Čučoriedková torta
Čučoriedková torta so želé vkladom
Autor receptu: theflyingbaker
Narodeninová torta pre kolegu rozmerov a la "Korba", ktorého familiárne voláme Skriňa :-)* Čokoládový korpus, mascarpone
krém s čučoriedkami sušenými mrazom a bielou čokoládou. Želé vklad z mrazených čučoriedok. Jedlý obrázok na tortu bol
vyrobený na mieru v cukrárskom obchodíku v Karlovej Vsi a meno je z akrylu - vyrobené v cukrárskom e-shope zo Zvolena.
|
14-16 porcií |
120 minút príprava |
40 minút na 150 °C |
Postup
- Čokoládový korpus som robila do formy s priemerom 24 cm podľa najlepšieho receptu tu na Vareche od @ivosenka, ktorej ďakujem za skvelý recept.
- Korpus je ako obláčik. Ja som mala menšie vajíčka, použila som ich 6 ks a aj 6 PL oleja. Treba ho rezať veľmi opatrne, nepridržiavajte ho rukou hore, ale zboku. Rozrežte ho na 3 pláty.
- Krém: Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Sušené čučoriedky rozmixujeme na prach (mne sa ich nepodarilo rozmixovať úplne, preto som ich ešte preosiala cez sitko - čo vám ostane, môžete použiť ako posyp napr. na cupcakes). Mascarpone vyberieme z chladničky aspoň 2 hodiny predtým, ako s ním budeme pracovať. Je potrebné, aby mali všetky suroviny na krém rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.
- Mascarpone vymiešame ručným mixérom so smotanou. Pridáme rozmixované sušené čučoriedky. Pridáme vychladnutú bielu čokoládu a stierkou vmiešame do krému. Krém dáme do chladničky trochu stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo a nevytláčal sa z bokov torty.
- Želé: Mrazené čučoriedky trochu ohrejte v hrnci a rozmixujte na pyré. Prepasírujte cez sitko. Dostaneme cca 350-380 g pyré. Želatínu rozpustite vo vode a nechajte ju 10 minút napučať. V hrnci zmiešajte čučoriedkové pyré s cukrom, škrobom a zmes varte 1–2 minúty, do zhustnutia.
- Hrniec odstavte z tepla, do jeho obsahu vmiešajte želatínu, a akonáhle sa rozpustí, zmes vlejte do dvoch okrúhlych foriem (priemer 20 cm). Na dno dajte potravinovú fóliu, aby sa vám vklad neprilepil. Ovocný vklad vložte do mrazničky a po stuhnutí ho použite do torty. Hmoty nie je veľa, želé bude tenké. Ak chcete vklad hrubší, spravte ho napr iba do jednej formy, alebo zdvojnásobte množstvo.
- Skladanie torty: Odporúčam tortu skladať v nastaviteľnej obruči s fóliou po bokoch. Prvý plát korpusu potrieme tretinou džemu. Potrieme ho tenkou vrstvou krému a naň položíme prvý želé vklad. Potrieme ho opäť vrstvou krému. Zopakujeme s druhým plátom. Tretí pláť natrieme džemom a tou natretou stranou ho položíme ako poslednú vrstvu. Vrch pokryjeme potravinovou fóliou, aby nám neobschol v chladničke a dáme na noc stuhnúť.
- Na druhý deň celú tortu potrieme krémom. Toto robíme na dvakrát. Prvá vrstva nech je tenšia a nemusí byť dokonalá. Korpus z nej vytiahne vlhkosť a kde-tu sa vám potrhá. Keď dobre stuhne, použite zvyšný krém na druhú vrstvu, ktorú pekne uhlaďte cukrárskou kartou.
- Krém na zdobenie: Všetky ingrediencie si zmiešame na pevnejší krém. Prenesieme ho do cukrárskeho vrecka a tortu ozdobíme pozdĺž hornej hrany a keď vám ostane, aj dole dokola. Dozdobte si ju kľudne ovocím, podľa vašej fantázie a chuti.
- Takto vyzerala torta po rozkrojení: