Cviklový šalát
Cviklový šalát

Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. októbra 2020
Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept)
Foto: sracz

Šalát má vraj svoj prapôvod v Anadyre na Čukotke, tvrdil mi môj sused a priateľ Alex Panfilov, narodený pri Beringovom mori. Úžasná vzdialenosť, ale na „vohľady“ putoval až hen do Kaliningradu. Keď som ho pohostil mojim variantom šalátu, bol som „zjazdený“, lebo som použil konzervované ingrediencie, kosher kyslé uhorky a olivový olej. Originál však vyžaduje čerstvo uvarené suroviny, uhorky „samokvašky“ a prirodzený olej (naturaľnoje maslo). Ale jeho kombináciu s lososom na oleji a masle ocenil.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

6-7 ks
600-700 g
300-350 g
2-3 ks
2-3 PL čerstvý (lístky)
2-3 strúčiky
1 ks
1 ks čerstvá
2-3 ks (uvarené natvrdo)
2-3 ks (uvarené v šupke)
2-3 KL
podľa potreby
podľa potreby
Príloha:
800÷900 g
podľa potreby
podľa potreby
2-3 PL
2-3 PL
podľa potreby
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zátišie potrebných ingrediencií.

    Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do zmiešovacej misy budem potrebovať očistený zväzok mladej cibuľky, zemiaky uvarené v kožke alias šupke, vajíčka natvrdo, strúčiky cesnaku a stonky_zeleru.

    Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou kolieska s drôtenou mriežkou som do misy pokrájal dve konzervy sterilizovanej cvikly, pridal konzervu bielej sterilizovanej fazule,

    Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pokrájané kyslé uhorky, zelenú cibuľku aj s jej „pierkami“, jalapeño (to pridávam iba ja), „C-éčka“ stonkového zeleru a lístočky čerstvého tymianu a pretlačené strúčiky cesnaku.

    Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do finále postúpili aj „naplátkované“ vajíčka natvrdo, „nakockované“ varené zemiaky, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a extra panenský olivový olej.

    Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz už len s jemným citom zmiešať a v chladničke nechať zmiešať chute,

    Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    než som naplátkoval lososa, ktorého som potom jemne osolil, posypal čiernym korením a

    Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    opiekol v horúcej olejovomaslovej „emulzii“, najprv kožou nadol a potom ešte 3-4 minúty

    Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    aj kožou hore; ak sa pomocou kuchyňských klieští dá ľahko oddeliť od mäsa, piekli sme tak akurát. Stiahnutou kožou som si potvrdzoval priateľstvo s Baghírom, ako noc čiernym kocúrom od susedovcov. … Ale ak ju niekto z Vás „ľúbi“, tak dobrú chuť!

    Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    … a ešte pohľad na servírovaný komplet s rukolou (arugula), tatárskou omáčkou a „brokmi“ halúzok petržlenovej vňate.

    Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Jeden komentár
Šalát vyzerá a isto aj chutí dobre. Mám rada tieto sýte ruské šaláty. Skúsim aj tento, vďaka za uverejnenie receptu.
1x sracz