Cviklový šalát
Cviklový šalát

Cviklový šalát s pomarančom fotorecept

kecemis - fotkakecemis, 19. januára 2018
Cviklový šalát s pomarančom (fotorecept)
Foto: kecemis

Ľahký šalát vhodný ako príloha alebo ľahká večera. Inšpirované z Trisha Yearwood z TV.

4-6
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
3 PL
1 väčší ks
2 ks
2 PL
1/4 KL
1 KL
podľa chuti (listy)
podľa chuti
1/4 pohára




Postup

  1. 1

    Dal som si zohriat ruru na 200 stupnov. Cviklu som pofrkal olivovym olejom. Zabalil do alobalu a dal som do rury piect. Podla velkosti. Ja som piekol asi hodinu. Kym som mal cviklu v rure, ocistil som cibulu a nakrajal na drobno. Dal som ju do misky, pridal dve lyzicky oleja a dobre premiesal. Z alobalu som si spravil mensiu nadobu a tam som dal naolejovanu cibulu. Cviklu som vybral z rury asi 25 minut pred koncom a pridal som k nej cibulu. Vratil som do rury a piekol som dalsich 30 minut.

    Cviklový šalát s pomarančom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi po hodine, cviklu som vyskusal vidlickov cviklu. Kedze bola makka, bolo hotovo. Po 25 minutach uz bola aj cibula, bola ciastocne skaramelizovana. Cibulu som dal do misky a cviklu som nehal este v alobale asi 8 - 10 minut trochu vychladnut.

    Cviklový šalát s pomarančom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pracovnu dosku som si dal foliu a osupanu cviklu som narkajal na kocky asi 1.5 cm velke. Kazdy podla svojej chuti. A pridal som do misky ku cibuli.

    Cviklový šalát s pomarančom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nozikom som osupal pomarance a pokrajal priblizne na rovnako veke kusky ako cviklu.

    Cviklový šalát s pomarančom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravil som si dressing. Zmiesal som spolu balzamikovy ocot, Cukor, horcicu, sol a korenie a 1/4 pohara olivoveho oleja. Dobre som premiesal a pridal do misky s nakrajanou cviklou, pomarancom a cibulou.

    Cviklový šalát s pomarančom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre som premiesal a dal na 20 minut do chladnicky.

    Cviklový šalát s pomarančom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pred podavanim som posypal listkami spenatu. Da sa pouzit aj nieco ine, napr. rukola. A nakoniec som pridal nasekane vlasske orechy.

    Cviklový šalát s pomarančom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Přidám se k obdivovatelům. Krásná práce, svěží dílo! Děkuji za inspiraci - milé spojení s červenou cviklou vyzkouším.
sracz
Ciao_ky kamarát Severák @Kecemis tam hore! Nádherná práca, hodná nielen obdivu ale aj nasledovania. Už som od Teba ďalších od 3/2017 asi 1 700 míľ južnejšie, v AZ Peoria. Teploty "šaľeňe visiko, aľe da še vitrimac"! V týchto podmienkách musíme na naše SVK jedlá, extra zvlášť "zimušné" zabudnúť. No nič, veď ja niečo vyšpekulujem. Drž sa zvesela, z hlboka dýchaj a vydržať!
kuchticka
Ja ta tiez zdravim zo zapadneho pobrezia ako sracz iba trochu severnejsieho. My sa trasieme od zimy on sa opaluje, ale nevadi. kazda situaci je k niecomu dobra. Aspon mozeme lyzovat, sankovata tesit sa z bielej perinky na horach.
Paci sa mi tvoj recept, raz vyskusam, lebo ja v poslednom case robim vsetko narychlo a jednoducho, nech som hotova "raz dva" Posielam podrav k vam na sever.
babav
Výborný zdravy a nepochybne aj chutný recept . Pripájam sa pozdravom aj ja z východného pobrežia kde nam tohoročna zima štedro nadeluje rekordne mrazy sneh aj ľadovicu striedavo s oteplenim a clapkanicou .Chripkove vírusy maju hody.
honestka
@Kecemis : V tomto pripade ozaj aj "oci jedia" a brusko chvali - vynikajuca kombinacia a zrejme teda aj vitaminova bomba na toto nase prelietave obdobie.
Urcite pride aj na nas stôl - cvikle sa u nas dobre dari.
Vsetko dobre Mirko a vela tvojich dalsich inspiracnych salatikov prosim...
kecemis
Dakujem velmi pekne za pozdravy okolo severnej Ameriky. @sracz zaregistroval som tvoj moving do teplych karajin. Aj ti trosku zavidim, ale asi na tyzden, potom by mi chybal sneh a mraz. I ked sa musim priznat, s pribudajucimi rokmi mam radsej telo ako zimu. A to som bol vzdy zimny vtak, Ale drzim sa statocne. Myslim ze to bol Ivan krivosudsky s jeho slavnym "vydrzat", ktoreho sa tu drzime.
Pozdravujem aj vychodne a samozrejme zapadne pobrezie nasho kontinentu. Vy ste na tom podobne ako my, akorat ze u nas to bude trosku dlhsie trvat, kym sa vratime do normal. Ale kedze sa teploty umudrili, zajtra idem znova na lyze. Treba si to uzit co najviac, pokial sa da. @honestka , mila Hanka tesima ze ta zaujal moj recept. Ty vies, ze si chcem uzit weekend ako sa da najlepsie, pretoze takychto nie je vela. Takze zajtra idem do kananaskis so synom na lyze.
@Afataga ano skusal som to so surovou cibulou, ale tato verzia mi pasuje lepsie. Ale ako vzdy, moje recepty davam ako zakladnu inspiraciu. So surovou cibulou totiz mi to pripadalo tak trochu surove. A tento salat povazujem z "jemny". Viac mi to chuti s karamelizovanou cibulov. A kedze som clovek snaziaci sa vsetko zjednodusit, pouzil som ruru na opecenie cibule. Tym som sa vyhol povinosti stat pri sporaku a mieseat tu cibulu.
@Olinecka som rad ze som so svojim receptom zaujal. Potesenie bude na mojej strane ak vyskusas/ A ver mi stoji za to.
Mila @Cesminaz Ak povie kucharka tvojich kvalit, ze sa ju recept zaujal, co viac dodat. Radost a hrdost.
Dakujem Vam vsetkym, spravili ste moj den krajsim.
fialka49
Včera na večeru sme si pochutnávali na výbornom cviklovom šalátiku, ktorému karamelizovaná cibuľa dodáva jemnosť. Je naozaj lahodný a u nás je už teraz ďalšou obmenou obľúbených zeleninových šalátov.
kecemis
Daukujem Vam za nahliadnutie a mile komentare. @Fialka49 som rad ze si vyskusala a este radsej, ze chutilo. Vdaka za odozvu.
siisa
Táto kombinácia cvikle a pomaranča musí byť úžasná :)
marianne
@mirko a keď sa cvikla uvarí v šupe a cibuľa skaramelizuje na panvici hádam sa nič zlé neudeje, Vidí sa mi to za kratší čas, vyskušam , dám vedieť. Nejako sa mi cvikla v chladničke premnožila....
kecemis
@Marianne (1.2.2018 14:16)
@Mariannka samozrejme ze sa nic nestane. Kludne priprav cviklu varenim. Niekedy ju varim a potom ju osupanu a nakrajanu ju dam este na panvicu troche osmahnut. V tomto pripade by som pouzil nejaky orechovy olej, pripadne sezamovy olej. Zalezi ci by som ju posypaval orechami alebo sezamom. My ju radsej pecenu, ale toto je len inspiracia. Som rad ze si sa pristavila a budem este radsej ak vyskusas.

@monty dakujem.
buchtabuchta
Ja cviklu vzdy varim, mne vadi na surovej ten pach ako v pivnici na zemiaky. Recept vyzera bozsky a chutne, hned vyskusam.
marianne
Mirko božský je tento šalát, ponúkla som ho návšteve, chutil im veľmi a to už boli plný jedla ,neodolali,dali repete.. veľké ďakujem


kecemis
@Mariannka super. Som velmi rad ze salat nesklamal a vsetkym chutilo. Prijemna sprava do chladneho nedelneho rana, potesila a aj zohriala.

@buchtabuchta dakujem za nahliadnutie a odhodlanie vyskusat.