Tekvicové pyré

Vladimír Morochovič
executive chef spoločnosti Sodexo Slovakia a viceprezident Gourmet klubu, 14. augusta 2013
Tekvicové pyré
Foto: Ľuboš Pilc
5 pohárov po 500ml
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks stredne veľké
2 l




Postup

  1. 1

    Tekvicu ošúpeme a odstránime semienka vnútri. Čistú dužinu nakrájame na kocky 3x3 cm, dáme ich do hrnca a podlejeme vodou.

  2. 2

    Dužinu rozvaríme na kašu, až kým sa z nej neodparí voda a neurobí hustá kaša.

  3. 3

    Potom rozvarenú hmotu ešte rozmixujeme ponorným mixérom. Naložíme do pohárov a zavaríme. Pyré používame v zime ako základ na tekvicovú polievku.

  4. 4

    Tip šéfkuchára: Pár lyžíc tekvicového pyré v pretlačených uvarených zemiakoch s tekvicovým olejom urobia s bežnou prílohou zázrak. Základ možno urobiť aj na sladko s vlašskými orechmi a hnedým cukrom alebo s medom. Na recept sa dá použiť akákoľvek tekvica, no najlepšia a najchutnejšia je práve muškátová.

Diskusia k receptu

gubics
Zaujímavý recept, určite stojí za vykúšanie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia