Cviklový šalát
Cviklový šalát s pomarančom (fotorecept)
Autor receptu: kecemis
Ľahký šalát vhodný ako príloha alebo ľahká večera. Inšpirované z Trisha Yearwood z TV.
4-6 porcie |
20 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup
- Dal som si zohriat ruru na 200 stupnov. Cviklu som pofrkal olivovym olejom. Zabalil do alobalu a dal som do rury piect. Podla velkosti. Ja som piekol asi hodinu. Kym som mal cviklu v rure, ocistil som cibulu a nakrajal na drobno. Dal som ju do misky, pridal dve lyzicky oleja a dobre premiesal. Z alobalu som si spravil mensiu nadobu a tam som dal naolejovanu cibulu. Cviklu som vybral z rury asi 25 minut pred koncom a pridal som k nej cibulu. Vratil som do rury a piekol som dalsich 30 minut.
- Asi po hodine, cviklu som vyskusal vidlickov cviklu. Kedze bola makka, bolo hotovo. Po 25 minutach uz bola aj cibula, bola ciastocne skaramelizovana. Cibulu som dal do misky a cviklu som nehal este v alobale asi 8 - 10 minut trochu vychladnut.
- Pracovnu dosku som si dal foliu a osupanu cviklu som narkajal na kocky asi 1.5 cm velke. Kazdy podla svojej chuti. A pridal som do misky ku cibuli.
- Nozikom som osupal pomarance a pokrajal priblizne na rovnako veke kusky ako cviklu.
- Pripravil som si dressing. Zmiesal som spolu balzamikovy ocot, Cukor, horcicu, sol a korenie a 1/4 pohara olivoveho oleja. Dobre som premiesal a pridal do misky s nakrajanou cviklou, pomarancom a cibulou.
- Dobre som premiesal a dal na 20 minut do chladnicky.
- Pred podavanim som posypal listkami spenatu. Da sa pouzit aj nieco ine, napr. rukola. A nakoniec som pridal nasekane vlasske orechy.