Ryža s jalopeño ako príloha fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. novembra 2014
Ryža s jalopeño ako príloha (fotorecept)
Foto: sracz

Každý má svoj, určite ten „najsamlepšejší gríf“ na prípravu ryže, čoby prílohy! Už od prvopočiatku mojich nesmelých krokov v kuchyni, používam vždy tú prvú Zobraziť celý popisKaždý má svoj, určite ten „najsamlepšejší gríf“ na prípravu ryže, čoby prílohy! Už od prvopočiatku mojich nesmelých krokov v kuchyni, používam vždy tú prvú technológiu! Ryža:Voda=1: 2!!! Málokedy ju varím „načisto, bez ničoho“. Chutná je s hráškom, mrkvou, čerstvou paprikou, či s mrazenou zeleninou. „Aj tak ša da i tak še da“. Ten_ktorý variant volím podľa toho, na čo mámE chuť, ale poväčšine, čo doma nájdem, čo doma „zavadzia, či prekáža“! Tentoraz som „vyštráchal“ dve jalopeño_s!

2-3
porcie
5-7 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 - 1,5 PL
2 ks
250 ml
1 kytička
500 ml (vývar)
podľa chuti g
1 PL
6 - 8 ks




Postup

  1. 1

    pokrájané jalopeño som krátko porestoval na rastlinnom oleji,

    Ryža s jalopeño ako príloha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridal som premytú (ja to robím horúcou vodou tak dlho, až odteká čistá) a odkvapkanú ryžu, premiešal, krátko popražil (aby sa ryža nedostala do „termošoku“),

    Ryža s jalopeño ako príloha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vsypal som na „broky“ pokrájané konáriky petržlenovej vňate; na jej lístočky dôjde až na úplný záver varenia; zmiešal,

    Ryža s jalopeño ako príloha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zalial presne odmeraným ½ litrom horúcej vody (môže byť aj zeleninový vývar); ak chcem mať ryžu „bohatšiu“, zalievam ju hovädzím, alebo kuracím vývarom; priložil som PL masla,

    Ryža s jalopeño ako príloha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prikryl priehľadnou pokrievkou a bez akéhokoľvek zasahovania som vodu nechal varom odvrieť, až sa v nej objavili dierky

    Ryža s jalopeño ako príloha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    medzitým som pokrájal horné časti stonkového zeleru aj s ich jemnými „nervami“ a obtrhal ešte trošku lístkov petržlenovej vňate,

    Ryža s jalopeño ako príloha (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ktorými som posypal uvarenú ryžu, zmiešal, prikryl a nechal už iba „dôjsť“, pri vypnutom zdroji tepla

    Ryža s jalopeño ako príloha (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na porcovanie využívam aj servírovací kovový valček 70 x Ø 70 a potom ryža na tanieri, ozdobená trojlístkom „petržvňate“, vyzerá takto! Komu sa zdá, že má na tanieri málo mäsa, môže zeleninové „aditívum“ v ryži nahradiť kúskami klobásy, párkov, či šunky, alebo ich skombinovať s bársakou zeleninou!

    Ryža s jalopeño ako príloha (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia
Ryzu som uz robila na rozne sposoby, ale s jalapeno este nie. Napokon, co nebolo, moze byt. Aj ked mame radi stiplave, s pridanim jalapena budem velmi opatrna. Originalny recept.
pusta
takáto ryža s týmito prísadami - vňate, hrášok, vývar, maslo, presne táto príloha by mi chutila.
máš ju krásne vytvarovanú. perfektné foto
*****
pusta
samozrejme to jalapeňo najviac šmakuje môjmu jazýčku :P
lolafo
FUUUUUUUUUUUj uplne nechutne neznasam to fuk hroza je to debilina




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia