Makové rožky

Bezlepkové makové rožky

Autor receptu: novalim

Nielen na Vianoce! Tieto skvelé mäkučké rožky bez lepku vám budú chutiť po celý rok. Plnené makom alebo aj orechmi, tvarohom či lekvárom si vás určite získajú.* Vyskúšajte náš recept a upečte si chutné bezlepkové raňajky.

16 ks
porcií
65 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Plnka: Mletý mak s cukrom zalejeme zovretým mliekom. Primiešame lekvár a nastrúhanú citrónovú kôru.
  2. Cesto: Zohrejeme mlieko, smotanu, kryštálový a vanilínový cukor. Odstavíme a na vrch rozmrvíme droždie. Trochu premiešame a necháme speniť do kvásku.
  3. Múku, škrob, soľ, žĺtok a olej premiešame. Pridáme kvások a aspoň 7 minút miesime.
  4. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dva bochníky. Oba vyvaľkáme na koliesko s priemerom asi 20 cm a radielkom ich (podobne ako pizzu) nakrájame na 8 rovnakých trojuholníkov. Každý potrieme plnkou, z oboch bočných strán trojuholníka cesto založíme dovnútra, aby plnka nevytiekla a rožok zatočíme od najširšej časti po najužšiu.
  5. Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a zakryté čistou utierkou necháme kysnúť asi 30 minút. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 180 °C. Pečieme do zlatista približne 25-30 minút.
  6. Po upečení ihneď potrieme vodou zmiešanou s trochou oleja. Tak rožky ostanú ešte vláčnejšie. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.