Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela fotorecept
Foto: pusta
Csikos tokány/čikoš tokáň/ je jedným z receptov pána Károlya Gundela, ktorý som vybrala z jeho kuchárskej knihy. Ide o tokáň z bravčového mäsa, ktorý Zobraziť celý popisCsikos tokány/čikoš tokáň/ je jedným z receptov pána Károlya Gundela, ktorý som vybrala z jeho kuchárskej knihy. Ide o tokáň z bravčového mäsa, ktorý sa pripravuje ako minútka. Podstatou je pokrájanie mäsa na tenké prúžky, dusí sa v paprikovom základe z na jemno pokrájanej cibule, slaninky na tenké prúžky na bravčovej masti, za občasného podliatia horúcou vodou. Nakoniec sa pridá lečo, zahustí sa kyslou smotanou, rozmiešanou s múkou a na záver sa pridá prelisovaný cesnak. Podáva sa s haluškami.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
1000 g - pliecko, karé |
|
150 g na jemno pokrájaná |
|
100 g |
|
60 g |
|
1 strúčik |
|
300 ml |
|
30 g |
|
100 g doma zavarené |
|
alebo: | |
150 g |
|
80 g |
|
podľa chuti |
|
4 porcie |
|
Postup
-
1
Károly Gundel: madarské recepty - kuchárska kniha. Prekladala som z nemčiny.
-
2
Suroviny na Csikos tokány.
-
3
Najprv som si pripravila všetky suroviny, pretože ide o minútku, pri varení ktorej treba stáť. Pokrájala som cibuľu na jemno.
-
4
Slaninu som pokrájala na tenké prúžky...
-
5
...a rovnako aj mäsko, použila som pliecko. Varila som len dve porcie, lebo sme boli iba dvaja.
-
6
Nachystala som si doma zavarené lečo.
-
7
V hrnci som rozpustila masť.
-
8
Na masti som orestovala údenú slaninku a...
-
9
...cibuľu.
-
10
Pridala som sladkú mletú červenú papriku, nechala som ju rozpustiť, podliala trochou horúcej vody, tento základ som nechala vydusiť na za stálleho miešania znovu na tuk a...
-
11
...až teraz som pridala do paprikového základu mäsko, po chvíľke restovania som opäť podliala trochou horúcej vody, aby sa neprerušil var a dusila som prikryté na strednom plameni. Dávala som pozor, aby sa nepripálilo, občas som premiešala, ak bolo treba znovu som podliala horúcou vodou, ktorú som mala nachystanú v rýchlovarnej kanvici.
-
12
V kyslej smotane som rozmiešala múku.
-
13
Pridala som lečo, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu s múkou a nechala som ešte prevariť.Celá príprava trvala 15 minút, ak by som použila bravčové karé, postačí 10 minút.
-
14
Podávala som s haluškami. Výsledná šťava má byť redšia ako šťava guláša, má jej byť viac ako u guláša, rozdiel medzi tokáňom a gulášom je práve v tom, že tokáň je minútka a guláš sa dlho varí.
A v nemeckom recepte na obr.2 sa paradajkový pretlak nenachádza,keď už...