Ryža s jalopeño ako príloha (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Každý má svoj, určite ten „najsamlepšejší gríf“ na prípravu ryže, čoby prílohy! Už od prvopočiatku mojich nesmelých krokov v kuchyni, používam vždy tú prvú technológiu! Ryža:Voda=1: 2!!! Málokedy ju varím „načisto, bez ničoho“. Chutná je s hráškom, mrkvou, čerstvou paprikou, či s mrazenou zeleninou. „Aj tak ša da i tak še da“. Ten_ktorý variant volím podľa toho, na čo mámE chuť, ale poväčšine, čo doma nájdem, čo doma „zavadzia, či prekáža“! Tentoraz som „vyštráchal“ dve jalopeño_s!

2-3
porcie
5-7 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. pokrájané jalopeño som krátko porestoval na rastlinnom oleji,
  2. pridal som premytú (ja to robím horúcou vodou tak dlho, až odteká čistá) a odkvapkanú ryžu, premiešal, krátko popražil (aby sa ryža nedostala do „termošoku“),
  3. vsypal som na „broky“ pokrájané konáriky petržlenovej vňate; na jej lístočky dôjde až na úplný záver varenia; zmiešal,
  4. zalial presne odmeraným ½ litrom horúcej vody (môže byť aj zeleninový vývar); ak chcem mať ryžu „bohatšiu“, zalievam ju hovädzím, alebo kuracím vývarom; priložil som PL masla,
  5. prikryl priehľadnou pokrievkou a bez akéhokoľvek zasahovania som vodu nechal varom odvrieť, až sa v nej objavili dierky
  6. medzitým som pokrájal horné časti stonkového zeleru aj s ich jemnými „nervami“ a obtrhal ešte trošku lístkov petržlenovej vňate,
  7. ktorými som posypal uvarenú ryžu, zmiešal, prikryl a nechal už iba „dôjsť“, pri vypnutom zdroji tepla
  8. na porcovanie využívam aj servírovací kovový valček 70 x Ø 70 a potom ryža na tanieri, ozdobená trojlístkom „petržvňate“, vyzerá takto! Komu sa zdá, že má na tanieri málo mäsa, môže zeleninové „aditívum“ v ryži nahradiť kúskami klobásy, párkov, či šunky, alebo ich skombinovať s bársakou zeleninou!