Čučoriedková torta

Čučoriedková torta so želé vkladom

Autor receptu: theflyingbaker

Narodeninová torta pre kolegu rozmerov a la "Korba", ktorého familiárne voláme Skriňa :-)* Čokoládový korpus, mascarpone krém s čučoriedkami sušenými mrazom a bielou čokoládou. Želé vklad z mrazených čučoriedok. Jedlý obrázok na tortu bol vyrobený na mieru v cukrárskom obchodíku v Karlovej Vsi a meno je z akrylu - vyrobené v cukrárskom e-shope zo Zvolena.

14-16
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Čokoládový korpus som robila do formy s priemerom 24 cm podľa najlepšieho receptu tu na Vareche od @ivosenka, ktorej ďakujem za skvelý recept.
  2. Korpus je ako obláčik. Ja som mala menšie vajíčka, použila som ich 6 ks a aj 6 PL oleja. Treba ho rezať veľmi opatrne, nepridržiavajte ho rukou hore, ale zboku. Rozrežte ho na 3 pláty.
  3. Krém: Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Sušené čučoriedky rozmixujeme na prach (mne sa ich nepodarilo rozmixovať úplne, preto som ich ešte preosiala cez sitko - čo vám ostane, môžete použiť ako posyp napr. na cupcakes). Mascarpone vyberieme z chladničky aspoň 2 hodiny predtým, ako s ním budeme pracovať. Je potrebné, aby mali všetky suroviny na krém rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.
  4. Mascarpone vymiešame ručným mixérom so smotanou. Pridáme rozmixované sušené čučoriedky. Pridáme vychladnutú bielu čokoládu a stierkou vmiešame do krému. Krém dáme do chladničky trochu stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo a nevytláčal sa z bokov torty.
  5. Želé: Mrazené čučoriedky trochu ohrejte v hrnci a rozmixujte na pyré. Prepasírujte cez sitko. Dostaneme cca 350-380 g pyré. Želatínu rozpustite vo vode a nechajte ju 10 minút napučať. V hrnci zmiešajte čučoriedkové pyré s cukrom, škrobom a zmes varte 1–2 minúty, do zhustnutia.
  6. Hrniec odstavte z tepla, do jeho obsahu vmiešajte želatínu, a akonáhle sa rozpustí, zmes vlejte do dvoch okrúhlych foriem (priemer 20 cm). Na dno dajte potravinovú fóliu, aby sa vám vklad neprilepil. Ovocný vklad vložte do mrazničky a po stuhnutí ho použite do torty. Hmoty nie je veľa, želé bude tenké. Ak chcete vklad hrubší, spravte ho napr iba do jednej formy, alebo zdvojnásobte množstvo.
  7. Skladanie torty: Odporúčam tortu skladať v nastaviteľnej obruči s fóliou po bokoch. Prvý plát korpusu potrieme tretinou džemu. Potrieme ho tenkou vrstvou krému a naň položíme prvý želé vklad. Potrieme ho opäť vrstvou krému. Zopakujeme s druhým plátom. Tretí pláť natrieme džemom a tou natretou stranou ho položíme ako poslednú vrstvu. Vrch pokryjeme potravinovou fóliou, aby nám neobschol v chladničke a dáme na noc stuhnúť.
  8. Na druhý deň celú tortu potrieme krémom. Toto robíme na dvakrát. Prvá vrstva nech je tenšia a nemusí byť dokonalá. Korpus z nej vytiahne vlhkosť a kde-tu sa vám potrhá. Keď dobre stuhne, použite zvyšný krém na druhú vrstvu, ktorú pekne uhlaďte cukrárskou kartou.
  9. Krém na zdobenie: Všetky ingrediencie si zmiešame na pevnejší krém. Prenesieme ho do cukrárskeho vrecka a tortu ozdobíme pozdĺž hornej hrany a keď vám ostane, aj dole dokola. Dozdobte si ju kľudne ovocím, podľa vašej fantázie a chuti.
  10. Takto vyzerala torta po rozkrojení: