Dalmatínsky guláš fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 17. januára 2013
Dalmatínsky guláš (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento recept je z útlej knižky Ako používať korenie od autorky Dagmar Lánskej. Kniha vyšla v roku 1995.

40 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
100 g
3 ks
2 ČL
0,5 ČL
3 strúčiky
štipka
2 PL
2 - 3 ks
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso som umyla a nakrájala.

    Dalmatínsky guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú cibuľu som nakrájala na kocky.

    Dalmatínsky guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tu je pripravená slaninka.

    Dalmatínsky guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na tanierik som si nastrúhala citrónovú kôru. Citrón som najprv dobre umyla a usušila.

    Dalmatínsky guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistila som tri strúčiky cesnaku.

    Dalmatínsky guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Najprv som osmažila slaninu. Pridala som k nej cibuľu. Chvíľu som ju restovala , potom som na ňu naliala asi za štamperlík horúcej vody , vydusila som vodu. Toto som opakovala ešte dva krát Tento postup zabezpečí ,že sa cibuľa dobre rozvarí a vytvorí chutnú šťavu .Pridala som mäso, opekala som ho kým sa zatiahlo.Hrniec som stiahla z ohňa a pridala som kmín, mletú sladkú a štipľavú papriku.Pridala som víno a strúhanú citrónovú kôru a pretlačený cesnak a paradajkový pretlak.Osolila a okorenila som mäso.

    Dalmatínsky guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec som pridala bobkové listy.Mäso som zaliala 250 ml horúcej vody a dala do tlakového hrnca.

    Dalmatínsky guláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým som si očistila zemiaky a dala ich variť.

    Dalmatínsky guláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Víno , ktoré dá gulášu dobrú chuť.

    Dalmatínsky guláš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu už je hotový guláš. Dobrú chuť.

    Dalmatínsky guláš (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
@elixir podla mňa je ťažko odhadnutelné kolko je to porcií ...zaléží natom aký jedáci sa ktomu dostanú .... verím tomu ,že ja zjem 3 x viac ako ty.
...preto ja u mojich receptou tuto kolonku nevyplňujem
@hralka ešte trochu zostalo. Manžel si dal na obed repete.Ďakujem za komentár.@elix ír určite si pochutnáš. Záleží to od toho akých máš doma jedákov. Ak spravíš trochu viacej šťavy a dáš menej mäsa na porciu , tak určite viac ako píše @viera1. @helca103 ďakujem.
@natali neviem ti povedať prečo ho tak autorka nazvala.Nemenila som jej názov jedla.@gordonklo tvoja pochvala ma potešila. To , že sa varí srdcom je vidieť aj na jedle.@tiginko neobanuješ. A ako prílohu môžeš dať napríklad knedľu. Ja som ju nerobila preto , že ju chcem robiť v sobotu. Preto som spravila zemiaky.
už na pohľad vidno, že je to poctivá práca... omáčka má krásnu farbu a aj mäsko vyzerá fajnovo... a ako píšeš aj knedľa by sa mi k tomu páčila :-) už viem čo bude v nedeľu na obed....
Keď do originál hamburgerov ide konské a bravčové mäso, tak do dalmatínskeho guláša môže ísť hovädzie. Vyzerá to výborne , stojí to za odskúšanie.
@elix ír verím , že manželovi bude chutiť. @dodo použila som originálny názov jedla. Nezdá sa mi ten názov jedla taký podstatný. Omnoho dôležitejšia mi pripadá chuť guláša.
Krásny guláš a chutný .S týmito ingredienciami robím guláš,ale z diviny.To vínko vonia až ku nám pod V.Tatry.Je vidieť,že nie je voďavý a slabý,ale naopak je hutný a chutný.Ako som to príma zrýmovala.A ak budeš mať divinku môžeš skúsiť presne s tou istou receptúrou,len chuť bude trochu iná.Pridávam ukážku divinového guláša.

Zabudla som podotknúť,že je tam pridaný ešte slivkový lekvár.Skús ho pridať do svojho gulášu,uvidíš tú ohromne vylepšenú chuť.A to mi ver!

Pridaj komentár k receptu: