Cviklové carpaccio s bryndzovou penou

Michal Bobovčák
šéfkuchár reštaurácie El Restaurant v Bardejove, 31. mája 2016
Cviklové carpaccio s bryndzovou penou
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks stredne veľká
125 g
1 PL granulovaná
2 PL
2 ks
150 ml
1 PL
1 hrsť
2 PL




Postup

  1. 1

    Rúru vyhrejeme na 180 °C, neočistenú cviklu potrieme olejom, osolíme okoreníme, zabalíme do alobalu a dáme piecť domäkka. Želatínu namočíme v 3 lyžiciach vody. Žĺtky, bryndzu a kyslú smotanu vymiešame vo vodnom kúpeli pri teplote 60 °C a pridáme rozpustenú želatínu.

  2. 2

    Vyšľahaný sneh z bielkov a vyšľahanú smotanu postupne pridávame do bryndzovej zmesi, podľa chuti pridáme soľ, korenie a pažítku. Ochutenú bryndzovú penu rozdelíme do štyroch misiek a necháme tuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny. V panvici rozpustíme cukor spoločne s vlašskými orechmi, mierne skaramelizujeme a odstavíme.

  3. 3

    Upečenú cviklu necháme vychladiť, očistíme, nakrájame na tenké plátky a poukladáme na tanier. Stuhnutú penu vyklopíme z misiek a podávame s vínnym octom, olivovým olejom a vlašskými orechmi.

Diskusia k receptu

stanci11
Tá bryndzová pena rozhodne stojí za vyskúšanie :) zaujímavé




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia