Kysnutý závin
Kysnutý závin

Čokoládový pudingoš fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 11. novembra 2021
Čokoládový pudingoš (fotorecept)
Foto: eruska25

Je to starý recept na kysnutý závin. Snáď ho niektorým pripomeniem a pre niektorých bude nový, môjmu synovi veľmi chutí.

20
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 ml
42 g
1 štipka
3 PL
2 ks
70 g
Plnka:
250 ml
1 bal.
1 PL
120 g
125 g
Na potretie:
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V troche vlažného mlieka s trochou cukru necháme napučať droždie. Múku preosejeme, pridáme kvások, štipku soli, cukor, olej, mlieko.

    Čokoládový pudingoš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme sneh z bielkov a vypracujeme cesto.

    Čokoládový pudingoš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikryté cesto necháme vykysnúť na dvojnásobný objem. Počas kysnutia si pripravíme plnku: Z mlieka, pudingového prášku, kakaa a cukru uvaríme puding a ešte do horúceho zamiešame Palmarin. Ten sa hneď rozpustí a vznikne hladká plnka.

    Čokoládový pudingoš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vykysnutí cesto rozdelíme na 4 časti.

    Čokoládový pudingoš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každú vyvaľkáme a natrieme plnkou.

    Čokoládový pudingoš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zrolujeme.

    Čokoládový pudingoš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatočíme.

    Čokoládový pudingoš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prenesieme na plech s papierom a potrieme žĺtkom.

    Čokoládový pudingoš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 25 minút. Po upečení natrieme olejom.

    Čokoládový pudingoš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vychladnutý pudingoš nakrájame.

    Čokoládový pudingoš (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

malenik
Dobry den, pudingos mi vzdy praskne a plnka povyteka, viete mi poradit, kde robim chybu? 😟
eruska25
@malenik (27.1.2022 13:51)

Pudingoš mi nezvykne prasknúť, ale závin, napr. makový mi praskne skoro vždy. Poradí nám niekto, ako tomu zabrániť ?
zolik
@eruska25 (27.1.2022 14:06)
Ahoj, od mojej Mami som sa naucila takyto trik. Strikovacou ihlicou popicha pred pecenim zaviny. Ale nie len hore, ale durch cez cely az po plech. Ja presne neviem v com spociva tato finta (asi unikne viac pary) ale nepraskaju.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha