Bezlepkové makové rožky
Foto: novalim
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
230 g |
|
20 g |
|
125 ml |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
2 PL |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
1 štipka |
|
75 ml |
|
1 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
(+ voda) |
|
Na plnku: | |
200 g mletý |
|
50 g (alebo podľa chuti) |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
trocha |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Plnka: Mak s cukrom zalejeme vriacim mliekom. Primiešame lekvár a nastrúhanú citrónovú kôru.
- 2
Cesto: Zohrejeme mlieko, smotanu, kryštálový a vanilínový cukor. Odstavíme a na vrch rozmrvíme droždie. Trochu premiešame a necháme speniť do kvásku.
- 3
Múku, škrob, soľ, žĺtok a olej premiešame. Pridáme kvások a aspoň 7 minút miesime. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dva bochníky.
- 4
Oba vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a radielkom ich (podobne ako pizzu) nakrájame na 8 rovnakých trojuholníkov.
- 5
Každý potrieme plnkou, z oboch bočných strán trojuholníka cesto založíme dovnútra, aby plnka nevytiekla a rožok zatočíme od najširšej časti po najužšiu.
- 6
Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a zakryté čistou utierkou necháme kysnúť asi 30 minút. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 180 °C.
- 7
Pečieme do zlatista približne 25-30 minút. Po upečení ihneď potrieme vodou zmiešanou s trochou oleja. Tak rožky ostanú ešte vláčnejšie. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.
Tiež makové rožteky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu