Makové rožky
Makové rožky

Bezlepkové makové rožky

novalim - fotkanovalim, 19. novembra 2020. Komerčný recept.
Bezlepkové makové rožky
Foto: novalim

Nielen na Vianoce! Tieto skvelé mäkučké rožky bez lepku vám budú chutiť po celý rok. Plnené makom alebo aj orechmi, tvarohom či lekvárom si Zobraziť celý popisNielen na Vianoce! Tieto skvelé mäkučké rožky bez lepku vám budú chutiť po celý rok. Plnené makom alebo aj orechmi, tvarohom či lekvárom si vás určite získajú. Vyskúšajte náš recept a upečte si chutné bezlepkové raňajky.
Zdroj: https://novalim.net/bezlepkovy-vianocny-receptar/

16 ks
porcií
65 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

230 g
20 g
125 ml
2 PL
1 bal.
2 PL
1 kocka (čerstvé)
štipka
75 ml
1 ks
Na potretie:
1 ks
Na plnku:
250 g
trošku (nastrúhaná)
100 ml
1 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Plnka: Mletý mak s cukrom zalejeme zovretým mliekom. Primiešame lekvár a nastrúhanú citrónovú kôru.

  2. 2

    Cesto: Zohrejeme mlieko, smotanu, kryštálový a vanilínový cukor. Odstavíme a na vrch rozmrvíme droždie. Trochu premiešame a necháme speniť do kvásku.

  3. 3

    Múku, škrob, soľ, žĺtok a olej premiešame. Pridáme kvások a aspoň 7 minút miesime.

  4. 4

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dva bochníky. Oba vyvaľkáme na koliesko s priemerom asi 20 cm a radielkom ich (podobne ako pizzu) nakrájame na 8 rovnakých trojuholníkov. Každý potrieme plnkou, z oboch bočných strán trojuholníka cesto založíme dovnútra, aby plnka nevytiekla a rožok zatočíme od najširšej časti po najužšiu.

  5. 5

    Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a zakryté čistou utierkou necháme kysnúť asi 30 minút. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 180 °C. Pečieme do zlatista približne 25-30 minút.

  6. 6

    Po upečení ihneď potrieme vodou zmiešanou s trochou oleja. Tak rožky ostanú ešte vláčnejšie. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia