Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela fotorecept
Csikos tokány/čikoš tokáň/ je jedným z receptov pána Károlya Gundela, ktorý som vybrala z jeho kuchárskej knihy. Ide o tokáň z bravčového mäsa, ktorý Zobraziť celý popisCsikos tokány/čikoš tokáň/ je jedným z receptov pána Károlya Gundela, ktorý som vybrala z jeho kuchárskej knihy. Ide o tokáň z bravčového mäsa, ktorý sa pripravuje ako minútka. Podstatou je pokrájanie mäsa na tenké prúžky, dusí sa v paprikovom základe z na jemno pokrájanej cibule, slaninky na tenké prúžky na bravčovej masti, za občasného podliatia horúcou vodou. Nakoniec sa pridá lečo, zahustí sa kyslou smotanou, rozmiešanou s múkou a na záver sa pridá prelisovaný cesnak. Podáva sa s haluškami.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
| 1000 g - pliecko, karé | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g na jemno pokrájaná | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 60 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 strúčik | 
                                                             | 
                                                    
| 300 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 30 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g doma zavarené | 
                                                             | 
                                                    
| alebo: | |
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 80 g | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| 4 porcie | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Károly Gundel: madarské recepty - kuchárska kniha. Prekladala som z nemčiny.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Suroviny na Csikos tokány.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Najprv som si pripravila všetky suroviny, pretože ide o minútku, pri varení ktorej treba stáť. Pokrájala som cibuľu na jemno.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Slaninu som pokrájala na tenké prúžky...
                                                     - 
                                                    5
                                                    
...a rovnako aj mäsko, použila som pliecko. Varila som len dve porcie, lebo sme boli iba dvaja.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Nachystala som si doma zavarené lečo.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
V hrnci som rozpustila masť.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Na masti som orestovala údenú slaninku a...
                                                     - 
                                                    9
                                                    
...cibuľu.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Pridala som sladkú mletú červenú papriku, nechala som ju rozpustiť, podliala trochou horúcej vody, tento základ som nechala vydusiť na za stálleho miešania znovu na tuk a...
                                                     - 
                                                    11
                                                    
...až teraz som pridala do paprikového základu mäsko, po chvíľke restovania som opäť podliala trochou horúcej vody, aby sa neprerušil var a dusila som prikryté na strednom plameni. Dávala som pozor, aby sa nepripálilo, občas som premiešala, ak bolo treba znovu som podliala horúcou vodou, ktorú som mala nachystanú v rýchlovarnej kanvici.
                                                     - 
                                                    12
                                                    
V kyslej smotane som rozmiešala múku.
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Pridala som lečo, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu s múkou a nechala som ešte prevariť.Celá príprava trvala 15 minút, ak by som použila bravčové karé, postačí 10 minút.
                                                     - 
                                                    14
                                                    
Podávala som s haluškami. Výsledná šťava má byť redšia ako šťava guláša, má jej byť viac ako u guláša, rozdiel medzi tokáňom a gulášom je práve v tom, že tokáň je minútka a guláš sa dlho varí.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


A v nemeckom recepte na obr.2 sa paradajkový pretlak nenachádza,keď už...