Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Csikos tokány/čikoš tokáň/ je jedným z receptov pána Károlya Gundela, ktorý som vybrala z jeho kuchárskej knihy. Ide o tokáň z bravčového mäsa, ktorý sa pripravuje ako minútka. Podstatou je pokrájanie mäsa na tenké prúžky, dusí sa v paprikovom základe z na jemno pokrájanej cibule, slaninky na tenké prúžky na bravčovej masti, za občasného podliatia horúcou vodou. Nakoniec sa pridá lečo, zahustí sa kyslou smotanou, rozmiešanou s múkou a na záver sa pridá prelisovaný cesnak. Podáva sa s haluškami.

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Károly Gundel: madarské recepty - kuchárska kniha. Prekladala som z nemčiny.
  2. Suroviny na Csikos tokány.
  3. Najprv som si pripravila všetky suroviny, pretože ide o minútku, pri varení ktorej treba stáť. Pokrájala som cibuľu na jemno.
  4. Slaninu som pokrájala na tenké prúžky...
  5. ...a rovnako aj mäsko, použila som pliecko. Varila som len dve porcie, lebo sme boli iba dvaja.
  6. Nachystala som si doma zavarené lečo.
  7. V hrnci som rozpustila masť.
  8. Na masti som orestovala údenú slaninku a...
  9. ...cibuľu.
  10. Pridala som sladkú mletú červenú papriku, nechala som ju rozpustiť, podliala trochou horúcej vody, tento základ som nechala vydusiť na za stálleho miešania znovu na tuk a...
  11. ...až teraz som pridala do paprikového základu mäsko, po chvíľke restovania som opäť podliala trochou horúcej vody, aby sa neprerušil var a dusila som prikryté na strednom plameni. Dávala som pozor, aby sa nepripálilo, občas som premiešala, ak bolo treba znovu som podliala horúcou vodou, ktorú som mala nachystanú v rýchlovarnej kanvici.
  12. V kyslej smotane som rozmiešala múku.
  13. Pridala som lečo, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu s múkou a nechala som ešte prevariť.Celá príprava trvala 15 minút, ak by som použila bravčové karé, postačí 10 minút.
  14. Podávala som s haluškami. Výsledná šťava má byť redšia ako šťava guláša, má jej byť viac ako u guláša, rozdiel medzi tokáňom a gulášom je práve v tom, že tokáň je minútka a guláš sa dlho varí.