
10 g
1 menšia vetvička
80 g




Postup

  1. 1

    Na placky uvaríme zemiaky v šupke deň vopred. Šalotku a polovičku cesnaku nakrájame na drobné kocky, speníme na masle s tymianom. Pridáme nakrájané huby a necháme ich pražiť, kým sa z nich neodparí voda. Osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť a zapracujeme vajce.

  2. 2

    Diviačí bok naklepeme, osolíme a okoreníme. Na mäso rozdelíme hubovú plnku. Dôkladne zvinieme a zviažeme motúzom. Na spodok pekáča nakrájame cibuľu a roztlačíme zvyšný cesnak, pridáme rascu a položíme mäso. Pekáč prikryjeme alobalom a za občasného podlievania vodou pečieme asi 2 hodiny pri 175 °C. Po upečení mäso odložíme na teplé miesto. Pekáč s upečenou cibuľou a cesnakom postavíme na oheň, podlejeme hovädzím vývarom a necháme vyvariť asi na tretinu. Omáčku rozmixujeme a dochutíme.

  3. 3

    Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Rozmarín rozdrvíme v mažiari, pridáme do zemiakov. Ďalej pridáme múku, vajce a osolíme. Vypracujeme cesto. Dlho nemiešame. Hotové cesto vyvaľkáme na centimetrový plát a formičkou vypichujeme placky, ktoré opekáme na oleji dozlatista. Upečené placky ukladáme na papierové utierky. Pred podávaním mäso nakrájame na plátky.

Diskusia k receptu